Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

DOŠAŠĆE U KORONI Trojica svećenika u izolaciji

28.11.2020. 10:17


Mnogi vjernici u Zadru i Zadarskoj županiji već se neko vrijeme pitaju hoće li se ove godine održati blagoslov kuća te
kako će se Zadarska nadbiskupija postaviti u pitanju ograničavanja broj vjernika na svetim misama. Primili smo iz nadbiskupije dopis koji je zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio u petak 27. studenog župnicima, dekanima i poglavarima samostana u Zadarskoj nadbiskupiji koji sadrži odredbe o blagoslovu obitelji i drugim pastoralnim aktivnostima tijekom Došašća u Zadarskoj nadbiskupiji.


Šestorica svećenika podlegla zarazi
– Povodom toga što je vjernike je najviše zanimalo što će biti s tradicionalnim obredom blagoslova obitelji u Došašću nadbiskup je prethodno razgovarao s dekanima i svećenicima u Zadarskoj nadbiskupiji te je odlučio da se blagoslov obitelji koji se u Zadarskoj nadbiskupiji provodi u Došašću i završi do svetkovine Božića, »odgodi do povoljnije epidemiološke situacije«, poručili su nam iz Nadbiskupije.
– Jučer sam poslao obavijest kako sam, zbog broja zaraženih koji se iz dana u dan povećava, a opasnost oboljenja pojačava, sklon donijeti odluku da se blagoslov obitelji, koji se uobičajeno činio tijekom vremena Došašća »odgodi do daljnjega«. K tomu, šestorica svećenika Zadarske nadbiskupije već su podlegli zarazi COVIDA-19, a trojica su ponovno u izolaciji. Nije bilo lako tada podmiriti sve pastoralne potrebe u župama gdje su svećenici bili u izolaciji ili u bolnici. Uz to, stupile su na snagu nove mjere koje obuhvaćaju i vjerska okupljanja s određenim zabranama i ograničenjima. O tomu se mogu pogledati informacije i na službenim stranicama, iznio je Zadarski nadbiskup Želimir Puljić dodajući kako je imajući sve to u vidu donio odluku o odgodi blagoslova obitelji do povoljnije epidemiološke situacije kad će doći do novog razmatranja mogućnosti i okolnosti te poručujući svećenicima da vjernike o ovoj odluci obavijeste na prvu Nedjelju došašća, 29. studenog 2020. godine.


Mise trebaju biti služene tiho
– Budući da novim mjerama nije »zabranjeno slavljenje mise s narodom« (kao što je to učinjeno u Sloveniji i u Austriji), već je ograničen broj sudionika na misnim slavljima, neka se u župama gdje župnik rezidira uvede slavlje svete mise subotom uvečer (nedjeljni obrazac) kako bi vjernici udovoljili zapovijedi sudjelovanja u svetoj misi (kan 1247). Ukoliko župnik slavi toga dana misu u jutarnjim satima, ovim se daje dopuštenje za binaciju dok traju okolnosti COVIDA-19. O uvođenju ove mise subotom uvečer neka se izvjesi oglas u crkvi te objasni vjernicima da time udovoljavaju crkvenom propisu (kan 1248). Neka se uz to protokolarnim brojem javi u Ordinarijat Zadarske nadbiskupije kad je uvedeno slavlje svete mise subotom uvečer, uputio je nadbiskup Puljić svećenike naglašavajući da u župama gdje se nedjeljom slave dvije mise, a u slučajevima da župnik smatra pastoralno razboritim uvođenje i treće mise kako bi većem broj vjernika bilo omogućeno sudjelovanje treba čim prije uputiti molbu u Ordinarijat radi dobivanja dopuštenja za slavlje i te treće mise nedjeljom. Vjernike će vjerojatno ražalostiti da u odluci stoji da mise trebaju biti služene tiho, bez pjevanja te da u ovim okolnostima neće biti moguće organizirati zajedničke ispovjedi po župama kako je bila praksa proteklih godina. Iz tog je razloga naloženo župnicima da u određeno vrijeme budu na raspolaganju za ispovijed te da u crkvi istaknu oglas kako bi upoznali vjernike s tim kad i gdje ispovjedaju u vrijeme Došašća te da upute poziv vjernicima da ne čekaju zadnje dane pred Božić kako bi se ispovjedili.




Pohod starijima, bolesnima i nemoćnima
– Tijekom svetoga vremena Došašća neka župnici učine pohod starijima, bolesnima i nemoćnima radi ispovjedi i pričesti, pa i bolesničkog pomazanja, uz dogovor s obitelji i uz poštivanje epidemioloških mjera. Neka se ove privremene odredbe pročitaju vjernicima te protumači kako izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredne mjere. Očekujem razumijevanje i suradnju. Koristim prigodu ponoviti ono što sam pisao početkom pandemije u ožujku ove godine: Svim nevoljama usprkos i svim izazovima s kojima smo se susretali prošlih mjeseci, kao i brojnim pitanjima na koja smo tražili odgovore i nismo ih našli, »mi želimo biti i ostati narod nade«, kako nas je potaknuo sveti Ivan Pavao II. Kao vjernici laici, svećenici, Bogu posvećene osobe i biskupi, imamo šansu koju nam Gospodin pruža – iskoristiti ovu svjetsku krizu, pa očima vjere i s ovom kušnjom biti »u nadi radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi postojani«. Tako je, naime, svojedobno tješio Rimljane apostol Pavao (usp. Rim 12,12). Neka i nama ta radost, strpljivost i postojanost u molitvi, postu i djelima ljubavi, bude i ostane snažno obilježje i ovoga svetog vremena Došašća.
Uz pozdrav i blagoslovljene dane u iščekivanju Spasiteljeva pohoda u srca naša i obitelji naše, poručio je Puljić.