Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kad baš hoćeš, onda i možeš!

27.12.2016. 23:00
Kad baš hoćeš, onda i možeš!


Pobjeda s Budućnosti u ponedjeljak predvečer, na dan sv. Stjepana, mogla bi se promatrati i kao svojevrsno malo čudo. Zadar je igrao s osmoricom (Budućnost sa svih 12), pri čemu je najmanje igrao Toni Jelenković (pet minuta) uz to što su u gledalištu sjedili Jakov Vladović i Marko Jurica. Od 78 poena, koliko je ubacio Zadar, četvorica su igrača bila dvoznamenkasta (Marinković 22, Mazalin 17, Ramljak 14, Krajina 11) ubacivši 82 posto koševa.
Naravno da se samo kroz tu prizmu ne smije gledati učinak cijele momčadi jer da bi se pobijedilo trebalo je, uz ostalo, dobro ‘orati i kopati’ na cijelom parketu. No, podatak o distribuciji koševa na ovoj utakmici još jednom ukazuje na svojevrsnu raslojenost i potvrđuje zaključak kako je ljetos nešto krivo pošlo još u selekciji.
Ekvilibrizam
Neven Plantak, koji je dobio priliku poslije odlaska Ante Matulovića i zanemarive i uopće nimalo vrijedne spomena epizode Franka Sterle, prisiljen je ekvilibristički ravnati s momčadi i u svakoj utakmici tražiti model kako što bolje proći. Moguće je da u tom čak pribjegne i nekoj improvizaciji kad je riječ o konfiguraciji ili strateško-taktičkom segmentu zadane postave. S Budućnosti je Plantak uspio prije svega dobiti visoko angažiranu momčad koja je precizno ‘navođenim raketama’ u prvoj dionici napravila nered u suparničkoj obrani. Istodobno, visoko je vodstvo Zadra kod Budućnosti izazvalo logičnu reakciju, podizanje intenziteta obrane i primjenu prilično šarolike lepeze napadanja suparničkoga tkiva. Nije, zapravo, potrebno biti poseban mudrac da bi se odredio stil igre protiv momčadi kao što je Zadar i koja ima ovakvih ili onakvih poteškoća s rotacijama. Zadar je, ipak, držao konstantu tvrdoće i na platformi svesrdne potpore iz (relativno malobrojnoga) gledališta odigrao je prilično muški.
Ispravljanje ‘krive Drine’
Potvrda pravilne orijentacije na tvrdoću i inzistiranje na njoj došla je u trenucima kad je Budućnost preokrenula, a da Zadar nije automatski i – skinuo gaće. Iako je nekim igračima u završnici išlo nešto slabije, a to treba razumjeti i prihvatiti jer su okolnosti takve, našlo se dovoljno drugih koji su održali načelo da se ‘uz malu pomoć mojih prijatelja’ može sve. Pa i nadigrati i na koncu i pobijediti nominalno kvalitetnijega suparnika.
Zadru se s Budućnosti (a izraziti favorit bili su Podgoričani) na neki se način vratilo ono što je profućkano u Ljubljani s Olimpijom. Spletom okolnosti i tamo je Ivan Ramljak bio ‘čovjek na zadnjoj lopti’ samo što u Stožicama nije pogodio tricu za pobjedu, a ovdje je skinuo loptu poslije suparničkoga promašaja, zaradio dva slobodna bacanja i pogodivši jedno, zaključio utakmicu. U svakom slučaju, u odnosu na nespretnost u Ljubljani, završnica s Budućnosti sugerira da je Neven Plantak u relativno kratkom vremenu uspio ‘uštrcati’ određenu dozu psihičke snage što je postignuće koje valja pozdraviti. Ispravljanje ‘krive Drine’ najnezahvalniji je posao na svijetu, kadkad i teško ostvariv. Stoga ako je utakmica s Budućnosti naznaka da će zadarska ‘kriva Drina’ u bliskoj budućnosti biti bar mrvicu ‘dritija’, nije ni to loše…