Nova varijanta korone više zaobilazi imunitet, a većinom je pronađena kod mladih

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Hrvatski zavod za javno zdravstvo se oglasio o omikronu
Stručnjaci smatraju da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite od teške kliničke slike, koja dovodi do hospitalizacija i smrtnog ishoda
Željko LUKUNIĆ/ PIXSELL
Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2, nazvana omikron, smatra se potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta varijante, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama.
Iz HZJZ-a također ističu stajalište stručnjaka da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite te su pozvali građane na cijepljenje.
Nakon naglog porasta novih slučajeva u Republici Južnoj Africi znanstvenici su otkrili proteklih dana novu varijantu virusa SARS-CoV-2, koja se potencijalno smatra opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta varijante, navodi HZJZ.
Varijantu B.1.1.529, nazvanu omikron, Svjetska zdravstvena organizacija u petak je proglasila varijantom koja izaziva zabrinutost (VOC,Variant of Concern), stavljajući je u istu kategoriju kao i varijantu delta.
Osim u Republici Južnoj Africi, omikron je otkriven u Bocvani, Izraelu i Hong Kongu te Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Češkoj.
"Ova varijanta ima veću sposobnost obilaženja imuniteta, ali cjepiva bi i dalje trebala pružati visoku zaštitu od hospitalizacija i smrti"
"Varijanta B 1.1.529 ima više od 30 mutacija samo na spike proteinu. Ako se na te mutacije gleda kao na novu mogućnost povećane zaraznosti i transmisivnosti, što virusu donosi veću sposobnost obilaženja imuniteta, kako onog od cijepljenja tako i stečenog preboljenjem, onda se radi o vrlo složenoj varijanti s mutacijama koje nisu ranije zabilježene, pa je teško definitivno predvidjeti implikacije na tijek pandemije i imunitet", navodi se priopćenju.
Unatoč tome, ističe HZJZ, stručnjaci smatraju da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite od teške kliničke slike, koja dovodi do hospitalizacija i smrtnog ishoda.

Omikron češće kod mlađih

Nova varijanta najčešće je nađena kod mlađih ljudi (dob 18 do 34 godine), a upravo u tim dobnim skupinama zabilježena je i najniža stopa cijepljenja u Republici Južnoj Africi.

Cijepljenje

Iz HZJZ-a napominju da i britanski stručnjaci naglašavaju potrebu za cijepljenjem temeljem izvješća zaprimljenih iz Južne Afrike, prema kojima se bilježi veći broj hospitalizacija upravo u skupinama necijepljenih ili djelomično cijepljenih osoba.
"Uz to, proizvođači cjepiva iznijeli su stav da će moći brzo prilagoditi svoja cjepiva prema varijanti omikron", dodaju.
Koordinirani pristup za ograničavanje putovanja u EU
"Gledano s aspekta EU, novonastale varijante SARS-CoV-2 ostaju razlogom zabrinutosti i treba ih pažljivo pratiti, a kako bi se dobile pravovremene i točne informacije o nastanku i kruženju varijanti SARS-CoV-2 koje izazivaju zabrinutost ili interes, iznimno je važno da države članice zadrže ili postignu dovoljno visok opseg sekvenciranja", napominju iz HZJZ-a.
Navode i da Europska Komisija predlaže proceduru za koordinirani pristup u ograničavanju širenja novih varijanti unutar EU, koji bi trebao obuhvatiti okolnosti u kojima države članice uvode ograničenja kretanja za pojedina područja na kojima se očekuje brzo pogoršanje epidemiološke situacije, a posebno za područja koja su u danom trenutku ozbiljno pogođena epidemijom.
"S obzirom na opseg promjena u ovom pristupu, kako je navedeno u Preporuci Vijeća (EU) 2020/1475 o izmjenama, Komisija predlaže donošenje nove preporuke Vijeća", dodaje se u priopćenju.
"Podsjetnik da je pandemija daleko od kraja i da se treba cijepiti"
HZJZ na kraju naglašava da je pojava omikrona "pravi podsjetnik da je pandemija daleko od kraja te da se potrebno cijepiti".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno