Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Rad, trud i ljubav – put do medalja

Autor: Anamarija Bilan

27.12.2009. 23:00
Rad, trud i ljubav – put do medalja


U klubu se nadaju da će dobri rezultati koje su ostvarili potaknuti Grad i ostale institucije da im još više pomognu. Naime, za sada roditelji sudjeluju u većini troškova – od opreme preko troškova putovanja i smještaja na natjecanjima
Moram priznati da sam zadovoljna napretkom koji sam primijetila kod moje kćeri Dalije od kad je počela plivati. Ona u klubu Sv. Nikola pliva od svibnja, ali oduvijek je voljela plivati i ovo joj je kao šlag na torti. Veseli se i odlascima na natjecanja jer je na zadnjem na kojem su bili osvojila nekoliko medalja, rekla nam je Marica Petani, majka 15-godišnje Dalije, djevojčice koja ima Downov sindrom. Dalia je jedna od djece s invaliditetom koja su učlanjena u Plivački klub osoba s invaliditetom Sv. Nikola.
Marica Petani je rekla da je prezadovoljna napretkom koji je primijetila kod svoje kćeri koju je, kako je rekla, počeo “drmati” pubertet, a plivanje joj pomaže pri tome. Naime, djeci koja počnu plivati vrlo brzo se popravi motorika pa su i roditelji drugih malih plivača zadovoljni.
Inače, Plivački klub osoba s invaliditetom Sveti Nikola okuplja 60-ak članova osoba, od čega 20-ak djece. Članovi su uglavnom tjelesni invalidi ili djeca s Downovim sindromom.
– Plivački klub Sveti Nikola osnovan je prije godinu dana pri zadarskoj HVIDRA-i. Iako djelujemo vrlo kratko i djeca treniraju svega nekoliko mjeseci, na nedavnim regionalnom i državnom prvenstvu naši su natjecatelji osvojili velik broj medalja pa nas je primio i gradonačelnik Zvonimir Vrančić. On nam je obećao pomoći oko pokrivanja troškova prijevoza na natjecanja, ali treba nam još više pomoći, rekao je Marin Raspović, predsjednik kluba. Dodao je da se nadaju da će dobri rezultati koje su ostvarili potaknuti Grad i ostale institucije da im još više pomognu. Naime, za sada roditelji sudjeluju u većini troškova – od opreme preko troškova putovanja i smještaja na natjecanjima. No na primanju kod gradonačelnika obećano im je da će Grad pokriti troškove odlaska na važnija natjecanja.
Mali natjecatelji imaju treninge tri puta tjedno po sat vremena, a treniraju u dvije pruge na zatvorenom plivalištu na Višnjiku. Dobre razultate postigli su svojim radom i trudom, ali i bezuvjetnom ljubavi svojih roditelja koji ih potiču i podržavaju na svakom njihovu koraku.
– Naša djeca mogu, ona jesu malo sporija i treba s njima više raditi, ali uz rad, trud, upornost i puno ljubavi može se postići puno toga, zaključila je Marica Petani.
Osim roditelja i djece, za dobre rezultate zaslužan je i trener Željko Olujić.
– Rad s djecom je prvenstveno velik užitak jer nas za svaki napredak nagrade zadovoljstvom i osmijehom. Moram reći da su djeca zaista zadovoljna, samim dolaskom na bazen se razvesele i moram istaknuti da vrlo rado dolaze trenirati i mnogo se trude, rekao je Željko Olujić, trener malih plivača. Objasnio je da metodika treninga nije mnogo drugačija nego kod djece bez inveliditeta, razlika je jedino u pristupu treniranju.
– Moram istaknuti da smo vrlo zadovoljni jer smo nakon dva mjeseca treniranja ostvarili izvrsne rezultate na regionalnom i državnom prvenstvu, zaključio je Olujić.