Roditelji nisu svjesni rizika koji djeci prijete u digitalnom svijetu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
"Seksualno iskorištavanje djece u digitalnom obliku"
- U prve tri godine života djecu ne bi trebalo izlagati nikakvim ekranima, iako to nije tako. Već i proizvođači dječjih krevetića ugrađuju na njih tablete, a vrtićka djeca često ne znaju listati slikovnicu jer misle da se ona koristi dodirom kao po ekranu, kazao je Tomislav Ramljak
Arif SITNICA
Predavač je upozorio na brojne opasnosti za djecu na internetu

U organizaciji Volonterskog centra Zadar jučer je u zadarskoj Gradskoj knjižnici održan završni dio projekta "Edukacija - prvi korak prema prevenciji nasilja na Internetu" koji VCZD provodi u suradnji s partnerima - Centrom za socijalnu skrb Zadar, Gradom Zadrom i Zadarskom županijom. Cilj ovog projekta, u kojem sudjeluju zadarske osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, Šime Budinića, Petra Preradovića i Bartula Kašića, te OŠ Zemunik i OŠ Stjepana Radića Bibinje, je educirati učitelje i stručne službe u školama, te učenike i njihove roditelje o načinima zaštite djece na internetu, sve učestalijem problemu nasilja nad i među djecom i mladima.
Tako je u okviru ovog projekta jučer predavanje pod nazivom "Seksualno iskorištavanje djece u digitalnom obliku" održao Tomislav Ramljak, dipl. socijalni radnik i stalni sudski vještak za seksualno zlostavljanu djecu, te voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku.

Predavanje namijenjeno stručnjacima

Osječki centar, koji pokriva pet slavonskih županija, je neprofitna udruga osnovana 2006. godine po uzoru na slične organizacije u svijetu. Motiv za osnivanjem Centra osnivači su pronašli u realnom stanju nedovoljne zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja putem interneta, te širenja dječje pornografije i pedofilije, ali i drugih oblika zlostavljanja vezanih uz korištenje interneta.


- Godišnje se u Hrvatskoj otkrije 120 slučajeva zlostavljanja djece putem digitalnih tehnologija. Većina roditelja nije svjesna rizika kojim je njihovo dijete izloženo u digitalnom svijetu.

Tomislav Ramljak

Ramljakovo predavanje bilo je namijenjeno stručnjacima iz Ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa, Centra za socijalnu skrb, Odjela pedijatrije Opće bolnice Zadar, kao i stručnim službama škola, a kako je istaknuo predavač, naglasak je na seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djece u digitalnom svijetu. Predavač je publiku upoznao s trendovima u ovom online području kriminala, načinima zaštite, kao i prevencijom koja je važna kako bi se suzbila ova rasprostranjena pojava.
- Na državnoj razini godišnje se u Hrvatskoj otkrije 120 slučajeva zlostavljanja djece putem digitalnih tehnologija, što je izuzetno veliki broj. Svijest hrvatskih roditelja jako je slaba i većina ih uopće nije svjesna rizika kojim je njihovo dijete izloženo u digitalnom svijetu jer misle da djeca nisu u opasnosti ako zlostavljač nije fizički prisutan, kaže Ramljak i navodi kako je zadnja zakonska prilagodba, kada je riječ o ovom kaznenom djelu provedena još 2013. godine, te kako određene zakonske članke treba revidirati, odnosno postrožiti.

Male kazne za zlostavljače

- U Hrvatskoj su kazne za počinitelje internetskog iskorištavanja djece do jedne godine zatvora ili rad za opće dobro, dok su primjerice u Švedskoj ta kaznena djela izjednačena sa zlostavljanjem, naglašava Ramljak i ističe da djeca danas odrastaju u digitalnom dobu, te ih se mora od najranijih dana učiti da budu svjesna kakve opasnosti im prijete putem interneta.
- U prve tri godine života djecu ne bi trebalo izlagati nikakvim ekranima, iako to u stvarnosti nije tako. Već i proizvođači dječjih krevetića ugrađuju na njih tablete, a vrtićka djeca često ne znaju listati slikovnicu jer misle da se ona koristi dodirom kao po ekranu, kazao je, među ostalim, Tomislav Ramljak. Predavač je razjasnio i razliku između seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja, pa je tako kazao da je seksualno zlostavljanje djece osnova viktimizacije kod seksualnog iskorištavanja. Također kod zlostavljanja, istaknuo je Ramljak, govorimo uglavnom o jednom zlostavljaču, dok u seksualnom iskorištavanju sudjeluje više zlostavljača.

BLAGE KAZNE ZLOSTAVLJAČIMA

U Hrvatskoj su predviđene kazne za počinitelje internetskog iskorištavanja djece do jedne godine zatvora ili rad za opće dobro. Usporedbe radi u Švedskoj su ta kaznena djela izjednačena sa zlostavljanjem.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno