Novosel: Vjerujem kako će profesori odbiti ponudu Vlade

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Na sindikalnom okupljanju vruća tema štrajk u prosvjeti
Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) je jučer u Zadru održao svoj treći kongres. Osamdesetak zastupnika iz svih dijelova Hrvatske raspravljalo je o nekoliko tema
RADNICKI.ORG
Sindikat SOMK poznat je po organizaciji prosvjeda Pravo na rad bez straha - stop mobbingu na radnom mjestu

Što se tiče zadarskih gradskih dječjih vrtića pri ustanovama Radost i Sunce, imamo potpisani kolektivni ugovor. Trenutačno smo u rješavanju pitanja prvog dodatka kolektivnog ugovora. Za prvi kolektivni ugovor možemo biti zadovoljni. No postoji još dovoljno prostora da u suradnji s Gradom Zadrom pokušamo riješiti poboljšanje materijalnih prava svih radnika u sustavu, kazala je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK), koji je jučer u Zadru održao svoj treći kongres.

Problem s privatnim vrtićima

No predsjednica SOMK-a je rekla kako se to ne odnosi na djelatnike privatnih vrtiće u Zadru jer oni imaju drugog poslodavca. Poznato je da Grad Zadar sufinancira plaće odgojiteljicama u privatnim dječjim vrtićima, ali ove djelatnice nisu pokrivene kolektivnim ugovorom i ne mogu uživati ostala materijalna prava. Problem je, kaže Žilić, što mnogi zadarski privatni vrtići imaju manje od petero zaposlenika, pa samim time ne mogu organizirati sindikalnu podružnicu. S druge strane zaposleni većinom zaziru od pojedinačnih uključivanja u sindikat jer se u tom slučaju obavještava poslodavca da mu je zaposlenik član sindikata.


»U zadarskim dječjim vrtićima Radost i Sunce imamo potpisani kolektivni ugovor. Trenutačno smo u rješavanju pitanja prvog dodatka kolektivnog ugovora. Za prvi kolektivni ugovor možemo biti zadovoljni

Božica Žilić, predsjednica SOMK-a

Na Kongresu SOMK-a, najvišem tijelu odlučivanja, sudjeluju i zastupnici s područja Zadarske županije, a među gostima je predsjednik SSSH Mladen Novosel, predstavnik Europske federacije sindikata javnih službi (EPSU), čiji je SOMK član. Na pitanje kako komentira izjavu ministra financija Zdravka Marića da nitko u javnoj službi neće dobiti veću plaću ako prosvjetari ne prihvate ponudu Vlade Novosel je rekao kako je to dodatni pritisak na sindikate u obrazovnom sektoru.
- Ministar Marić i premijer Andrej Plenković uporno ne žele prihvatiti činjenicu da su učitelji i profesori više od 30 dana u štrajku zbog osnovnog prava na povećanje koeficijenata. Duboko vjerujem da će profesori i službenici odbiti ovu ponudu Vlade jer to ne može biti razlog da se temeljnim kolektivnim ugovorom ne poveća osnovica za 6,12 posto za sve u javnom sektoru, što je pak bilo prihvatljivo ostalim sindikatima, istaknuo je Novosel dodajući kako vjeruje da će se, ako netko u sindikatu učitelja i ne potpiše ovaj kolektivni ugovor, iznaći način da se i ovo riješi.

Traju kolektivni pregovori

Inače, osamdesetak zastupnika iz svih dijelova Hrvatske u Zadru je raspravljalo, a potom i glasovalo o Izvješću o radu SOMK-a za proteklo mandatno razdoblje, te o Izvješću Nadzornoga odbora o financijsko-materijalnom poslovanju. Na dnevnom redu su bile izmjene i dopune statuta SOMK-a, te izbor novih tijela. Zastupnici su glasovali i o Prijedlogu programa rada SOMK-a za sljedeće mandatno razdoblje. Naglasak SOMK-a, rekla je njegova predsjednica Božica Žilić, je ipak na dječjim vrtićima.


2.600 članova ima sindikat SOMK osnovan 2010. godine, a sami kažu kako imaju konstantan trend rasta


SOMK je sindikat koji je osnovan 2010. godine. Okuplja sindikalno organizirane radnike iz djelatnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, medija i kulture. Ima više od 2.600 članova s, kako sami kažu, konstantnim trendom rasta. U 15 sindikalnih podružnicama ima sklopljene kolektivne ugovore, a 21 kolektivni pregovor je u tijeku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno