Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NOVOSELOVIĆ Gradska vlast već desetljećima ne dozvoljava da mjesni odbori zažive i budu partneri gradskoj upravi!

28.11.2018. 13:02
NOVOSELOVIĆ Gradska vlast već desetljećima ne dozvoljava da mjesni odbori zažive i budu partneri gradskoj upravi!


"Izađi i biraj bolji kvart" slogan je pod kojim se okupila koalicija SDP-HNS za predstojeće izbore za mjesne odbore Grada Zadra. Kako je u uvodu tiskovne konferencije rekao predsjednik zadarskog SDP-a Antun Novoselović, ova koalicija smatra da su izbori za mjesne odbore iznimno važni kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od svakodnevnog utjecaja na živote građana u pojedinim gradskim kvartovima.
– Važnost mjesnih odbora u dosadašnjem funkcioniranju našega grada je, nažalost, zanemariva. Gradska vlast im ne pridaje nikakvu važnost i već desetljećima ne dozvoljava da mjesni odbori zažive i budu partneri gradskoj upravi u rješavanju gorućih problema građana. Sredstva koja se dodjeljuju mjesnim odborima iz gradskog proračuna su mizerna. Svega 5.000 kuna po mjesnom odboru pa je i njihov utjecaj na gradsku politiku potpuno beznačajan. To se mora promijeniti jer smo mišljenja da su upravo mjesni odbori polazna točka za kvalitetniji život naših sugrađana, rekao je u uvodu Novoselović.
Prvi zadarski SDP-ovac zaključuje kao se aktivnost mjesnih odbora odvija isključivo u onim mjesnim odborima gdje HDZ nije na vlasti. U suprotnom, vrata mjesnih odbora se dan nakon izbora zatvore i ostaju zatvorena do idućih izbora za četiri godine. Stoga u koaliciji poručuju da će, ako osvoje vlast, biti partneri gradskoj upravi u provođenju prioriteta i jednakomjernom razvoju svih gradskih kvartova.
– Na izbore za vijeća mjesnih odbora koalicija SDP-HNS izlazi s 20 lista. Na listama se nalaze 134 osobe, od toga 72 muškarca ili 53,73 posto i 62 žene ili 46,27 posto. Posebnu zahvalu upućujemo trideset osmorici nestranačkih ljudi koji su shvatili važnost mjesnih odbora i imaju viziju kako poboljšati svakodnevni život u svojim kvartovima. Vjerujemo i nadamo se kako će to shvatiti svi, jer ono što brine je dosadašnja mala izlaznost Zadrana na izbore za mjesne odbore, iako bi upravo ovi izbori trebali biti iznimno važni jer direktno mogu utjecati na kvalitetu života građana. Soga pozivamo naše sugrađane da u što većem broju izađu na izbore i tako omoguće da mjesni odbori postanu nositelji promjena u svakodnevnom životu građana, rekao je na kraju svog izlaganja Anton Novoselović.
Predsjednik zadarskog HNS Kristijan Kovačević je rekao da je ova koalicija plod dobre suradnje koju imaju HNS i SDP u gradskom vijeću. Kovačević je napomenuo da Grad Zadar pliva u kreditima, a istovremeno se rade prometnice bez prioriteta poput Puta Pudarice i na Bilom Brigu koje je u spoju s ulicom Hrvatskog Sabora neuralgična točka zadarskog prometa.
Gradimo velebna sportska zdanja, a preko 800 djece ostalo je neupisano u vrtiće čija je izgradnja višestruko jeftinija. Cesta na Bulevaru je pojela milijune, a ruši se, mimo volje građana, kružni tok kod bolnice. Zbog svega toga građane treba više slušati pa je jasno koliko su važni izbori za mjesne odbore, rekao je između ostalog Kristijan Kovačević.