Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Druženje uz degustaciju bezglutenskih slastica

27.12.2010. 23:00
Druženje uz degustaciju bezglutenskih slastica


S obzirom da analiza jednog proizvoda na prisutstvo glutena košta 400 kuna, a što nam je izuzetno važno, jer nama je dijeta jedini lijek, to je jako skupo. Zato smo ove godine sredstva namijenjena darivanju naše djece usmjerili na tu analizu, kazala je Emilija Wertheim


Zadarsko društvo celijakičara u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice upriličilo je svoj tradicionalni božićni domjenak na kojemu je bila servirana bezglutenska hrana i slastice. Ovom se prilikom okupilo dvadesetak članova udruge, od kojih je svatko kod kuće pripremio ponešto kako bi međusobno degustirali proizvode te se družili u ovom blagdanskom ozračju. Kako je istaknula Emilija Wertheim, predsjednica Društva, iako su prijašnjih godina prilikom ovakvih domjenaka djecu iz Društva darivali prigodnim darovima, ovaj put su odlučili ta sredstva usmjeriti na analizu proizvoda.
– S obzirom da analiza jednog proizvoda na prisutstvo glutena košta 400 kuna, a što nam je izuzetno važno, jer nama je dijeta jedini lijek, to je jako skupo. Zato smo ove godine sredstva namijenjena darivanju naše djece usmjerili na tu analizu. Tim više jer proizvođači hrane nisu dužni deklarirati proizvod i na gluten, pa zato, da bi se ogradili, na proizvodu navedu kako je prisutstvo glutena moguće, što znači da ga mi svejedno moramo analizirati, pojasnila je Wertheim, istaknuvši kako je kroz njihovu udrugu do sada prošlo pedesetak članova, od čega su polovica djeca, kojima ova bolest stvara veće komplikacije, jer oni češće zahtjevaju slatkiše i grickalice, koje su im zabranjene.
Na tržištu, naime, postoje i takvi proizvodi, ali oni su znatno skuplji. Sve bezglutenske proizvode donedavno je bilo moguće kupiti samo u ljekarnama, ali, kako navodi Wertheim, na inicijativu Udruge, sada su dostupni i u pojedinim trgovima zdrave hrane.
S obzirom da je stroga bezglutenska dijeta, točnije strogo izbjegavanje četiri vrste žitarica i to pšenice, ječma, zobi i raži i, naravno, brašna od ovih žitarica jedini lijek, predsjednica navodi kako im Zavod za zdravstveno osiguranje svaki mjesec osigurava 10 kilograma bezglutenskog brašna.
Naime, celijakija ili glutenska enteropatija je bolest cijelog organizma, a najčešća je gastroenterološka bolest, od koje, pretpostavlja se, boluje jedna od 100 osoba.
Rad udruga za celijakiju vrlo je koristan, sveobuhvatan i potpora je za bolesnika i za njegovu obitelj te cijelo društvo, a svi dijagnosticirani bolesnici i njihove obitelji trebali bi biti uključeni u Udruge. Kako ističe predsjednica, neke od brojnih zadaća Udruge za celijakiju su savjetovanje oko izbora namirnica, organiziranje edukacija o pripremi hrane bez glutena te prikupljanje podataka o mogućem sadržaju glutena u hrani.
– S aktivnim članovima radimo pretrage proizvoda, radimo analize krvi naših članova, odnosno prikupljamo uzorke i šaljemo ih na analizu u Split ili Zagreb i na taj način se uvjeravamo primjenjuju li svi članovi pravilno dijetu. S obzirom da je riječ o nasljednoj bolesti, iste pretrage krvi radimo i za članove obitelji, osobito onima koji uoče simptome bolesti, kazala je Wertheim.