Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na sastanku s ministrom turizma i načelnik Vrsi

28.11.2018. 18:00
Na sastanku s  ministrom  turizma i  načelnik Vrsi


Ministar turizma Gari Cappelli primio je članove Udruge nezavisnih gradonačelnika i načelnika Hrvatske.  U radu ove udruge sudjeluju i tri načelnika iz Zadarske županije, Ivica Pogorilić, načelnik Povljane, Ivica Klanac iz Posedarja i Luka Perinić  iz Vrsi. Udruga je bila i na sastanku s premijerom Plenkovićem te s nekoliko ministrara, što govori koliko se ozbiljno njihov rad shvaća i koliku suradnju i Vlada želi s njima.
O tome što je dogovoreno s ministrom Cappellijem i tko je iz Zadra bio  na sastanku razgovarali smo s tajnikom Udruge, Ivanom Tomljenovićem. On napominje kako spomenuti načelnici sudjeluju u brojnim aktivnostima Udruge pa su bili i na sastanku sa premijerom, a na ovom  najnovijem u Vladi, sastanku s ministrom turizma, bio je načelnik  općine Vrsi.


Načelnici Posedarja i Povljane
– Bio je i na sastancima u Križevcima i u Kninu i dio je naše priče, iako  formalno nije naš član. Iskazao je svoje simpatije na način da se odaziva  aktivnostima i susretima, a načelnici Posedarja i Povljane također nisu  članovi Udruge, ali su dio naše priče i sudjeluju u našem radu, kaže Tomljenović napominjući kako su zadovoljni sastankom s ministrom Cappellijem.
– Na sastanku u Ministarstvu turizma govorilo se o rješavanje problema općina i gradova, osobito onih kakve imaju načelnici manjih mjesta,  a koji ne znaju kome se obratiti. Treba napomenuti da se na sastanaku  nisu rješavali pojedinačni problemi, već je postignut dogovor o načelnoj  razini na kojoj ih rješavati. Takav smo dogovor postigli i na sastanku s  ministrom Goranom Marićem jer neki gradovi imaju probleme s državnom  imovinom. Što se tiče Zadra i Zadarske županije, u planu su nam  lokalni sastanci i određene radionice s nezavisnim načelnicima i gradonačelnicima. Možda će takav sastanak biti i u Zadru, a u planu nam je  uskoro rad sa županijskim vijećnicima, najavljuje tajnik Udruge.
Udruga okuplja sve više nezavisnih načelnika i gradonačelnika, a Tomljenović o principima rada kaže:
– Ako načelnik ili gradonačelnik ima većinu lako mu je voditi politiku  kakvu želi, a ako nema većinu te je, primjerice, u koaliciji, onda i nije slobodan nastupati u ime svih u općini ili u gradu. Zato ne možemo očekivati od svakoga od njih prianjanje aktivnostima Udruge te se vodimo s time da članstvo ujedno ne znači da je taj načelnik ili gradonačelnik nama  bliži, jer u našem radu sudjeluju i oni koji nisu članovi, zaključuje Tomljenović. 


Zadržavanje autonomije
Udruga broji već 90 nezavisnih gradonačelnika i načelnika iz cijele Hrvatske, ali njeno rukovodstvo od početka napominje kako svaka članica,  odnosno grad i općina, zadržavaju svoju autonomiju, o čemu njen predsjedni Ante Dabo kaže:
– Mi nismo stranka, niti ćemo to ikad biti. Udruga je tek forma kroz koju djelujemo isključivo radi lakšeg kontakta s Vladom i prepoznatljivosti  naših članica u javnosti. Ne želimo se baviti politikom i odlučno odbijam  svaku povezanost s njom. Bavimo se primarnim temama, a to je bolji  život lokalne zajednice, briga za običnog čovjeka, pogotovo za mlade koji  u sve većem broju odlaze u inozemstvo. Mi nezavisni gradonačelnici i  načelnici na ovaj smo način zapravo izašli iz sjene, jer o kojem god da se  projektu govori zapravo se govori o stranci koja ga promovira. Ovako  ćemo s javnošću lakše iskomunicirati naše ciljeve, umjesto da na sebe privlačimo pažnju galamom i incidentima kao što rade mnogi političari, poručuje Dabo.