Luka Jelić (1864. – 1922.) istraživač i znanstvenik: valorizacija znanstvenog opusa

Slika korisnika martinazd
Održan Međunarodni skup o začetniku znanstvene djelatnosti u ovim krajevima
Na znanstvenom skupu sudjelovala su 33 predavača iz Hrvatske i inozemstva, a izloženo je 26 raznovrsnih tema interdisciplinarnog karaktera kojima je kritički obrađen znanstveni opus ovog značajnog znanstvenika i istraživača
Grozdana FRANOV ŽIVKOVIĆ
Sudionici međunarodnog znanstvenog skupa u Zadru

‘’Luka Jelić (1864. – 1922.) istraživač i znanstvenik: valorizacija znanstvenog opusa’’ naziv je međunarodnog znanstvenog skupa koji je održan u dvorani Zavoda HAZU u Zadru. Skup su organizirali Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Arheološki muzej u Splitu, Arheološki muzej Zadar, Zadarska Nadbiskupija i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima u Rimu s ciljem da se valoriziraju znanstveni opus i istraživanja prof. dr. Jelića iz područja povijesnih znanosti, prava, lingvistike i prirodoslovlja, koje je provodio prvenstveno na prostoru južne Hrvatske, ali i inozemstvu, no onaj najplodniji period svog znanstvenog, istraživačkog i kulturnog djelovanja djelovanja proveo je upravo na zadarskom području. Na taj je način zadužio Zadar, Nin, Biograd na Moru i šire zadarsko područje te se u povijest upisao kao začetnik znanstvene djelatnosti na području Hrvatske, odnosno Dalmacije.

Izloženo 26 raznovrsnih tema

Na znanstvenom skupu sudjelovala su 33 predavača iz Hrvatske i inozemstva, a izloženo je 26 raznovrsnih tema interdisciplinarnog karaktera kojima je kritički obrađen znanstveni opus ovog značajnog znanstvenika i istraživača.
- Istraživačima iz Hrvatske i inozemstva kao temelj je poslužila bogata arhivska građa iz Arhive Luke Jelića koja je danas pohranjena u Arheološkom muzeju u Splitu. Vrlo su važna istraživanja koja je dr. Jelić provodio na širem zadarskom području, a mogu se svrstati među pionirska znanstvena istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, a onda i etnologije, lingvistike, kartografije, speleologije i drugih područja, kaže dr. sc. Martina Dubolnić Glavan iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru ističući kako se radi o brojnim arheološkim iskopavanjima, terenskim pregledima i povijesno-umjetničkim studijama koje je dr. Jelić proveo na širem prostoru Nina, Biograda, Zadra, Benkovca, Obrovca te ostalih djelova Ravnih Kotara, Velebita i Bukovice.

Skup okončan tematskom izložbom

- Time su krajem 19. i početkom 20. stoljeća dokumentirani brojni vrijedni nalazi, spomenici i krajolici širega zadarskoga područja. Neki od njih su uništeni i danas više ne postoje, pa su nam na ovaj način ostali sačuvani, ističe dr.sc. Dubolnić Glavan koja je uz Roberta Maršića prof. i mr. sc. Majdu Dadić u sklopu ove manifestacije organizirala studijsku tematsku izložbu pod nazivom »Krajolici i spomenici zadarskoga područja krajem 19. i početkom 20. stoljeća u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića«. Izložba koja kroz predstavljene plakate, karte i fotografije tematski obrađuje kulturne, prirodne, urbane i ruralne krajolike i spomenike koje je dr. Jelić istraživao na zadarskom području postavljena je u galeriji crkve sv. Donata.
Sredstva za održavanje ove interdisciplinarne konferencije osigurali su Zadarska županija, Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ministarstvo znanosti RH, Grad Nina i Turistička zajednica Grada Nina.
Po završetku konferencije iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU najavili su kako u suradnji sa suorganizatorima planiraju objediniti sva prezentirana istraživanja te ih uskoro i publicirati u Zborniku radova sa međunarodnog znanstvenog skupa »Luka Jelić (1864. – 1922.) istraživač i znanstvenik: valorizacija znanstvenog opusa«.

PIONIRSKA ZNANSTVENA ISTRAŽIVANJA

Vrlo su važna istraživanja koja je dr. Jelić provodio na širem zadarskom području, a mogu se svrstati među pionirska znanstvena istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, a onda i etnologije, lingvistike, kartografije, speleologije i drugih područja

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)