Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Juniorima Zadra prava prilika

Autor:

27.12.2008. 23:00
Juniorima Zadra prava prilika


Polovicu sezone odradili su i zadarski predstavnici u A-2 ligi jug i nakon deset odigranih kola s različitim raspoloženjima očekuju nastavak u 2009. godini. Najbolje pozicionirani, ali i najkonstantniji su košarkaši Voštarnice koji su u tri mjeseca loptanja pod obručima uspjeli osjetiti tugu poraza samo jedanput i to protiv favorita Kaštela na njihovom terenu. Pored velikog uspjeha u Kupu Krešimira Ćosića (najboljih 12) uspjeli su ostvariti osam pobjeda u prvenstvu i tako čvrsto drže drugo mjesto na ljestvici, s tim da su još uvijek u igri za titulu jer im Kaštela dolaze u Jazine. Ostala dva predstavnika, Pet bunara i Jazine uspjeli su ostvariti mizerne tri pobjede što im je na kraju polusezone bilo dovoljno samo za nadvisiti posljednjeg Dalvina i tako dijele pretposljednje mjesto sa Solinom i DOŠK-om. O Voštarnici se proteklih dana i tjedana podosta toga i reklo i napisalo, no što se događa u druga dva kluba, zašto su Pet bunara i Jazine toliko nisko da su umjesto o vrhu ljestvice primorani razmišljati o tome kako ostati u ligi.
U Pet bunara su ipak zadovoljni odigranom polusezonom jer se njihovi motivi i mogućnosti dosta razlikuju od prijašnjih sezona kad su znali biti i u neizvjesnoj borbi za prvo mjesto (dvaput drugi, jednom treći).
– Ovaj dio sezone je zadovoljavajući. Moram napomenuti kako je ove sezone Pet bunara okupio u sklopu kluba juniorsku momčad Zadra plus trojicu malo starijih igrača Roka Butića, Ivana Tadića i Vinka Faina. Prvenstveno je cilj bio omogućiti mladim i perspektivnim uglavnom 16-godišnjacima okušati se u jačoj konkurenciji nego što inače igraju. Oni pored juniorskog prvenstva Hrvatske u kojem su uzgred rečeno, daleko najbolji i bez poraza, igraju i utakmice A-2 lige kako bi ubrzali njihovo košarkaško sazrijevanje što se dosad pokazalo vrlo uspješnim – riječi su Tončija Jeraka, dopredsjednika kluba i koordinatora za suradnju između KK Zadar i Pet bunara.
Pobijedili ste u tri utakmice dok ste dvije izgubili doslovno u zadnjim sekundama (Voštarnica, Solin). Mislite da se moglo bolje?
– Uzimajući u obzir mladost i neiskustvo naših igrača što se najbolje pokazalo u tim dvjema utakmicama koje su nam iskliznule iz ruku, te da smo posljednje tri utakmice bili lišeni pomoći trojice ključnih igrača: Blaževića, Butića i Tadića onda ne možemo biti kritični ili nezadovoljni. Smatram da smo na dobrom putu te da ćemo povratkom te trojice u pogon, u drugom dijelu sezone održati konstantnost dobrih igara i mislim da bismo osim u utakmici protiv Kaštela trebali pobijediti sve u Jazinama.
Koliko je ovaj pokušaj da se ubaci juniore u žrvanj ovakve lige bio uspješan?
– Definitivno je bio pogodak, jer su ti mladi i perspektivni momci dobili priliku kakvu mnogi vršnjaci prije njih nisu imali. Razvoj mladog igrača ne može se ostvariti ako ne igra dovoljno utakmica i ako ta konkurencija nije iz godine u godinu sve jača. Ova liga je odličan poligon s kojeg bi trebali lansirati potencijalne prvotimce seniora Zadra. I po dosad prikazanom uz reprezentativca Ivana Batura iskristalizirali su se već neki potencijali koje valja izbrusiti kao što su Mikulić, Blažević, Šango, Banić i Milin. Također vrlo je bitno za njihovo košarkaško sazrijevanje to što će igrajući utakmice ovakvog natjecateljskog karaktera naučiti se nositi s odgovornošću na terenu i s pritiskom vrućih gostujućih terena kao što su Trilj, Drniš, Omiš te različitosti u kriterijima suđenja na koje se nailazi na tim istim terenima. Sve u svemu postigli smo veliki napredak kroz ovo kratko razdoblje koji će progresivno rasti kako prvenstvo bude odmicalo, što u konačnici nosi veliki prosperitet za mlade igrače.