Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gambiraža: I ostanak u Zadru je opcija

27.12.2011. 23:00
Gambiraža: I ostanak u Zadru je opcija


Danas u Gradu postoje uvjeti za kvalitetan studij, uvjeti za treninge, a u Klubu se također radi kvalitetno. Mladim curama ne trebaju veliki novci, ali im svakako treba motiv više, barem simbolična naknada za uloženi trud – kaže Gambiraža


Koliko je trebalo košarkašicama Zadra da od ekipe koja se grčevito bori za ostanak postanu ekipa koja je, ostane li na okupu, odjednom ozbiljan kandidat za “play-off” i sposobna pomrsiti račune dojučer favoriziranim klubovima? Malo. Točnije jedna, ali “prava” igračica. Njeno ime je Martina Gambiraža, a dres matičnog kluba ponovno je obukla nakon 10 godina. Već pomalo davne 2001. bila je dio sjajne generacije koja se plasmanom u polufinale Kupa izborila za najveći uspjeh u novijoj klupskoj povijesti, da bi potom sportsku sreću odlučila potražiti nastupajući za najbolje hrvatske i bosansko-hercegovačke sastave. Gambiražini poslodavci bili su Gospić, šibenski Jolly, omiški Studenac, Dubrava, Ragusa, Željezničar i posljednji u nizu Mladi krajišnik. Kako je došlo do odluke o povratku, prvo je pitanje koje smo postavili novoj razigravačici „bijelo-plavih”.
– Ispalo je dosta spontano; igrala sam za prvakinje Bosne – Mladi krajišnik, međutim, angažman se nije pokazao onakvim kakav sam očekivala te se dogodio sporazumni prekid suradnje. Sa Zadrom sam se dogovorila praktički u jedan dan. Kao slobodna igračica zamolila sam trenericu Mariju Maziju mogu li doći trenirati, a u Klubu su mi ponudili da nastupam za njih barem u dvije posljednje utakmice u prvoj fazi natjecanja u A-1 ligi. Budući da nije bilo zapreka s registracijom, sve se odvilo jako brzo.
Košarka je ljubav, ali i posao
Na Višnjiku ostajete…
– Kako sada stvari stoje, još samo utakmicu s Medveščakom. Dogovor je bio Pleter i Medveščak, dok ne započne prijelazni rok. Nadam se da ću novi klub naći negdje u inozemstvu, a ako se to ne dogodi, sigurno neću pristati na svakakve ponude, već čekati pravu. Do tada, mislim da su mi vrata Višnjika otvorena, a u slučaju da ostanem uoči nastavka prvenstva bih trebala potpisati novi ugovor sa Zadrom i iznova dogovoriti uvjete.
Što Zadar treba napraviti da vas zadrži barem do isteka sezone?
– Ne mogu reći da ne igram iz ljubavi, što se posebno odnosi na ove dvije utakmice. Emotivno sam ih doživjela i odlučila dati maksimum kako bih pomogla svom klubu. Novac nije moj jedini pokretač i ne bih mogla igrati na taj način, međutim, košarka je moj posao. Od nje živim. Kada bi se radilo o zadovoljavajućoj ponudi, ne bih imala ništa protiv da ostanem, dapače, i ostanak je opcija.
Koliko može Zadar s Gambiražom u sastavu, a koliko bez nje?
– Smatram da sam ih svojim dolaskom trgla i još više motivirala, no Zadar na čelu s Marijom Mazijom i Šimom Vidakovićem ionako ima dobru ekipu. Ponekad im nedostaje iskustva i sigurnosti, što se nadam da sam donijela sa sobom ali, kako kažem, sigurno je da ova ekipa ima potencijala.
Sve po starom
Je li A-1 liga ove sezone dobila na kvaliteti, a izgubila na uzbudljivosti? Naime, ishodi utakmica protiv ekipa iz gornjeg doma, poput Gospića i Novog Zagreba, već se unaprijed znaju.
– Takav odnos snaga nije samo kod nas, nego i u većini europskih država. Uvijek imate jedan ili dva kluba koji drže vrh, dok se ostali nadaju da će ih s vremena na vrijeme uspjeti iznenaditi. Šteta je što se više ne ulaže u hrvatsku žensku košarku, jer je konstantno u sjeni muške. Uzmimo Zadar za primjer: da je Klub u mogućnosti vratiti svoje bivše igračice i Gospić bi bio ugrožen.
Kakav ste Zadar napustili prije 10 godina, a u kakvom ga stanju zatičete danas? Je li se što promijenilo?
– Iskreno, imam osjećaj da se nije ništa promijenilo, a to me pomalo boli. Ponovno gledamo mlade cure koje kada navrše 18 godina odlaze u druge sredine. Nemogućnost da se zadrže najbolje vlastite igračice je ključni problem zadarske ženske košarke.
Zašto je po vama Zadar samo usputna stanica najvećim talentima, odnosno bivšim igračicama koje se po povratku ne zadržavaju dugo. Jesu li financije isključivi razlog?
– Mislim da jesu. Danas u Gradu postoje uvjeti za kvalitetan studij, uvjeti za treninge, a u Klubu se, također, radi kvalitetno. Mladim curama ne trebaju veliki novci, ali im svakako treba motiv više, barem simbolična naknada za uloženi trud. Košarka je prije svega ljubav, ali samo s njom…
Dakle, situacija je ista kao i prije 10 godina, kada ste iz Zadra otišli u Dubravu. Tada ste izjavili da to možda i nije bio najbolji potez. Što ste pod tim mislili?
– Svaki odlazak je dvosjekli mač, no ne smatram da se u globalu radilo o lošem potezu i ne sjećam se da sam imala takvo razmišljanje. Upravo tada me primijetio današnji izbornik Stipe Bralić i povukao iz Dubrave u Šibenik, nakon čega je moja karijera krenula još više naprijed. Odnekud sam morala krenuti, pa nimalo ne žalim zbog prelaska u Dubravu.
Koliko vam teško padaju česte selidbe? U posljednjih ste 10 godina promijenili podosta klubova.
– U odnosu na neke druge igračica ja i nisam promijenila toliko mnogo klubova. Selidbe također nisu bile prečeste, budući da sam tri godine provela u Šibeniku i isto toliko u Gospiću. Nisu mi teško padale jer sam se znala snaći i uklopiti u nove sredine.
Može li se u Hrvatskoj živjeti od ženske košarke?
– Ako niste član Gospića ne može. U žensku košarku se općenito malo ulaže. Slična je situacija i u susjednoj BiH.


 OSTAJEM U KOŠARCI




Ostajete li i nakon igračke karijere u košarci?
– Definitivno se vidim u košarci. Od gušta bih radila s mlađim uzrastima: na njih prenijela svoje znanje i iskustvo. Budućnost je za mene i dalje u košarci.


 NERASKIDIVE VEZE


Pod vodstvom trenera Hrvoja Vlašića košarkašice Zadra 2001. godine su ostvarile plasman u polufinale Kupa Ružice Meglaj Rimac. Bio je to jedan od najvećih klupskih uspjeha i jedna od najboljih generacija “bijelo-plavih”. Gambiraža kaže da je do danas ostala u kontaktu sa svim tadašnjim suigračicama.
– Kuma sam Ivani Puzar, danas Jurčević, s kojom imam odličan odnos, ali i s ostalim curama sam i dalje u kontaktu. To je možda i najbolji dio cijele priče.


 LONDON NIJE DALEKO


Martina Gambiraža je nastupala za sve selekcije hrvatske reprezentacije, od kadetskog do seniorskog uzrasta. Bila je i na širem popisu izbornika Stipe Bralića za Europsko prvenstvo u Poljskoj, na kojem su naše košarkašice osvajanjem petog mjesta ostvarile povijesni uspjeh te došle u priliku da u dodatnim kvalifikacijama izbore sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Ovaj je uspjeh komentirala riječima:
– Riječ je zaista o sjajnom rezultatu. Cure su u Poljskoj odradile odličan posao, pa vjerujem da će na kvalifikacijama otići i korak dalje. Imamo odličnu ekipu, definitivno sposobnu da na kvalifikacijskom turniru zauzme jedno od pet mjesta (od ukupno 12 reprezentacija op.a.) koja vode u London.