Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otkrivanje tajni škrinje iz Novalje

28.11.2018. 16:07
Otkrivanje tajni  škrinje iz Novalje


Jučer je povodom 186. rođendana Arheološkog muzeja Zadar, koji se obilježava 30. studenoga, u ovoj zadarskoj muzejskoj ustanovi priređen zanimljiv program. Organizirano je tako predavanje pod nazivom "Otkrivanje tajni škrinje iz Novalje“, na kojem su predstavljene  najnovije spoznaje o ovom novaljskom relikvijaru, kao i rezultati suvremenih metoda analize koje su poduzete u svrhu kasnije zaštite spomenika.
O novaljskoj škrinji govorili su dr. sc. Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, doc. dr. sc. Antonija Mlikota s Odjela za povijest  umjetnosti Sveučilišta u Zadru i izv. prof. dr. sc. Rebeka Rudolf sa  Sveučilišta u Mariboru.
Na ovom predavanju, namijenjenom široj javnosti, iznesene su najnovije znanstvene spoznaje o novaljskoj škrinji, posebno vezane uz njen izgled. Ova škrinja moći, obložena mjedenim pločama, pronađena je  1971. godine u vrtu Vladimira Vidasa u Novalji, a smatra se da potječe iz  sredine 4. stoljeća. Ova vrijedna umjetnina, koja se čuva u Arheološkom  muzeju Zadar, jedinstvena je u Hrvatskoj i jedna od tek nekoliko takvih u  svijetu.
Nakon predavanja održana je i demonstracija izrade škrinje iz Novalje  pod vodstvom muzejskog tehničara zadarskog Arheološkog muzeja Frane Šunića.
Za sam Dan Muzeja, u petak 30. studenoga, u 19 sati najavljeno je i otvorenje izložbe "Religije kamenog doba" čiji su autori viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar Natalija Čondić i dr. sc. Ivor Karavanić s Odjela  za arheologiju Sveučilišta u Zagrebu.