Sto stipendija stiže u siječnju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
barakovic09zk_7
Zvonko KUCELIN
Još uvijek najmanji interes za profesora matematike

Natječaj za stipendiranje učenika i studenata kojeg je Grad Zadar i ove godine raspisao početkom studenog nedavno je završen, a lista ovogodišnjih stipendista biti će formirana sredinom siječnja. Potvrdio je to Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, naglasivši kako će i ove godine biti dodijeljeno ukupno sto stipendija i to 85 za studente i 15 za učenike. I ovaj put će se tako trideset stipendija dodijeliti studentima prve godine, dvadeset i pet stipendija rezervirano je za studente starijih godina te trideset za studente deficitarnih zvanja.

Dakle, osim stipendija za sve učenike i studente kojima se naknada isplaćuje s obzirom na ocjene i uspjehe na školskim natjecanjima te socijalni status, i ove će godine, i to četvrti put zaredom, Grad Zadar stipendirati i studente koji se školuju za deficitarna zvanja.

Naime, i ove je godine na Kolegiju gradonačelnika podržan prijedlog kojim je za tekuću akademsku godinu formirana lista deficitarnih zvanja, a na kojoj su dr. medicine, mr. farmacije, dipl. inž. građevine, dipl. inž. arhitekture, prof. matematike, prof. informatike, defektolog, prof. fizike, prof. tehničke kulture i prof. glazbene odgoja, a ova je lista formirana i u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje.

- Ove je godine na natječaj pristiglo 350 zahtjeva što je približno jednako kao i prošle godine. Potrebno je još proći provjeru Povjerenstva za stipendiranje i ovogodišnja lista će biti spremna za objavu nakon Nove godine, nadam se do polovice siječnja. Nije bilo značajnih razlika ni u odazivu ni u načinu stipendiranja u odnosu na prošlu godina, tako da će mjesečna stipendija za učenike srednjih škola i ove godine iznositi 300 kuna, za studente koji studiraju u mjestu prebivališta ona mjesečno iznosi 800 kuna, za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta stipendija je 1.000 kuna te za studente koji se školuju za deficitarna zvanja mjesečna stipendija također iznosi 1.000 kuna, kazao je Nekić, napomenuvši kako je još uvijek aktualno pravilo da stipendist ovaj novčani poticaj ne može primati od dva korisniku, tako da je student, u slučaju da je ostvario pravo i na državno i na gradsku stipendiju, primoran jedne se odreći.

Istaknuo je također kako će nakon objave liste stipendista na raspolaganju biti i žalbeni rok od osam dana.

Što se tiče deficitarnih stipendija pročelnik je naglasio kako je stipendiranje ovih zanimanja već prve godine urodilo velikim interesom studenata, osobito za dr. medicine i dipl. inž. građevine, dok je za prof. matematike interes još uvijek najmanji.

- Prije uvođenja deficitarnih stipendija zanimanje za dr. medicine je evidento slabio iz godine u godinu, a sada se evo, već četvru godinu zaredom, najviše studenata javilo upravo za ovo zanimanje. No, to nažalost nije slučaj s prof. matematike za koje je zanimanje interes redovito najslabiji. U ovom slučaju ne možemo napraviti ništa jer činjenica je da ne postoji profesorski studij matematike za koji bi se studenti u puno većem broju odlučili, kazao je pročelnik, napomenuvši kako je, s obzirom da je u tijeku četvrto zaredom stipendiranje deficitarnih zvanja, još uvijek prerano govoriti da li je ovakav način poticanja urodio plodom i tržište rada obogatio traženim zanimanjima, jer školovanje stipendista još uvijek traje, no sudeći prema interesu vjeruje da su mladi ipak prepoznali ovu veliku prednost lakšeg i bržeg zapošljavanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno