Kad je najteže, vatrogasci čine najviše

Slika korisnika admin
filipjakov_dvd
Velimir BRKIĆ
Dobitnici priznanja nisu skrivali zadovoljstvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sv. Filip i Jakov svečanom skupštinom i dodjelom priznanja obilježilo je 15. godišnjicu svog humanitarnog rada. Sjednicom je predsjedao dopredsjednik Denis Brzić.

- Filipjanski DVD osnovan je 26. lipnja 1994. godine. Prvi predsjednik bio je aktualni predsjednik Ivo Eškinja, zamjenik Anđelko Erstić, tajnik Slavko Fantina dok je član Upravnog odbora bio Željko Eškinja, podsjetio je Joško Majica, vatrogasni zapovjednik od osnivanja DVD-a, ističući kako su dosad imali preko 200 intervencija te prevezli preko tri tisuće cisterni pitke vode u općinskom zaleđu.

- Filipjanski DVD trenutačno broji 148 članova, od toga 14 profesionalnih vatrogasaca sa završenom vatrogasnom školom koji rade u Javnim vatrogasnim postrojbama, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje ili Vatrogasnim postrojbama.

Pet vatrogasnih vozila

Čak 48 članova ima završen tečaj za zvanje vatrogasac, nabrajao je Majica.

Unatoč sve većim troškovima DVD posluje u financijskom plusu, a sve zahvaljujući Općini i VZZŽ koji pomažu financijski te udruzi Napredak, Turističkoj zajednici, sponzorima i donatorima koji su pomogli u nabavi vatrogasne opreme. Posebno se to odnosi na županijskog zapovjednika Željka Šošu, županijskog predsjednika Kažu Kolanovića, Milana Ugrinića, Damira Mikilića, Vladu Zurka, Renea Bachera, Zdenka Dražića, Zlatka Križanića, Milana Bandića, Milana Ročka... Dakako, i profesora vatrogastva Sjaaka Vermeulena, predsjednika Vatrogasnog obučnog centra iz Nizozemske, počasnog građanina Općine Sv. Filip i Jakov.

Intenzivno se radi na prikupljanju potrebne dokumentacije za izgradnju vatrogasnog doma koji bi se, prema PPU-u, trebao graditi na Dragonji, istaknuo je Majica dodajući kako im je Općina na korištenje ustupila nekadašnju radionicu PZ Nova zora.

- Dobrovoljno vatrogasno društvo ima pet vatrogasna vozila od čega je jedno navalno, jedna autocisterna, kombi vozilo, tehničko i zapovjedno vozilo. Od opreme posjeduju hidraulični razvalni alat koji služi za spašavanje unesrećenih u prometnim nezgodama, agregat za vodu kapaciteta 2.400 lit/min, dva agregata za vodu "rossenbauer", pumpu za pretakanje agresivnih tekućina, 200 litara pjenila "univex" te drugu potrebnu vatrogasnu opremu. Ljeti je u DVD -u zaposleno sedam vatrogasaca-sezonaca, upoznao je nazočne Majica u sveobuhvatnom izvješću.

Veliko društveno značenje

Upućene su zahvale svim dobrovoljnim vatrogascima zbog svega što su učinili u proteklih 15 godina. No, vatrogasci u svojim nastojanjima nikad nisu sami pa tako i ovaj put nije izostala pomoć sponzora i donatora. Zahvaljeno je na potpori i razumijevanju vatrogasaca i vatrogasne djelatnosti te istaknuto kako se ulaganja u vatrogastvo uvijek višestruko isplate. Njihova spremnost i želja za pomoći drugome sadržana je u njihovu pozdravu "Vatru gasi - brata spasi" i "Pomoz bog", kazano je na skupštini.

- Mnogi to ne razumiju, ali je sigurno da je riječ o velikim odricanjima, ne samo stoga što se sve slobodno vrijeme posvećuje tom poslu, već i zato što u slučaju intervencija svaki vatrogasac u opasnost dovodi svoje zdravlje, često i život. Kad je u životu najteže - u doba ratova, elementarnih nepogoda, požara i poplava, vatrogasci moraju biti spremni i činiti sve da bi zaštitili ljudske živote i imovinu. Zbog svega toga mislim da vatrogastvo ima iznimno veliko društveno značenje i drago mi je da se to u sve većoj mjeri i shvaća, zaključio je zapovjednik Joško Majica.

Nakon što je uputio riječi zahvale svim članovima DVD-a vatrogasni zapovjednik Željko Šoša uručio je Jošku Majici zahvalnicu. Potom je za sve nazočne u TN "Margarita maris" održan prigodni domjenak.

Pored navedenih svojom nazočnošću svečanost su osim predsjednika Ive Eškinje, uveličali šef Odjela za vatrogasnu operativu Hrvatskih autocesta Milan Ročak, općinski načelnik Igor Pedisić, donačelnik Vedran Zrilić, predsjednik OV-a i delegat skupštine županijske Vatrogasne zajednice Milivoj Milat, predsjednik filipjanskog UHDDR-a Goran Mikecin i drugi.

 

 ANTE MILAT PIKOLO - KUM ZASTAVE
Obilježavanje velike obljetnice bilo je i prigoda za dodjele zahvalnica pojedincima za poseban doprinos i potporu vatrogastvu: Zvoni Jačanu, Goranu Petrini, Milivoju Vuletiću i Dariu Baturu. Izuzetno veliko priznanje uručeno je Anti Milatu Pikolu. Osim što mu je dodijeljena svečana lenta, postao je i kumom zastave DVD-a izgrađene 2007. godine, zahvaljujući filipjanskoj udruzi "Napredak". Priznanja je uručio tajnik Nino Majica.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno