Žene u prošlosti Zadra

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Predavanje povijesničarke prof. dr. sc. Anamarije Kurilić
Autor: 
Kada je riječ o elitnim obiteljima u vrijeme antičkog Zadra od žena se očekivalo da brinu o obiteljima, budu obrazovane, vjerne i poslušne, ali i da veliku pozornost pridaju svom vanjskom izgledu
Marin GOSPIĆ
Tema predavanja pobudila je veliko zanimanje i to ne samo stručne javnosti

Još je jedan autor u Staroj Grčkoj opisao tip idealne žene u to doba, ali i dao preporuku muškarcima kako bi bilo najbolje da se ožene u svojim 30-im godinama života, dok bi ženama najbolje vrijeme za udaju bilo četiri do pet godina nakon puberteta. Znači, to bi bile tinejdžerske godine. Također, savjetovao je muškarcima da buduće supruge traže u susjedstvu, jer ih na taj način mogu "pratiti", pa i utjecati na njihov odgoj, a to znači zapravo "oblikovati" ih, odgajati prema svojim "željama i potrebama". Kada je riječ o elitnim obiteljima u vrijeme antičkog Zadra, ali i općenito, od žena se i tada očekivalo da brinu o obiteljima i da budu obrazovane, pričala je prof.dr.sc. Anamarija Kurilić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.
Ona je u srijedu navečer u zadarskom Državnom arhivu održala drugo u nizu predavanja pod zajedničkim naslovom "Žene u prošlosti Zadra" odnosno, o ženama antičkog Zadra za vrijeme vladavine Rimskog Carstva. Kako se moglo čuti na ovom zanimljivom i posjećenom predavanju, među njima je bilo uglednih i utjecajnih žena čiji tragovi se i danas mogu vidjeti na zadarskim ulicama.

Žene su i tada bile - "svoje"

Antički Zadar svoje je obrise rimskoga grada stjecao od kraja stare ere i kroz prva stoljeća rimskog carskog razdoblja. O njegovom izgledu govore rezultati arheoloških istraživanja, ali i pisani spomenici među kojima se ističe djelatnost niza žena koje su na razne načine utjecale na život grada. Među njima posebno mjesto zauzima Melija Anijana, koja je u sjećanje na svog preminulog supruga popločala tržnicu i podigla slavoluk ukrašen reljefima i kipovima, ali ni druge žene za njom puno ne zaostaju, kao primjerice, Apuleja Kvinta koja je dijelom opremila glavni hram u gradu – hram Kapitolinske trijade. Osim o njima, bilo je riječi i o ostalim ženama antičkog Zadra koje su utjecale i na današnju sliku zadarskih ulica, ali i o načinu njihova odgoja i odrastanju.


"Idealna žena toga doba morala je biti obrazovana. Djecu se učilo da znaju Homera napamet, a učili su i latinski i grčki, elementarnu matematiku, pjevanje... S majkama su učili kuhati, tkati i slično.

Anamarija Kurilić

- Od svake se djevojčice u to doba očekivalo da je "spretna s iglom i koncem", da bude vjerna i poslušna i očekivalo se, čak štoviše, podrazumijevalo da jako puno pažnje polaže svom vanjskom izgledu. Idealna žena toga doba morala je biti obrazovana. Čak i u Starom Rimu djecu se učilo da znaju Homera - napamet. Djeca su učila i latinski i grčki, elementarnu matematiku, pjevanje... Praksa im je bila da s majkama uče kuhati, tkati i slično, a dječaci su već kao mali išli sa svojim očevima i učili od njih. To su bili stereotipi koje su Rimljani u većoj mjeri naslijedili od Grka - objasnila je među ostalim tijekom svog predavanja, povjesničarka Anamarija Kurilić.

Jesu li i gusarima "vladale" žene?

Prvo javno predavanje na temu - "Žene u prošlosti Zadra" u organizaciji Državnog arhiva, održano je i prije mjesec dana, a ista predavačica, prof. dr. sc. Kurilić, izlagala je na temu Liburnima vladaju žene - mit ili stvarnost.
Liburni su u predrimsko doba živjeli na velikom dijelu istočne obale Jadrana - od zapadne Istre skoro do Šibenika, a Zadar je bio jedno od njihovih najvažnijih naselja. Antički pisci navode, između ostaloga, da su Liburni bili poznati gusari, vladari Jadranskog mora, ali i to da su njima vladale žene...

MOĆNE ŽENE

O izgledu antičkoga Zadra govore rezultati arheoloških istraživanja, ali i pisani spomenici među kojima se ističe djelatnost niza žena koje su na razne načine utjecale na život grada. Posebno mjesto zauzima Melija Anijana, koja je u sjećanje na svog preminulog supruga popločala tržnicu i podigla slavoluk ukrašen reljefima i kipovima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno