Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Roditelji nisu svjesni rizika koji djeci prijete u digitalnom svijetu

29.11.2019. 11:00


U organizaciji Volonterskog centra Zadar jučer je u zadarskoj Gradskoj knjižnici održan završni dio projekta "Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na Internetu" koji VCZD provodi u suradnji s partnerima – Centrom za socijalnu skrb Zadar, Gradom Zadrom i Zadarskom županijom. Cilj ovog projekta, u kojem sudjeluju zadarske osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, Šime Budinića, Petra Preradovića i Bartula Kašića, te OŠ Zemunik i OŠ Stjepana Radića Bibinje, je educirati učitelje i stručne službe u školama, te učenike i njihove roditelje o načinima zaštite djece na internetu, sve učestalijem problemu nasilja nad i među djecom i mladima.
Tako je u okviru ovog projekta jučer predavanje pod nazivom "Seksualno iskorištavanje djece u digitalnom obliku" održao Tomislav Ramljak, dipl. socijalni radnik i stalni sudski vještak za seksualno zlostavljanu djecu, te voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku.


Predavanje namijenjeno stručnjacima
Osječki centar, koji pokriva pet slavonskih županija, je neprofitna udruga osnovana 2006. godine po uzoru na slične organizacije u svijetu. Motiv za osnivanjem Centra osnivači su pronašli u realnom stanju nedovoljne zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja putem interneta, te širenja dječje pornografije i pedofilije, ali i drugih oblika zlostavljanja vezanih uz korištenje interneta.


– Godišnje se u Hrvatskoj otkrije 120 slučajeva zlostavljanja djece putem digitalnih tehnologija. Većina roditelja nije svjesna rizika kojim je njihovo dijete izloženo u digitalnom svijetu.
Tomislav Ramljak




Ramljakovo predavanje bilo je namijenjeno stručnjacima iz Ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa, Centra za socijalnu skrb, Odjela pedijatrije Opće bolnice Zadar, kao i stručnim službama škola, a kako je istaknuo predavač, naglasak je na seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djece u digitalnom svijetu. Predavač je publiku upoznao s trendovima u ovom online području kriminala, načinima zaštite, kao i prevencijom koja je važna kako bi se suzbila ova rasprostranjena pojava.
– Na državnoj razini godišnje se u Hrvatskoj otkrije 120 slučajeva zlostavljanja djece putem digitalnih tehnologija, što je izuzetno veliki broj. Svijest hrvatskih roditelja jako je slaba i većina ih uopće nije svjesna rizika kojim je njihovo dijete izloženo u digitalnom svijetu jer misle da djeca nisu u opasnosti ako zlostavljač nije fizički prisutan, kaže Ramljak i navodi kako je zadnja zakonska prilagodba, kada je riječ o ovom kaznenom djelu provedena još 2013. godine, te kako određene zakonske članke treba revidirati, odnosno postrožiti.


Male kazne za zlostavljače
– U Hrvatskoj su kazne za počinitelje internetskog iskorištavanja djece do jedne godine zatvora ili rad za opće dobro, dok su primjerice u Švedskoj ta kaznena djela izjednačena sa zlostavljanjem, naglašava Ramljak i ističe da djeca danas odrastaju u digitalnom dobu, te ih se mora od najranijih dana učiti da budu svjesna kakve opasnosti im prijete putem interneta.
– U prve tri godine života djecu ne bi trebalo izlagati nikakvim ekranima, iako to u stvarnosti nije tako. Već i proizvođači dječjih krevetića ugrađuju na njih tablete, a vrtićka djeca često ne znaju listati slikovnicu jer misle da se ona koristi dodirom kao po ekranu, kazao je, među ostalim, Tomislav Ramljak. Predavač je razjasnio i razliku između seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja, pa je tako kazao da je seksualno zlostavljanje djece osnova viktimizacije kod seksualnog iskorištavanja. Također kod zlostavljanja, istaknuo je Ramljak, govorimo uglavnom o jednom zlostavljaču, dok u seksualnom iskorištavanju sudjeluje više zlostavljača.


BLAGE KAZNE ZLOSTAVLJAČIMA
U Hrvatskoj su predviđene kazne za počinitelje internetskog iskorištavanja djece do jedne godine zatvora ili rad za opće dobro. Usporedbe radi u Švedskoj su ta kaznena djela izjednačena sa zlostavljanjem.