Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prirodna baština – prioritetni interes u fotografiji

Autor: Krešimir Bukvić

27.12.2009. 23:00
Prirodna baština – prioritetni interes u fotografiji


U subotu je u caffe galeriji ‘Đina’ otvorena izložba Iva Pervana. Izloženi radovi bit će u galeriji mjesec dana. Ivo Pervan rođen je 1947. godine. Nakon završene gimnazije u Splitu, upisuje pravni fakultet, koji napušta nakon dvije godine dana, shvativši da pravo nije studij koji je blizak njegovoj kreativnoj prirodi, od malena okrenutoj ljepotama kojima smo okruženi, vidljivima i skrivenima.
Potom upisuje studij na Višoj ekonomskoj školi, a zatim prelazi na vanjsku trgovinu na kojoj apsolvira. Počeci bavljenja fotografijom datiraju iz srednje škole, u uvjetima koji su najblaže rečeno bili skromni, što njegovoj kreativnoj energiji nije ni najmanje smetalo.
Njegovim fotografijama se služe izdavači turističkih publikacija (vodiči, plakati, razglednice, turističke revije), tiskaju se razne foto-monografije, autorske i koautorske, posebno tražena je njegova fotografija kulturne baštine. To i nije bez razloga, pošto je kulturna i prirodna baština njegov prioritetni interes u fotografiji. Pervan je nagrađen prestižnim međunarodnim nagradama za svoju fotografiju (Prag, Copenhagen, Karlovy Vary -…), i to za turističke plakate, motivi kojih su bile upravo prirodna i kulturna baština Hrvatske.
Njegov plakat 1992. godine u Beču osvaja prvo mjesto na svjetskom natječaju za turistički plakat, a kako je u to vrijeme u Hrvatskoj bio rat to priznanje je snažno odjeknulo u Europi. Od 1980 do danas, Ivo Pervan ima 17 autorskih foto-monografija, koautorskih cca 60, održao je velik broj izložbi, a posebno je svojim radom vezan uz promidžbu hrvatskog turizma (brošure, prospekti, CD-ovi). Od 1992 do danas, Hrvatska je dobila 7 (sedam) prvih svjetskih nagrada za plakate s njegovim motivima.