Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Žene u prošlosti Zadra

29.11.2019. 16:15


Još je jedan autor u Staroj Grčkoj opisao tip idealne žene u to doba, ali i dao preporuku muškarcima kako bi bilo najbolje da se ožene u svojim 30-im godinama života, dok bi ženama najbolje vrijeme za udaju bilo četiri do pet godina nakon puberteta. Znači, to bi bile tinejdžerske godine. Također, savjetovao je muškarcima da buduće supruge traže u susjedstvu, jer ih na taj način mogu "pratiti", pa i utjecati na njihov odgoj, a to znači zapravo "oblikovati" ih, odgajati prema svojim "željama i potrebama". Kada je riječ o elitnim obiteljima u vrijeme antičkog Zadra, ali i općenito, od žena se i tada očekivalo da brinu o obiteljima i da budu obrazovane, pričala je prof.dr.sc. Anamarija Kurilić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.
Ona je u srijedu navečer u zadarskom Državnom arhivu održala drugo u nizu predavanja pod zajedničkim naslovom "Žene u prošlosti Zadra" odnosno, o ženama antičkog Zadra za vrijeme vladavine Rimskog Carstva. Kako se moglo čuti na ovom zanimljivom i posjećenom predavanju, među njima je bilo uglednih i utjecajnih žena čiji tragovi se i danas mogu vidjeti na zadarskim ulicama.


Žene su i tada bile – "svoje"
Antički Zadar svoje je obrise rimskoga grada stjecao od kraja stare ere i kroz prva stoljeća rimskog carskog razdoblja. O njegovom izgledu govore rezultati arheoloških istraživanja, ali i pisani spomenici među kojima se ističe djelatnost niza žena koje su na razne načine utjecale na život grada. Među njima posebno mjesto zauzima Melija Anijana, koja je u sjećanje na svog preminulog supruga popločala tržnicu i podigla slavoluk ukrašen reljefima i kipovima, ali ni druge žene za njom puno ne zaostaju, kao primjerice, Apuleja Kvinta koja je dijelom opremila glavni hram u gradu – hram Kapitolinske trijade. Osim o njima, bilo je riječi i o ostalim ženama antičkog Zadra koje su utjecale i na današnju sliku zadarskih ulica, ali i o načinu njihova odgoja i odrastanju.


"Idealna žena toga doba morala je biti obrazovana. Djecu se učilo da znaju Homera napamet, a učili su i latinski i grčki, elementarnu matematiku, pjevanje… S majkama su učili kuhati, tkati i slično.
Anamarija Kurilić




– Od svake se djevojčice u to doba očekivalo da je "spretna s iglom i koncem", da bude vjerna i poslušna i očekivalo se, čak štoviše, podrazumijevalo da jako puno pažnje polaže svom vanjskom izgledu. Idealna žena toga doba morala je biti obrazovana. Čak i u Starom Rimu djecu se učilo da znaju Homera – napamet. Djeca su učila i latinski i grčki, elementarnu matematiku, pjevanje… Praksa im je bila da s majkama uče kuhati, tkati i slično, a dječaci su već kao mali išli sa svojim očevima i učili od njih. To su bili stereotipi koje su Rimljani u većoj mjeri naslijedili od Grka – objasnila je među ostalim tijekom svog predavanja, povjesničarka Anamarija Kurilić.


Jesu li i gusarima "vladale" žene?
Prvo javno predavanje na temu – "Žene u prošlosti Zadra" u organizaciji Državnog arhiva, održano je i prije mjesec dana, a ista predavačica, prof. dr. sc. Kurilić, izlagala je na temu Liburnima vladaju žene – mit ili stvarnost.
Liburni su u predrimsko doba živjeli na velikom dijelu istočne obale Jadrana – od zapadne Istre skoro do Šibenika, a Zadar je bio jedno od njihovih najvažnijih naselja. Antički pisci navode, između ostaloga, da su Liburni bili poznati gusari, vladari Jadranskog mora, ali i to da su njima vladale žene…


MOĆNE ŽENE
O izgledu antičkoga Zadra govore rezultati arheoloških istraživanja, ali i pisani spomenici među kojima se ističe djelatnost niza žena koje su na razne načine utjecale na život grada. Posebno mjesto zauzima Melija Anijana, koja je u sjećanje na svog preminulog supruga popločala tržnicu i podigla slavoluk ukrašen reljefima i kipovima.