Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

RANO OTKRIVANJE U Zadarskoj županiji od raka debelog crijeva lani umrle 73 osobe

28.11.2018. 18:15
RANO OTKRIVANJE U Zadarskoj  županiji od  raka  debelog  crijeva lani  umrle 73  osobe


U Zadarskoj županiji tijekom studenoga započeo je IV. ciklus  Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji će trajati 2019.-2020. godine. Ovim ciklusom obuhvaćene su osobe oba spola  u dobi od 50 do 74 godine života, rođene od 1945.-1969., s time da će prvo biti pozivani rođeni 1966., zatim 1963.-1965. godine.
Nacionalnim programom otkrivanja raka debelog crijeva ova se  zloćudna bolest, od koje se u svijetu i u Hrvatskoj posljednjih desetljeća  bilježi porast pojavnosti i smrtnosti, nastoji otkriti u ranijem stadiju ili  predstadiju bolesti kako bi se rak mogao što uspješnije liječiti.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva se u Zadarskoj županiji, kao i u većini ostalih županija, počeo provoditi još početkom 2008. godine, jednostavnim postupkom testiranja nevidljive krvi u  stolici. Na koji se način provodi testiranje i koliko je rak debelog crijeva u  porastu, te kolika je učestalost ovog malignog tumora na zadarskom području upitali smo koordinatoricu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Zadarsku županiju Anu Petrić, dr. med. univ.  mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva.


Poslije pozitivnog testa – kolonoskopija
– Ovim nacionalnim programom su obuhvaćeni muškarci i žene u dobi 50-74 godine, a program je predviđen za osobe s prosječnim rizikom i  bez znakova bolesti crijeva. Osobe pojedinih godišta se pozivaju istovremeno, a godišta određenim redoslijedom, kaže dr. Petrić i ističe kako se  prema EU smjernicama probir provodi svake dvije godine.
U probiru se koristi test na golim okom nevidljivu (skrivenu) krv u stolici, a u slučaju pozitivnog nalaza provodi se kolonoskopija. Cilj je otkriti  rak u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti odnosno u fazi adenomatoznog polipa i ukloniti otkrivene polipe, te tako poboljšati mogućnost  izlječenja, kvalitetu života i preživljavanje oboljelih, a ujedno smanjiti  troškove skupog liječenja uznapredovalog karcinoma.
– Novost u ovom ciklusu, navodi dalje dr. Ana Petrić, je da će osobe koje su se odazvale na test na skrivenu krv u stolici u prošlom pozivnom ciklusu dobiti omotnicu s test-kartonima nakon dvije godine od prošlog  pregleda, za što nije potrebno potpisivati suglasnost, kaže dr. Petrić i navodi kako osobe kojima je test bio pozitivan i koje su upućene na kolonoskopiju, te je nađen neki patološki uzrok krvarenja više neće biti pozivane s obzirom da su pod nadzorom svog liječnika obiteljske medicine i  gastroenterologa.
– Svi ostali koji se žele testirati, a u navedenom su godištu, trebaju potpisati dobiveni pristanak i vratiti ga u za to priloženoj omotnici, te će im  biti dostavljen testni komplet, ili nas mogu kontaktirati telefonom, pojašnjava dr. Ana Petrić i dodaje da se osobe kojima je test na okultno krvarenje u stolici pozitivan, obavještavaju o nalazu, te se s njima dogovara  kolonoskopija i na kućnu adresu im se šalje poziv za kolonoskopiju koja  se obavlja u Općoj bolnici Zadar gdje se dogovaraju termini pregleda za  pozitivne osobe.


Jednostavan postupak 
O svakom pozitivnom testu, kao i terminu kolonoskopskog pregleda,  koordinator programa iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar, pismenim  putem obavještava izabranog liječnika.
Osobe pak čiji je test neispravan, obavještavaju se o nalazu testiranja,  te ih se motivira za ponovno testiranje.
Postupak testiranja je vrlo jednostavan, što znači da osobe koje prime  poziv od Zavoda za javno zdravstvo trebaju na obrascu Pristanak za pregled (testiranje) stolice na skriveno krvarenje odabrati jednu od mogućnosti – ukoliko se žele testirati potpisati se na za to predviđeno mjesto ili ukoliko to ne žele zaokružiti redni broj ispred ponuđenog odgovora.
Odgovor treba vratiti (besplatno) u omotnici s plaćenim odgovorom  na Zavod za javno zdravstvo Zadar. Na Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju kako im je bitan svaki odgovor na dostavljeni poziv na testiranje, bilo pozitivan, odnosno pristanak na testiranje, bilo negativan ukoliko se osoba iz bilo kojeg razloga ne želi ili ne može testirati.
U Hrvatskoj se, kao i u svijetu, posljednjih desetljeća bilježi porast pojavnosti i smrtnosti od raka debelog crijeva. Jednim dijelom rezultat je to  bolje dijagnostike i registriranja oboljelih, ali postoje mnogi drugi mogući uzroci, kao što su prehrambene i druge navike, bolesti ili nasljedne  predispozicije.




Alarmantna statistika
U Hrvatskoj je u 2000. godini broj novootkrivenih slučajeva raka debelog crijeva ukupno bio 2.801, a prema zadnjim dostupnim podacima Registra za rak Republike Hrvatske u 2015. godini zabilježeno je 3.229 novootkrivenih slučajeva raka.
Broj umrlih od ovoga raka je u 2000. godini u Hrvatskoj bio 1.509 osoba, dok je prema zadnjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku u 2017. godini od ovoga sijela raka umrlo 2.037 osoba.
– Isto tako, i u Zadarskoj županiji bilježimo porast novooboljelih i umrlih osoba od raka debelog crijeva. U 2000. godini broj novootkrivenih  slučajeva raka debelog crijeva ukupno u Zadarskoj županiji bio je 94, a u  2015. godini zabilježeno je 103 novootkrivenih slučajeva raka prema Registru za rak Republike Hrvatske. Broj umrlih od ovog raka bio je u 2000.  godini ukupno 57, dok su u 2017. godini umrle 73 osobe od ovog sijela  raka prema podacima Državnog zavoda za statistiku za Zadarsku županiju, navodi još dr. Ana Petrić, te poziva građane da ne zanemaruju pozive i da se odazovu jer se radi o jednostavnoj metodi testiranja kojom se  utvrđuje postojanje krvi u stolici, nevidljivo okom, a što je nerijetko prvi  znak raka, zatim polipa kao predstadija raka ili niza drugih bolesti debelog crijeva.
U slučaju bilo kakvih nejasnoća u provedbi testiranja ili popunjavanja  upitnika građani se mogu javiti ili na besplatni info telefon pri Zavodu za  javno zdravstvo Zadar 0800 200 183 ili osobno u Službi za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar radnim danom od 7 do 15 sati na  novoj adresi Zavoda u ulici Ljudevita Posavskog 7A (u zgradi Poliklinike  OB Zadar na IV. katu.)