Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Frane Brajković ostaje na čelu Mjesnog odbora Poluotok

29.11.2019. 06:00


Mladi Zadranin Frane Brajković može se pohvaliti kako je i prije božićnih blagdana dobio vrijedan dar – ostanak na čelu Mjesnog odbora Polutok. Unatoč ponižavajućoj situaciji u koju je doveden ovaj odbor s fotografijama demoliranog prostora punog izmeta, kojeg su vidjeli njegovi birači i cjelokupna javnost, ovaj nezavisni kandidat s liste Zadarskog bloka nastavit će voditi glavni gradski kvart.
Odluka je to gradonačelnika Branka Dukića na čijem bi mjestu, budimo iskreni, mnogi reagirali brzopoteznim raspuštanjem Mjesnog odbora i raspisivanjem izvanrednih izbora. No Dukić je odlučio mladom Brajkoviću dati još jednu šansu, očito vjerujući kako će mladić iz ove situacije izvući neku pouku i konačno krenuli u realizaciju svega onog što je nadobudno najavio prošle godine preuzimajući ovaj kvart.
Naime, u Uredu gradonačelnika odgovorili su nam da "Vijeće mjesnog odbora neće biti raspušteno", što znači da Brajković može nastaviti mirno spavati. Ili svirati u prostorijama Mjesnog odbora, ispijati pive, istrčavati psa, ili već što li su tamo činili.
Iako je, nakon objave šokantnih fotografija u našem listu, Brajković brže-bolje očistio sjedište Mjesnog odbora, situacija je bila takva da samo dobar odred za čišćenje ovaj prostor može dovesti u normalu. Fotografije kojih je zaprimila naša redakcija otkrivale su da je situacija katastrofalna, zapravo na rubu zaraze.


Prespavao godinu dana mandata
Podsjetimo, nadležni gradski odjel stoga je odlučio zatvoriti ovaj prostor i raspustiti vijeće Mjesnog odbora. U sramotno stanje prostorija MO-a uvjerili su se nadležni u Upravnom odjelu za gradsku samoupravu i opće poslove koji su nenajavljeni obišli sjedište Brajkovićeve vlasti. Ono što su zatekli nedostojno je čovjeka, a kamoli predsjednika Mjesnog odbora koji se, k tome, mjesecima borio za osvajanje vlasti na Poluotoku, najavljujući kako će ovaj kvart procvjetati pod njegovom rukom.


Ono što mene sada zanima je rad. Mjesni odbor bi trebao biti taj koji spaja ljude, počev od ugostitelja pa do trgovaca koji rade na Poluotoku, želimo im pokazati da mogu zajedno
Frane Brajković




No što je mladi Brajković napravio u godinu dana svojega mandata?
Ništa. Nova politička akvizicija Zadarskog bloka, predstavljena kao nova nada građana Poluotoka, pogubio se u ulozi za koju se toliko borio prošle godine. Shvatio je da vođenje mjesnog odbora ipak ne znači samo doći ispiti kavicu ili zasvirati na gitari u sjedištu MO-a, već da to podrazumijeva i određenu odgovornost. Prije svega i – određeni rad.
I tu je očito zapelo. Gomilu obećanja o "boljem životu" stanovnika Poluotoka trebalo je provesti u djelo, a od Brajkovića više ni traga ni glasa. Uspavao se toliko da u godinu dana svojega mandata, vjerovali ili ne, nije sazvao niti jednu sjednicu Vijeća mjesnog odbora!


"Zanima me rad"
Umjesto vijećnika, Mjesnim odborom defilirali su bendovi, ljubitelji piva, tuluma, pa i pokoji pas. Ne zna se je li izmet za njim (ili ljudima?) čistio sam Brajković, ali ako je danas mudriji, iskoristit će činjenicu da Mjesni odbor ipak nije raspušten te osvijetliti obraz sebi i Zadarskom bloku koji ga je na proteklim kvartovskim izborima kandidirao.
Naime, ovom prilikom treba podsjetiti na Brajkovićevu izjavu iz kampanje kada je poručio da se "stvari preko noći mogu promijeniti". Njemu je očito trebala godina dana da nešto promijeniti u Mjesnom odboru Poluotok, makar je to – sudeći po fotografijama – zasad samo WC daska koju su neke noćne ptice uništile.
– Našli smo načina pokazati političku odgovornost i ne oduljivati ovu priču više nego što treba, nego krenuti prema naprijed. Ono što mene sada zanima je rad, želimo pokazati da se može te ću ovim putem iskoristiti priliku da pozovem udruge i sve one koji misle da imaju nešto reći mjesnom odboru, pripreme svoje teme sljedeća dva tjedna. Dobit će priliku kroz rad ovog mjesnog odbora, pomoći ćemo im koliko možemo jer bi mjesni odbor trebao biti taj koji spaja ljude, počev od ugostitelja pa do trgovaca koji rade na Poluotoku, želimo im pokazati da mogu zajedno, prpošno je tada najavio mladi Brajković, ni ne sluteći da će idućih godinu dana polako utonuti u zimski san.


Zašto Blokovci nisu pomogli Brajkoviću?
U slučaju Frane Brajkovića ne zaboravimo napomenuti jednu važnu stvar, a ta je da je u igru za čelnike mjesnih odbora ušao na listi Zadarskog bloka. Koalicija je to sastavljena od više lokalnih stranaka čiji su veterani mogli pomoći ovom mladom predsjedniku Mjesnog odbora.
Naime, koalicija je za prošle lokalne izbore sastavljena od sljedećih stranaka. Akcije mladih, MODES-a, Mosta, HSLS-a, HSS-a i Naprijed Hrvatske. Međutim, nakon osvajanja ovog velikog gradskog kvarta očito im se više nije dalo mentorirati Brajkovića, iako im se je u prosincu prošle godine javno zahvalio što su mu omogućili uključenje na njihovu listu.