Sedam knjiga, sedam nagrada i šest prijevoda

Slika korisnika admin
Autor: 
bilosnic
Tomislav Marijan Bilosnić - ovo je bila njegova godina

Tomislav Marijan Bilosnić, hrvatski književnik, slikar, novinar i fotograf (koji živi u Zadru), tijekom 2009. godine primio je sedam nagrada i priznanja za svoje književno djelo. Uz prvu nagradu «Crvena ruža Elbasana» na Međunarodnom festivalu poezije u Albaniji, i prvu nagradu «Dubravko Horvatić» za najbolju prozu, Bilosnić je ove godine za svoju zbirku pjesama «Molitve» ovjenčan i najprestižnijom hrvatskom pjesničkom Nagradom «Tin Ujević», koja ga svrstava u hrvatske pjesničke velikane. Uz ove nagrade, T.M. Bilosnić je na 1. susretu hrvatskog duhovnoga književnoga stvaralaštva u Križevcima nagrađen prvom nagradom za poeziju «Stjepan Kranjčić», dok je na 1. Festivalu ljubavne poezije «Zvonimir Golob» u Koprivnici dobio posebno priznjanje, kao i na Haiku susretima u Ludbregu. Na poznatom 12. Mainichi festivalu u Japanu dodijeljena mu je počasna diploma za haiku.

Nagrade i priznanja

Bilosnić je bio i u konkurenciji za druge nagrade, pa je tako osvojio drugo mjesto u konkurenciji za nagradu «Antun Branko Šimić», koju dodjeljuje DHK BH u Mostaru, i drugo mjesto u konkurenciji za nagradu UBIUDR «Bili smo prvi kad je trebalo», u Koprivnici, za najbolju knjigu o Domovinskom ratu. U oba slučaja, riječ je o Bilosnićevom romanu »Listopad», koji govori o neprijateljskom razaranju Zadra u obrambenom Domovinskom ratu.

Tijekom 2009. godine Bilosnić je uvršten u antologiju «Sveti Franjo u hrvatskom pjesništvu»; zbornik 5. Međunarodne pjesničke manifestacije Poeteka u Albanji; zbornik 20. Međunarodne pjesničke manifestacije «Rudnička vrela», Gornji Milanovac; zbornik «Susret riječi» Bedekovčina 2009; i zbornik «K Bogu, koji razveseljuje» Križevci. Objavio je knjige: «Koji jedu ribe» (poezija, petojezično izdanje), «Molitve», (poezija), «Kalendari i endrres» (haiku, albanski jezik), «Petrčane», (povjesnice), «Duhovi sa zadarskog foruma», (pjesnička monografija), »Ispoved na izlišniot čovek» (roman, makedonski jezik), «Tigari» (poezija, romski jezik). Knjige su mu tako ove godine prevedene na engleski, talijanski, makedonski, albanski, turski i romski jezik. Bilosnić je uredio, priredio, objavio, ili pogovorom popratio Zbornik Haiku susreti «Rene Matoušek», knjige pjesama Jose Štuline «Otvori oči», Malkice Dugeč «I cvijet može zaplakati», Franka Sorića «Pjesme / Gedichte», poljske pjesnikinje Eva Zonenberg «Ispoved», dobitnice nagrade «Ilinden», kojom je Bilosnić nagrađen godinu ranije, na Međunarodnim literarnim susretima «Ilinden» u Makedoniji. Bilosnić je u redakciji je časopisa za haiku «Iris» u Ivanić Gradu. Organizirao je 2. haiku susrete «Rene Matoušek» u Obrovcu i 2. pjesnički sabor «Zoranićevo», u suradnji s Kulturnim ljetom Obrovac; prvu pjesničku veče u Sv. Križu, u Ninu u suradnji s MH u Ninu; izložbu članova HDLU Zadar u Štipu (Makedonija), u suradnji s HDLU Zadar; za časopis za književnost i umjetnost SUM 50 u Štipu (Makedonija) priredio je tekstove zadarskih autora. Što se likovnog rada tiče, tijekom 2009. godine Bilosnić je samostalno izlagao u Zadru, Ninu, Obrovcu i Medviđoj.

Brojne manifestacije

Sudjelovao je na 14. međunarodnoj izložbi fotografije «Otok i more»; Međunarodnom festivalu poezije u Elbasanu (Albanija); 10. međunarodnim literarnim susretima «Ilinden 2009.» u Skopju (Makedonija); 5. međunarodnom festivalu poezije «Poeteka» u Albaniji (Drač, Tirana, Elbasan, Berat); 5. neretvanskim književnim, znanstvenim i kulturnim susretima (Metković-Ploče-Opuzen-Turkovići); Književnoj manifestaciji Šopovi dani 2009. u Jajcu; Manifestaciji «Ramski susreti - Rama 2009.; 17. Samoborskim susretim; 8. Kijevskim književnim susretima; 7. Pulskim danima eseja; Desetim humskim danima poezije; 1. susretu hrvatskog duhovnoga književnoga stvaralaštva u Križevcima; 1. Festivalu ljubavne poezije «Zvonimir Golob» u Koprivnici; Svehrvatskoj pjesničkoj manifestaciji «Croatia Rediviva» u Selcu na otoku Braču; Prvim književnim susretima u Koljnofu u Mađarskoj i Sajmu knjiga u Frankfurtu u Njemačkoj.

Uza sve nabrojano, T. M. Bilosnić je sudjelovao i na desetke drugih književnih, pjesničkih i likovnih priredbi i promocija u domovini i inozemstvu, napisao je stotine književnih, eseističkih, povijesnih, žurnalističkih tekstova, koje je objavio u novinama i časopisima, kao i na e-mail portalima, isto tako u dnevnoj, tjednoj i ostaloj periodici. O Bilosniću je objavljeno na stotine informacija, prikaza, kritika, razgovora. U međuvremenu je postao i član Stručnoga ocjenjivačkog povjerenstva natječaja «Glasa Koncila» za najbolji neobjavljeni roman.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika uri
Uvijek,kada dođem u Zadar,kupujem Zadarski list baš zbog cijenjenoga gospodina Bilosnića.Naime,kada sam prvi put kupio Zadarski list,objavljivali ste feljton u nastavcima o Ravnim kotarima.Već 29 godina sam oženjen sa divnom Ravnokotarkom,a nigdje nisam imao prilike toliko saznati o tim krajevima i tim zanimljivim ljudima, niti od babe i dida,iako su oni bili živi leksikon o životu u prijašnjim vremenima ! Hvala vam puno !