Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Završen tečaj ronjenja s Nitroxom

27.12.2011. 23:00
Završen tečaj ronjenja s Nitroxom


Nitrox ronjenje je svako ronjenje koje za disajni medij koristi mješavinu plinova u kojoj je udio kisika veći od 24 posto, dok je u zraku koji udišemo i koji uobičajeno koristimo za ronjenje 21 posto kisika, pojašnjava Đani Iglić, predsjednik RK Sv. Roko


Dvadesetak ronilaca sa zadarskog područja upravo je završilo specijalistički ronilački Nitrox tečaj u organizaciji Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja. Arheolozi, podvodni fotografi, rekreativci, članovi kluba i ronioci na uzgajalištima Cromarisa praktični su dio završili u kampu Šimuni na otoku Pagu u Ronilačkom Centru Foka, a teoretski dio u prostorijama Kluba Sv. Roko u Bibinjama.
– Nitrox ronjenje je svako ronjenje koje za disajni medij koristi mješavinu plinova u kojoj je udio kisika veći od 24 posto, dok je u zraku koji udišemo i koji uobičajeno koristimo za ronjenje 21 posto kisika. Nitrox ronjenje je zapravo početni tečaj tehničkog ronjenja i korištenja Trimixa te ronjenja na većim dubinama. Nama roniocima ovaj tečaj znači jako puno na dubinama do 40 metara jer nam produžuje boravak na dnu, skraćuje dekompresijske zastanke i smanjuje mogućnost pojave dekompresijskih bolesti. Zato je jako pogodan za hidroarheologe, ronioce na uzgajalištima ribe i školjaka, podvodne fotografe i rekreativne ronioce, govori Đani Iglić, predsjednik Ronilačkog kluba Sv. Roko.
Na teorijskom dijelu polaznici tečaja su učili sve zakonitosti ronjenja i korištenja Nitroxa i njegov utjecaj na organizam, a na praktičnom dijelu je svaki polaznik odradio dva ronjenja i to s Nitroxom 32 i Nitroxom 36 na dubinama dopuštenim za postotke kisika 32 i 36 posto. Tečaj je vodio NAUI instruktor Vedran Dorušić uz asistenciju Iglića, također NAUI instruktora.
– U klubu je u tijeku i tečaj za početnu ronilačku kategoriju R1. Inače, RK Sv. Roko nedavno je primljen u punopravno članstvo Zajednice tehničke kulture Zadarske županije pa je ovo i mali doprinos dodatnom razvitku tehničke kulture ronilaštva u Zadru, uz one osnovne aktivnosti kluba, poput tečajeva, ekoakcija, predavanja i izložbi, rekao je Iglić.