Prvo u more, a onda u uljaru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Masline se prerađuju na stari način

Mještani Solina na Dugom otoku vlasnici su uljare u kojoj maslinovo ulje prerađuju na stari način, uz pomoć visokotlačnih presa. Granitni mlinski kamen putem hladne preše u potpunosti razbije uljne molekule, a to je i razlog za dobivanje kvalitetnijeg maslinova ulja, tvrdi jedan od mještana Mario Kolić.

- Ove godine u našoj uljari je prerađeno oko vagon i pol maslinova ploda, četrdesetak posto manje nego lani. Masline su podbacile, a jedan od razloga je i čađavica, bolest koja je zahvatila stare maslinike na predjelu Doca i Draga. Ona je smanjila kakvoću ploda i ukupan urod. U dobro orezanim i mlađim maslinicima crno-sivih gljivica koje parazitiraju na mednoj izlučevini praktički nije ni bilo, pa su se plodovi na području Stipanovih i Šibarovih pokazali zdravima. No mještani su prezadovoljni randmanom, postotkom dobivanja ulja, koji iznosi 15 do 18 posto, kaže Kolić.

Sve svoje maslinovo ulje Solinjani prodaju domaćim i stranim gostima. Posebno se to odnosi na brojne nautičare, koji litru maslinova ulja plaćaju po 15 eura. Kvaliteta solinskog maslinova ulja, kažu, najbolje se to osjeti u aromi pri pečenju ribe.

Solinjani su još uvijek vjerni tradiciji pa se nakon branja maslinov plod nekoliko dana drži u moru, kako bi se očistio te iz ploda izvukla gorčina.

- Često se u suvremena postrojenja maslinov plod doveze onečišćen, pun lišća i peteljki, a to zbog njihove gorčine nikako nije dobro, zaključuje Kolić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika kras
Kreten nepismeni!!! To je ulje jedino za lumine paliti!