Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Održavanje nastave prilagođava se uputama Stožera«

28.11.2020. 10:28


Primili smo e-poštu zabrinutog studenta Sveučilišta u Zadru u kojem tvrdi kako se na Sveučilištu prilikom održavanja predavanja ne vodi računa o poštivanju epidemioloških mjera te smo slijedom toga pokušali provjeriti situaciju.
– Evo pišem kao jedan od studenta Sveučilišta u Zadru na kojem se od početka nastava održava uživo (bolja varijanta od online), ali kad se održavaju predavanja na kojima je 50 studenata, zar to nije kršenje epidemioloških mjera i to 6 sati predavanja profesora koji dolaze iz drugih gradova na kojima su predavanja online ili se provodi hibridna nastava. Nastava je u skučenim učionicama, a gotovo da se nitko ne drži tih mjera pa ni pojedini profesori. Zar treba da se svi zaraze, upitao se student zamolivši da za komentar spomenute situacije kontaktiramo rektoricu, odnosno Upravu Sveučilišta u Zadru.
Tragom te nepotpisane primjedbe uputili smo pitanja Sveučilištu, a iz Uprave je stigao odgovor.
– Od samog početka epidemije Sveučilište u Zadru primjenjuje sve upute Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite i resornoga ministarstva za sprječavanje širenja pandemije. U skladu s time i u dogovoru s epidemiolozima izdane su upute za održavanje nastave u akad. god. 2020./2021. Sukladno preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja najzastupljenija je kontaktna nastava, uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera i maksimalnu odgovornost svakog studenta i djelatnika. Na studijskim programima na kojima se nalazi veći broj studenata nastava se izvodi u grupama i poštuje se maksimalni broj osoba koje mogu biti prisutne u predavaonici razmjerno njezinoj veličini uz poštivanje propisane udaljenosti, odgovorili su nam iz Uprave Sveučilišta naglasivši kako redovito prate sve informacije i upute nadležnih tijela, te u suradnji s liječnicima specijalistima – epidemiologom i infektologom, koji su djelatnici Opće bolnice Zadar i Sveučilišta u Zadru, prilagođavaju održavanje nastave dobivenim uputama, koje se jednako odnose na djelatnike Sveučilišta i na vanjske suradnike.
– Nemamo informacije o tome da se spomenute mjere krše. Bilo koji student ili djelatnik koji primijeti da se epidemiološke mjere ne primjenjuju slobodan je obratiti se mjerodavnim osobama na sveučilišnim sastavnicama i/ili Upravi Sveučilišta u Zadru.


»Na studijskim programima na kojima se nalazi veći broj studenata nastava se izvodi u grupama i poštuje se maksimalni broj osoba koje mogu biti prisutne u predavaonici razmjerno njezinoj veličini uz poštivanje propisane udaljenosti«
Uprava Sveučilišta u Zadru