Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

General Luka Džanko odlikovao Vrsaljkovu Nadinsku ranu

Autor: Nedjeljko Jusup

27.12.2012. 23:00
General Luka Džanko odlikovao Vrsaljkovu Nadinsku ranu

Foto: Arif SITNICA



Podupirem nastojanja za stvaranje ekspertne skupine koja će predložiti rješenja za boljitak i promicanje hrvatskog vinarstva, rekao je prof. dr. sc. Ante Kolega, počasni predsjednik Hrvatske udruge vinoljubaca
Nema ništa boljeg od dobrog vina, a ovo nadinsko najbolje je od svih koje sam večeras kušao, rekao je umirovljeni general Luka Džanko, kušajući Nadinsku ranu, berba 2009., poznatog vinara Željka Vrsaljka. Ocjene slične Džankovoj izrekli su i brojni drugi sudionici Večeri Dalmacije i Hrvatskih vinoljubaca, priredbe koja je za božićne blagdane upriličena u najvećoj splitskoj konobi More na Firulama.
Ustanak vinara
– Tu su svi viđeniji dalmatinski vinari, nije krio zadovoljstvo Ivan Tvrdeić, jedan od organizatora ovog susreta vinoljubaca i vinara. On ističe da je ovo samo uvod u okupljanje svih vinara Dalmacije koje će uslijediti početkom iduće 2013. godine, s ciljem da se napravi program restrukturiranja i financijske konsolidacije vinarskih zadruga, tvrtki i obiteljskih gospodarstava kako bi se prije ulaska u EU dalmatinske vinare osposobilo za ravnopravnu utakmicu na konkurentnom europskom tržištu. To je nužno učiniti jer ovo je, od vinske klauzule i pošasti filoksere koncem 19. stoljeća, za naše vinare možda i najtaža situacija.
Sprema se, moglo bi se reći, pravi vinski ustanak dalmatinskih vinara.
– Znate, kad su propadali vinogradi, propadale su i obitelji, ostavljajući opustjela imanja, posebice na otocima. Nova depopulacija otoka bila bi pogubna, upozorio je Tvrdeić u svojojoj uvodnoj riječi na početku večeri hrvatskih vinara i vinoljubaca u Splitu.
Teška situacija, no u ovo blagdansko vrijeme splitski  vinski susreti otkrili su i onu ljepšu stranu dalmatinskog vinarstva.
Šetnja Dalmacijom
Uz gastronomske specijalitete, plodove mora i neizostavni bakalar vinoljupci su imali priliku kušati vrhunska vina od Konavala i Pelješca, Korčule, Hvara, Lastova i Visa, preko Vrgorca, Imotskog, Omiša, Splita pa do Stankovaca, Polače, Nadina, Benkovca, Zadra i otoka Paga.
Šetnja Dalmacijom, uz Nenu Papić i klapsku pjesmu, počela je uz dubrovačku Malvasiju, prvo diplomatsko vino u Hrvata. Kušali smo najnovije uratke od ove sorte iz vinarije Andre Crvika. Ovaj poznati konavoski vinar član je nekoliko hrvatskih vinskih asocijacija i jedne europske. Cijeli svoj život proveo je, kaže, uz lozu i vino. Ranije u državnoj vinariji, a od 1993. u vlastitoj. Crvik je jedan od sve većeg broja vinara koji nastavljaju konavosku vinsku priču.
 Dingač i Postup iz Potomlja predstavio je Pavo Miličić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Dubrovačko-neretvanske županije. Svoje čari otkrila je pilcima i poznata viška Vugava iz podruma PZ Podšpilje. Uživalo se u voćnom okusu Pošipa iz Čare na Korčuli, vrhunskog i višekratno nagrađivanog vina, jednog od ponajboljih bijelih u Hrvatskoj. Hrvarske vinare prestavljalo je ekološko vino Ivan Dolac PZ Svirče. Kušali smo i dva izvrsna proizvoda – Merlot i Cabernet sauvignon vinarije Vrgorac.
 – Zadovoljni smo kakvoćom, kaže direktor Ante Kalajdžić. Isto tvrde Imoćani za svoju Kujundžušu. Svatko je hvalio svoje, a na kraju došlo najbolje – Nadinska rana Željka Vrsaljka.
Iskorak Zadrana
– Zaslužuje sva odličja, nije škrtario s komplimentima umirovljeni general Džanko koji se u rodnim Perkovićima i sam bavi vinogradarstvom. Onako, amaterski iz hobija. – Lipo je imati svoje vino i s prijateljima se nadmudrivati čije je bolje, kaže Džanko.
U sklopu večeri vinoljubaca odvijala se degustacija i ocjenjivanje mladih vina Splitsko-dalmatinske županije. Jedno od priznanja Ocjenjivački sud u sastavu: mr. Velinka Runjić, mr. Stipe Ivić, Ivica Škoro, dipl. ing, Nikša Zglav, dip. ing i Joško Brajević, dipl. ing., dodijelio je i Maraštini, mladom vinu generala Džanka. Lijepo priznanje, no umjesto o svojem on je okupljenom društvu pripovijedao o velikom iskoraku vinogradara i vinara s područja Zadarske županije. Osim Vrsaljkovih, poznaje i vina Mladena Anića, Bože Bačića, Šime Škaulja, Damira Jurjevića, Zlatka Kaštelanca… Raduju ga njihovi uspjesi, jer Džanko je sudjelujući i zapovijedajući u gotovo svim važnijim akcijama od južnog bojišta do “Bljeska”, “Maslenice” i “Oluje”, dobar dio Domovinskog rata proveo na širem zadarskom području.
– Divim se kako su ljudi u Ravnim kotarima obnovili i posadili nove vinograde, podigli podrume i vinarije gdje iz godine u godinu prave sve bolja vina. Svaka čast, reče Džanko ispijajući polako, u maniri iskusnog gušticira gutljaj po gutljaj Nadinske rane. Oko njegova stola ubrzo su se natiskali i ostali vinoljupci, ali dame vinoljpke.
Potvrda vrhunske kakvoće
– Sve se popilo naiskap. Još jedna potvrda vrhunske kakvoće ovog Željkovog vina. Priznanje i za sve druge vinare Zadarske županije, koji su osvojili dvije ključne vinske nagrade u Londonu i Slovačkoj, rekao je profešur Ante Kolega Bage, predstavljajući i ostala vina naše županije. To je potvrda vrsnog podneblja, dobro prilagođenih kultivara i vrhunske tehnologiju kojom su ovladali naši vinari, istaknuo je Kolega. Kakvoća je izazvala potražnju, ali tih vina još nema na tržištu, nema ih niti u našim restoranima ni u turističkom ugostiteljstvu. Zato podupirem nastojanja za stvaranjem ekspertne skupine koja će predložiti rješenja za boljitak i promicanje hrvatskog vinarstva, rekao je Kolega koji je ujedno i počasni predsjednik Hrvatske udruge vinoljubaca.
Boljitak, veli i mr. Velinka Runjić, jer svakoj zemlji su najvažnije lijepe žene i dobra vina.


 VRSALJKO: GODI MI POHVALA GENERALA DŽANKA


Godi mi pohvala našeg generala Luke Džanka, kojeg iznimno poštujem kao ratnog zapovjednika, ali i kao sve uspješnijeg vinara. Moja Nadinska rana je dosad osvojila mnoga domaća i međunarodna priznanja, među kojima i zlatnu medalju na Muvinu 2012. u Slovačkoj, kao najbolje hrvatsko vino. Mogu kazati da sam bio iznimno ugodno iznenađen da je ovo moje vino dobilo bod i pol više pred međunarodnim povjerenstvom ocjenjivača nego vino našega čuvenog vinara Plenkovića i to njegov Zlatan plavac Grand crue, kaže Vrsaljko. Vina Vrsaljko dobila su na ovom ogledu u Prešovu jednu zlatnu i dvije srebrne medalje između 490 vina iz petnaestak zemalja.
– Kakvoćom ćemo konkurirati na EU tržištu bez obzira na veličinu ponude, poručuje Vrsaljko, koji je dobio ponudu da svoju Nadinsku ranu plasira i na južnoafričkom tržištu, konkretno u Johannesburg, gdje žive hrvatski iseljenici.




 INTERES ZA DRAGULJE HRVATSKOG MISIRA


– Knjiga mi se sviđa jer u njoj piše što i kako trebamo raditi u hrvatskom poljodjelstvu da bismo bolje i zadovoljnije živjeli, rekao je mr. Stipe Ivić, član povjerenstva za ocjenjivanje vrijednosti mladih vina i sudionik večeri Hrvatskih vinoljubaca, nakon što je prolistao monografiju Dragulji hrvatskog misira, autora prof. dr. sc. Ante Kolega.
Knjiga je izazvala veliko zanimanje, a na skupu u Splitu predstavili su je domaćin večeri Ivan Tvrdeić i urednik Nedjeljko Jusup.


 ZAMJENIK ZAPOVJEDNIKA GOTOVINE


General Luka Džanko bio zapovjednik Južnog bojišta 1991. i 1992. Po oslobođenju Dubrovnika zamjenik je zapovjednika Ante Gotovine u Zbornom području Split kada je cijelo zapovjedništvo premješteno u Zadar radi pripreme akcije Malenica u kojoj je Đžanko zapovijedao pravcem Poličnik-Suhovare. U “Bljesku” je zapovijedao Zbornim područjem Bjelovar, a njegove postrojbe oslobodile su Okučane. U “Oluji” je zapovijedao operativnim pravcem Hrvatska Kostajnica u sektoru Sjever.
Nakon umirovljenja živi u Splitu, a nerijetko se “zaleti” i u rodne Perkoviće kod Šibenika gdje obrađuje svoj vinograd, i od svog grožđa maraštine i debita pravi vino za sebe, svoju obitelj i za prijatelje.