Iz Senja do Zemunika potegli na pedale zbog bakalara

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Vrijeme je bilo naklonjeno biciklijadi Božić u Zemuniku

Rekreativci iz cijelog Zemunika vozili su đir biciklom od zaselka Senj do centra Zemunika, na trg ispred župne crkve Kraljice mira - Kraljice Hrvata. Na Prvoj biciklijadi "Božić u Zemuniku" sudjelovalo je sedamdesetak biciklista, od 6 do 73 godine, od dječaka Lovre Vukovića do vitalnog djeda Jose Šestana.

Po završetku je održano druženje biciklista i njihovih sumještana u centru sela uz bakalar, fritule i kuhano vino.

Općina Zemunik biciklijadu je organizirala u povodu popularizacije biciklizma i prezentacije biciklističkih staza, ali i božićnih blagdana. Rekreacijski se biciklo vozilo od zaseoka Senj, iz dvorišta Miljenka Brcanije i njegove braće, do centra, čime su u Zemuniku započele neke nove tradicije, kako nam je pojasnio načelnik Ivica Šarić, i sam, kao pravi domaćin, na biciklu.

A u Senju prava domaćinska biciklistička fešta, Brcanije su organizirali doček sudionika uz bogat blagdanski stol. Sve je mirisalo na Božić.

- Ovo je za nas veliki događaj, mnogi od biciklista nikad i nisu bili u Brcanije u Senju, iznad zaselka Smrdelj na izlazu iz Zemunika u pravcu Smokovića, pojasnio je Miljenko, kojeg je dopala čast da bude starter. Početak biciklijade označio pucnjem iz zračne puške.

Preko sat vremena trajala je vožnja kojom je šarena skupina rekreativaca pedalirala preko Smrdelja do centra Zemunika Donjeg s postajom kod Šarića, a u kojoj su se okupili pojedinci, grupe prijatelja i čitave obitelji.

- Želja nam je i bila da ovo bude obiteljsko druženje, ali i među našim sumještanima, rekao je donačelnik Šime Vicković.

U centru Zemunika već se besplatno dijelio bakalar poznatog meštra Kire te Mihe i Keroja. Oko 400 porcija kuhalo se u velikom loncu u kojem je bilo 39,5 kilograma bakalara i 90 kilograma krumpira, kako je precizirao meštar Kiro.

Uz pjesmu, ples i kolanje sekcije mladih folkloraša KUD-a Sveta Kata, bakalar su dijelili pročelnica Snježana Ćurković, načelnik Ivica Šarić i donačelnik Šime Vicković.

A na trgu se već tradicionalno održavao četverodnevni Božićni sajam na kojem su božićne ukrase i rukotvorine izložili Osnovna škola Zemunik, Dječji vrtić Zvjezdice, KUD Sveta Kata i Dom za odrasle Zemunik.

Načelnik Ivica Šarić mogao je na kraju samo zadovoljno zahvaliti svim sudionicima, ali i onima koji su doprinijeli da se ovi događaji ostvare - biciklijada i brudetijada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno