Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NOVO ZATVARANJE Zašto su treninzi i zdrav život ponovno postali nevažni?

28.11.2020. 10:50


Nakon što je u četvrtak Vlada Republike Hrvatske donijela paket mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa, jasno je bilo da mnogim sektorima slijedi niz problema. Na žalost Vlada RH nije ponovno imala sluha za sport i rekreaciju, djelatnosti koje su od presudne važnosti za zdravlje građana, kako fizičko, tako i mentalno, no velik broj sportaša i rekreativaca morat će prisilno prestati trenirati. Što se sporta i rekreacije tiče, obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi osim za sportašice i sportaše I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. A sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a za sve natjecatelje te nužno tehničko osoblje što osigurava organizator.


Pojašnjenje
Jedino u ovom trenutku nije posebno jasno, hoće li rekreativci i klubovi smjeti vježbati na otvorenom, a ta informacija još nije stigla niti do direktora ŠC Višnjik, Denisa Karlovića.
– Tražili smo pojašnjenje mjera od gradskog i županijskog stožera i očekujemo da pojašnjenje brzo stignu – rekao je Karlović, koji je dodao:
– ŠC Višnjik je ipak specifičan, pošto ima veliku površinu na otvorenom u kojoj svaki dan velik broj Zadrana se rekreira i boravi vani na čistom zraku. Mi u ovom trenutku ne znamo odnose li se ove mjere i na vanjski prostor i važno nam je da dobijemo konkretnu informaciju. Što se tiče zatvorenih terena i bazena, tu je stvar potpuno jasna i zna se tko sve smije u idućem periodu koristiti te objekte – dodao je Karlović.
Dakle, kako stvari stoje s treninzima, ali i natjecanjima mogu nastaviti svi zadarski prvoligaši. A to su KK Zadar koji nastupa u ABA ligi te u HT Premijer ligi, KK Sonik-Puntamika, član HT Premier lige, a tu su i košarkašice Zadra koje također nastupaju u Prvoj, odnosno Premijer ligi. Trenirati, ali i odigrati još jedno kolo prvog dijela Superlige dozvoljeno je i stolnotenisačima Donata, s radom smiju nastaviti i kuglači Zadra. I oni do kraja prvog dijela sezone imaju odigrati još jedno kolo te jednu utakmicu nadoknade. Ženski nogometni klub Donat također je član Prve HNLŽ i ima pravo nastaviti sa svojom »djelatnošću«, a član prve lige vaterpolskog Prvenstva Hrvatske je VK Zadar 1952, tako da bi i tom klubu trebalo biti dopušteno djelovanje. U Superligi nastupaju i odbojkaši Zadra. Treninge i natjecanja imaju dopuštenje nastaviti jedriličari Šime i Mihovil Fantela, skakači u vodi Bruna Huljev, Lora Magaš i Marcela Marić, plivači Sandro Barić i Ana Burazer, atletičarka Veronika Šokota, Ante Verunica (kickboxing)… dok postoji još nekoliko sportaša za koje nismo uspjeli dobiti potvrdu poput Vladimira Gašpara (atletika), Adrian Marušić (body building)…


Dugoročne posljedice
Osim činjenice da je i dalje upitno hoće li klubovi, sportaši i rekreativci smjeti vani odrađivati treninge, moralno je upitno zabranjivati djeci i mladim sportašima da treniraju, kao što je moralno upitno zabranjivati rekreativcima omogućiti bavljenje tjelesnom aktivnošću i posljedice ovakvih zabrana bi mogle biti izuzetno loše i dugoročne.
Svakako valja istaknuti i klubove koje igraju i niži rang natjecanja, a možda su po »ozbiljnosti« i profesionalnosti na mnogo višoj razini, nego neka prvoligaška natjecanja u drugim sportovima. Spomenimo samo KK Jazine-Arbanasi koji igraju vrlo jaku Prvu ligu (drugi rang), a u svom rosteru imaju niz mladih igrača Košarkaškog kluba Zadar, kojima bi mjesec dana ili više bez treninge mogli predstaviti veliki problem u razvoju. No, spomenimo i djecu koja treniraju nogomet, atletiku, košarku, plivanje, gimnastiku, borilačke sportove. I svatko tko odlučuje se u konačnici treba zapitati, može li se tim mladim sportašicama i sportašima omogućiti ipak da odrađuju svoje treninge. Makar na vanjskim terenima, makar u kontroliranim uvjetima…




Odgođen dvoboj košarkašica Zadra
Košarkašice Zadra ovog vikenda neće odigrati dvoboj Premijer lige u kojemu su trebale gostovati kod Košarkaške akademije Žana Lelas. No, ta utakmica je ipak odgođena, a razlog je, kao i najčešće, koronavirus. U ovom trenutku su dvije pozitivne igračice, a ostatak ekipe i stručnog stožera se nalazi u samoizolaciji. Dio ostataka ekipe bi se trebalo testirati kroz sljedećih nekoliko dana.