Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prva monografija o povijesti hrvatske grafike

28.11.2019. 21:00


Nakon što je knjiga "Hrvatska grafika" Mikice Maštrović prije nekoliko dana predstavljena u muzeju Mimara u Zagrebu, jučer se zadarska publika u Gradskoj loži imala priliku upoznati s ovim reprezentativnim djelom, koje je jedan od recenzenata i nekadašnji ministar kulture, Božo Biškupić, predstavio "Biblijom grafičke umjetnosti".
"Hrvatska grafika" koja je objavljena u nakladi "Ljevak" u 1500 primjeraka, svojim sadržajem nastoji približiti značenje grafike u svim njenim pogledima, od vremena kada se javlja kao knjižna grafika, pa preko Ex librisa do slobodnih grafičkih listova, grafičke mape i knjige umjetnika.


Hrabra žena
Božo Biškupić u svom osvrtu, autoricu Maštrović, naziva "hrabrom ženom" uz objašnjenje kako je s ovom knjigom obavila posao enciklopedisjke redakcije, te ističe kako vrlo iscrpno kroz 820 stranica uz sve sadržaje, posebno obrađuje poglavlje hrvatskog Ex librisa, ali i povijesni prikaz pojedinih akademija na kojima studiraju grafičari, te ističe kao najstariju akademiju, onu u Zagrebu.
-Autorica knjige je sav svoj dugogodišnji trud i znanje, ali i suradnju sa umjetnicima pretvorila u jedno kapitalno enciklopedijsko djelo koje se nalazi pred nama, istaknuo je Biškupić, nadodajući kako je u ovoj knjizi skupljeno čak pet stoljeća hrvatske umjetnosti, te da se s tim potvrđuje kako je Hrvatska kroz sva ta stoljeća bila dio zapadnoeuropske kulture.
Zanimljivo je što ovo kapitalno djelo, kako objašnjava bivši ministar u svom recentnom izlaganju, ispunjava tri značajna uvida:
-"Hrvatska grafika" je s jedne strane udžbenik za studente grafike i drugih likovnih umjetnosti, dok s druge strane koristi i studentima povijesti umjetnosti jer im omogućava da se upoznaju sa grafičkom građom, naglasio je Biškupić, te je istaknuo i najvažnije značenje, a to je da je ova knjiga vodič za ljubitelje grafike, a priručnik za svakog intelektualca koji se želi uputiti u ovu građu.


Prva u povijesti
Uz preostale recenzente ovog djela, Tonka Marojevića i Franu Para, o svojoj knjizi je govorila i autorica, povjesničarka umjetnosti i doktorica znanosti Mikica Maštrović:
-Ovo je prva monografija o povijesti hrvatske grafike od kraja 15. stoljeća do suvremene grafičke umjetnosti. U knjizi se nalaze sve informacije o grafičkim tehnikama, ali i način na koji se grafika objašnjava, poručila je Maštrović, te dodala kako se u knjizi nalaze i biografije kroz čak 700 biografskih jedinica svih umjetnika koji su završili studij grafike, ali i onih koji su se grafikom kroz povijest bavili.