Dobro se zabavili i skupili 10.500 kuna za obitelj u potrebi

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Božićna radost iz malih dječjih grla

U organizaciji Matice umirovljenika, KUD-a Zlatna luka, Osnovne škole i Dječjeg vrtića Zlatna lučica te tehničkoj organizaciji Komunalnog društva Zlatna luka, a pod pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice, na centralnom sukošanskom trgu po prvi puta uopće održan je - možemo slobodno reći spektakularni - Božićni sajam, i to čak dva Božićna sajma u dva dana za redom.

- Božić daruje potrebite, zbližava susjede, izmiruje posvađane, raspjeva cijeli kraj, rekle su voditeljice Petra Pavić, Anđela Smolić i Sara Dijan.

Stvaranje nove tradicije

Iako darivanje nije prvobitni smisao Božića, mjesec darivanja i pomaganja potrebitih bile su misli vodilje organizatora božićnih sajmova koji su imali humanitarni karakter. Usprkos tomu što već tradicionalno mnogi mještani nikako i ne izlaze iz kuće kad se u mjestu nešto događa, ili su neinformirani, akcija je više nego uspjela.

- Sakupljeno je točno 10.500 kuna koje smo odmah donirali jednoj potrebitoj obitelji u Sukošanu za potrebe bolničkog liječenja, ponosno će Mirjana Veleslavić Nadinić iz Turističke zajednice i KUD-a Zlatna luka.

Dolazak na sajam ne košta ništa, a omamljujući mirisi jela, primamljujući glazbeni zvuci božićne i dalmatinske pjesme te raznovrsni program, za svakog ponešto, privukli su na Trg Gornja vrata na stotine Sukošanaca, naročito u vremenu dok bi na pozornici trajao dvosatni program učenika i polaznika vrtića. Daleko najviše je bilo roditelja djece sudionika programa.

Istinsko božićno ozračje priredile su i čarobno napravljene jaslice s Malim Isusom ispred crkve Gospe od Milosti, kažu Ante Rašo, Josip Friki Rašo i Ivan Kocijan, bajkeri ovdašnjeg Moto kluba Sveti Kasijan, koji su neumorno pripremali neodoljivo kuhano vino za humanitarnu akciju, pa i besplatno.

Lokalni specijaliteti

Kuhano vino, topli čaj, fritule, kroštule, bubice, bakalar, čufrit (janjeće tripice s nogicama), kuhane kobasice, ribe s gradela, ručno napravljene božićne rukotvorine i suveniri, kreativna radionica, božićna lutrija, klape, Duo Ive&Rade, KUD Zlatna luka, Osnovna škola Sukošan, Dječji vrtić Zlatna lučica, Matica umirovljenika, Moto klub Sveti Kasijan...

- Ovo je zaista odlično, kazao je za jedinstveno jelo čufrit student iz Beča koji je, kaže, na proputovanju za Dubrovnik, gdje će dočekati Novu godinu.

"Meko" vrijeme i humanitarni karakter sajmova bili su veliki poticaj dolasku svih onih željnih dobre zabave da se okupe, zapjevaju i nazdrave dok su gradonačelnik Ante Martinac, predsjednik Vijeća Tomislav Dražić i direktor Turističke zajednice Nikola Milošević u ruci palili prskalice.

- Najvažnije je da je sajmove krasilo stotine lica koja su se ovdje našla u smijehu i zabavi. Bilo je prekrasno vidjeti toliko ljudi u ovom čarobnom ambijentu koji su se susretali i veselili u božićnom i novogodišnjem duhu, reći će učiteljice i tete-odgajateljice, koje su neumorno prodavale božićne ukrase i ručne rukotvorine za humanitarnu akciju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno