Iz europskog programa PHARE 2006. stiže 2,5 milijuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
dino_perovic
Dino Perović, direktor Eko d.o.o. Zadar

Do kraja ove godine bit će potpisan ugovor kojim će se osigurati dio sredstava potrebnih za nastavak izrade dokumentacije za izgradnju budućeg velikog Centra za zbrinjavanje komunalnog otpada u Zadarskoj županiji. Ugovor koji je "težak" 2,5 milijuna kuna će potpisati između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, tvrtke Eko d.o.o. Zadar i predstavnika europskog PHARE programa 2006. Novac je ustvari iz pretpristupnih fondova EU, a koristit će se za izradu preostale dokumentacije, tzv. IPA studije izvodljivosti ovoga zadarskog zahtjevnog projekta, čija je fizička gradnja ranije bila najavljivana za kraj 2010. godine.

-No, ne samo recesija, nego i opsežna dokumentacija koja podliježe nizu strogih uvjeta što ih diktira EU, znatno usporava pripreme i nije baš zahvalno govoriti o početku ili kraju same gradnje budućega Centra, kazao nam je, među ostalim direktor Eko d.o.o. Zadar dipl. inž. Dino Perović, dodavši kako je izrada dokumentacije zapravo i najteži dio cijeloga ovoga projekta.

Neki dan je u Zadru održana i druga sjednica za procjenu nedavno završene Studije utjecaja na okoliš i sada, zapravo već u siječnju ova studija ide na javnu raspravu. Gotov je također i idejni projekt za budući Centar za zbrinjavanje komunalnog otpada, (što nije idejno rješenje sa samoga početka priprema) i spreman je javni natječaj za idejni projekt za transferske stanice. Taj projekt bi trebao riješiti koliko će stanica ukupno biti, kao i njihove lokacije. Natječajem će se riješiti, odnosno pronaći i konzultantska kuća koja bi trebala raditi sve tzv. tendere do kraja ukupnoga projekta.

Inače, dokumentacija za zadarski Centra za zbrinjavanje komunalnoga otpada je vrlo zahtjevna, pa recimo i da se prvi put u nas izrađuju i eko dozvole, koje su temelj za dobivanje uporabne dozvole, a kakve će ubuduće morati imati sva postrojenja koja imaju utjecaj na okoliš, kako to diktiraju uvjeti Europske unije. Eko dozvole će se morati obnavljati svakih pet godina.

Podsjetimo da će za izradu cjelokupne dokumentacije za gradnju ovoga projekta trebati osigurati i više od deset milijuna kuna, a dosad je potrošena skoro polovica toga iznosa. A sva tri projekta koja će činiti budući Centar - izgradnja Centra u Biljanima, izgradnja i organizacija sustava za prikupljanje i sortiranje otpada, te sanacija i zatvaranje svih 14 postojećih odlagališta komunalnoga otpada u Zadarskoj županiji, stajat će blizu 460 milijuna kuna. Sama sanacija odlagališta uzet će od toga oko 123 milijuna kuna.

Kako je bilo dogovoreno na početku, ostaje i dalje da će oko 60 posto svih novaca osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 40 posto Županija. Centar u Biljanima Donjim će se graditi za potrebe cijele županije, za 34 jedinice lokalne samouprave, odnosno za šest gradova i 28 općina. I zato je tvrtka Eko osnovana na međuvlasničkim temeljima, Grad Zadar participira sa 51 posto, Županija sa 23 i Grad Benkovac sa 26 posto.

 CENTRI ZA GOSPODARENJE OTPADOM SE UDRUŽUJU
Od Dina Perovića saznajemo da će se uskoro udružiti svi centri za zbrinjavanje komunalnog otpada u Hrvatskoj. Zapravo to je Udruženje za gospodarenje otpadom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Udružit će se o desetak gradova, onih koji se pripremaju za gradnju centra poput zadarskoga, a ispred Zadra zasad su jedino odmakli gradovi Pula i Rijeka. Dosad su i ti centri bili u grupaciji gradskih Čistoća (sada im je predsjednik direktor zadarske Čistoće Tomislav Ćurko), a kako se radi o različitim poslovima, odlučeno je na inicijativnom sastanku u Zagrebu, da se odvoje i osnuju vlastito udruženje također pri HGK, kroz koje će zajedničkim snagama ove projekte lakše dovesti do kraja.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno