Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prvo u more, a onda u uljaru

27.12.2010. 23:00
Prvo u more, a onda u uljaru


Mještani Solina na Dugom otoku vlasnici su uljare u kojoj maslinovo ulje prerađuju na stari način, uz pomoć visokotlačnih presa. Granitni mlinski kamen putem hladne preše u potpunosti razbije uljne molekule, a to je i razlog za dobivanje kvalitetnijeg maslinova ulja, tvrdi jedan od mještana Mario Kolić.
– Ove godine u našoj uljari je prerađeno oko vagon i pol maslinova ploda, četrdesetak posto manje nego lani. Masline su podbacile, a jedan od razloga je i čađavica, bolest koja je zahvatila stare maslinike na predjelu Doca i Draga. Ona je smanjila kakvoću ploda i ukupan urod. U dobro orezanim i mlađim maslinicima crno-sivih gljivica koje parazitiraju na mednoj izlučevini praktički nije ni bilo, pa su se plodovi na području Stipanovih i Šibarovih pokazali zdravima. No mještani su prezadovoljni randmanom, postotkom dobivanja ulja, koji iznosi 15 do 18 posto, kaže Kolić.
Sve svoje maslinovo ulje Solinjani prodaju domaćim i stranim gostima. Posebno se to odnosi na brojne nautičare, koji litru maslinova ulja plaćaju po 15 eura. Kvaliteta solinskog maslinova ulja, kažu, najbolje se to osjeti u aromi pri pečenju ribe.
Solinjani su još uvijek vjerni tradiciji pa se nakon branja maslinov plod nekoliko dana drži u moru, kako bi se očistio te iz ploda izvukla gorčina.
– Često se u suvremena postrojenja maslinov plod doveze onečišćen, pun lišća i peteljki, a to zbog njihove gorčine nikako nije dobro, zaključuje Kolić.