Zaključen Sporazum za II. fazu katastarske izmjere za ostatak k.o. Diklo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Državna geodetska uprava i Grad Zadar
Uskoro II. faza katastarske izmjere za ostatak k.o. Diklo

Katastarska izmjera i obnova zemljišnih knjiga je razvojni projekt RH i svake jedinice lokalne samouprave kao i svakog vlasnika, te je  to temelj gospodarskog razvoja i konkurentnosti, a od interesa je za sve uključene subjekte, vlasnika zemljišta, jedinice lokalne samuprave do države i društva u cjelini.

Sukladno Odluci Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske o obnovi  zemljišne knjige za dijelove k.o. Crno, Diklo i Bokanjac, Grad Zadar je zajedno s Općinskim sudom Zk-odjelom i Državnom geodetskom upravom Katastrom Zadar, od svibnja 2018. godine, osigurao prostor i opremu za rad sudske i katastarske komisije, te  kontinuirano nastavlja s pregovorima u Državnoj geodetskoj upravi da se izrade snimke preostalih dijelova k.o. u obuhvatu Grada Zadra, koji još nisu snimljeni, a Grad Zadar će osigurati sredstva za tu namjenu. 

S Državnom geodetskom upravom zaključen  je Sporazum za II fazu katastarske izmjere za ostatak  k.o. Diklo, cca 1184 ha,  kao prioritet, te će se na tome intenzivno raditi, ali rokovi ne ovise samo o  Gradu Zadru već i o nadležnim institucijama uključenim u poslove katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga.

Važnost obnove katastra i zemljišnih knjiga na društveno gospodarski život lokalne zajednice odraziti će se u

  • rastu intenziteta pravnog prometa nekretnina,
  • rastu prihoda od komunalne naknade,
  • rastu prihoda od komunalnog doprinosa,
  • točne zemljišne evidencije su preduvjet za povlačenje zanačajnih sredstava iz strukturnih fondova EU,
  • vrijednost nekretnina raste, a broj parnica pred sudom značajno pada.

- Nastojanje je i želja Grada riješiti pitanje svih katastarskih općina i završiti cijeli proces koji će tako značajno utjecati na gospodarke potencijale grada i građana Zadra, istaknuli su iz Grada Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno