Nasilje u Hrvatskoj je u ofenzivi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Zadarski antifašisti pisali predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću
Članovi obitelji čija krvna zrnca nisu po volji nekih šatoraša i danas primaju telefonske i druge vrlo opasne prijetnje, a ne usude ih se prijaviti jer se boje odmazde, upozoravaju antifašisti
NIKOLA ĆUTUK/PIXSELL
Baštine tekovine Domovinskog rata, ali i antifašisticke borbe - obilježavanje u šumi Brezovica kod Siska

Zajednica antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojemu su naveli kako traže njegovu pomoć u rješavanju ozbiljnih društveno-političkih pitanja koja dnevno opterećuju našu stvarnost sa željom da zaustavi njihovo širenje i poraditi mudrošću, snagom i ovlastima državnika na njihovom rješavanju.

Ističu kako se ne mogu oteti dojmu da živimo u vremenu ozbiljnih društvenih devijacija, prvenstveno onih koji se odnose na međunacionalna pitanja, napade na temeljne ustavne vrijednosti o značaju i ulozi Narodnooslobodilačkog pokreta i antifašizma, reviziji povijesnih činjenica vezanih uz NOB-u, planirano i sustavno narušavanje temelja suživota, bujanja mržnje i svega onoga što narušava kvalitetu ukupnih društvenih i političkih odnosa u zemlji. Narušava se sigurnost i povećava očaj i bespomoćnost širokog broja ljudi. Pažljivom analizom ekscesnih pojava koje su se događale u posljednjih nekoliko mjeseci dade se zaključiti da su one vrlo suptilno planirane i da u svemu tome imaju prste, nažalost, pojedinci ili skupine iz vrhova državne vlasti, ili, pak, državne institucije svojim nečinjenjem, odnosno ne provođenjem zakona ili, pak, činjenjem ali tako da se potiču razne vrste zlodjela.

"Kolji Srbe"

Uzeli smo si slobodu, pravo i potrebu da kao pripadnici najvećeg civilizacijskog pokreta u svijetu - antifašizma, spomenemo samo neke. Isticanje ili uzvikivanje raznih nacionalističkih parola ili pisanje istih po fasadama zgrada. Pisci tekstova kao da se natječu u njihovoj monstruoznosti. "Kolji Srbe, vadi im organe, jer su mačke u kvartu gladne", "Sadit ćemo vrbe da vješamo Srbe" i druge, a ima ih gotovo u svakom kvartu naših gradova i sela, što je teško shvatiti civiliziranom čovjeku, a još teže je prihvatiti činjenicu da oficijelna politika preko svog represivnog aparata ne reagira, ili reagira neprimjereno mlako, tako da praktično prešutno potiče taj vrlo opasan način primitivnog izražavanja zagađenih društvenih odnosa. Postavljamo pitanje kako to da ste brzo i učinkovito reagirali na govor mržnje (nabijanje na kolac, metak u čelo, leđno plivanje) kada se to dogodilo Vama i, naravno, u Vašoj stranci, a ne reagirate niti Vi niti Vaša stranka trideset godina na svakodnevne još monstruoznije prijetnje Vaših članova nama koji to nismo. I da ne živite u zabludi, to se događa i danas, svakodnevno, a žrtve ne reagiraju zbog straha, stresa i drugih većih neugodnosti od Vaših pulena - miljenika i moćnika. Kako to da niste reagirali na proglašavanje Jasenovca OPG-om za sport i rekreaciju, ili na to kako je logor Jastrebarsko bio dječje sklonište i zabavište. Jeste li mogli pretpostaviti da će nereagiranje na navedene činjenice proizvesti pogubne učinke, da je pušten duh iz boce!


Veličanje ustaškog zločinca A. Pavelića te izbjegavanje svih značajnih spomendana na NOB-u od strane predstavnika najviše državne vlasti je skandalozno

Zadarski antifašisti

Zabrinjavajuća je traljavost u postupanju državnih organa u rasvjetljavanju ovog i drugih slučajeva, a možda se ne bi ništa niti poduzimalo da pojedini mediji nisu bili temeljiti i ustrajni u istraživanju ovog monstruoznog čina - istine. Pitamo se, zašto će sutra tući nas antifašiste koje prikazuju kao bauk koji kruži Hrvatskom i svakodnevno nas vrijeđaju i prijete ili zašto će tući pripadnike drugih nacionalnosti, pa čak i obične građane. Otvorite oči, poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH. Nasilje je u ofenzivi!
Izmišljanje kojekakvih zavjesa u smislu postavljanja granica između zla i dobra, pri čemu svoju zemlju svrstavaš iza dobra i civilizacijski je sramotiš, veličanje ustaškog zločinca A. Pavelića, izbjegavanje svih značajnih spomendana na NOB-u od strane predstavnika najviše državne vlasti je skandalozno. Zar nije poznato za što su se borili partizani Hrvati, čija je bila Istra i Dalmacija i tko ih je oslobodio i vratio u zagrljaj domovine Hrvatske. Zašto ih ponovno ubijate? Znadete li koliko je njihovih pokoljenja živo i ponosi se njihovim životom, poštuju žrtvu? Zašto ih bezrazložno vrijeđate?

Zabrinjavajuća traljavost

Nažalost, ovo sve predugo traje i usmjerava pojedince i grupe na činjenje raznih zlodjela, jer se oni osjećaju zaštićeni od vlasti i najmoćnijih osoba u državi.
Možete li, gospodine predsjedniče, zamisliti obitelj čija krvna zrnca nisu po volji nekih šatoraša ili onih koji s njima upravljaju i štite im leđa, koja i danas prima telefonske i druge vrlo opasne prijetnje, a da ih se ne usudi prijaviti jer se boje odmazde. A takvih ima i godinama trpe torturu.
Mi, zadarski i hrvatski antifašisti, toliko da znadete, ne želimo sudjelovati u zidanju spirale mržnje koja nas gura u civilizacijski ponor, koja nas baca u zapećak razvijenog svijeta. Mi želimo doprinositi miru, toleranciji, snošljivosti i ljubavi na ovim prostorima, među svim pripadnicima, bez obzira na vjeru, nacionalnu, socijalnu, političku, jezičnu, spolnu, kulturnu i svaku drugu različitost. Mi želimo da Hrvatska bude luč koja svijetli plemenitošću. A ona to može. U tom smislu suprotstavljat ćemo se svakoj vrsti manipulacije, mržnji i podjelama.
Mnogi od nas, naša djeca i unuci su gradili s ponosom ovu zemlju, za nju se borili u miru i u ratu s puškom u ruci. Mi baštinimo sve tekovine Domovinskog rata i iz toga si uzimamo pravo da Vas izvijestimo o zlu koje nas priječi da se razvijamo kao slobodna, demokratska i civilizirana zajednica naroda. A Vi, gospodine predsjedniče, držite ključeve rješenja. Od Vas očekujemo da ih upotrijebite. Najmanje što očekujemo da ovo naše dobronamjerno, prijateljsko pismo, proglasite napadom ili pamfletom.
U očekivanju učinkovitih rješenja, pozdravljamo Vas i želimo uspjeh u radu, zaključuje se u priopćenju Predsjedništva ZUABA ZŽ. 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Da se jednom čuje glas , dobra poruka, čudno je da naši vladajući bježe od Partizanskih spomenika kao vrag od tamjana, a kad odu preko granice hvale se sa našom antifašističkom prošloću.Vjerovati ću našim vlajućim da im je NOB- važna kad budu polagali vjence i na spomen obilježja našim Partizanima. Uz partizanski pozdrav SF-SN!