Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Naučili se penjati, spiljariti, spašavati…

27.12.2016. 23:00
Naučili se penjati, spiljariti, spašavati…


Finale Male planinarske škole u prostorijama PD Paklenica proteklo je slavljenički, uz tortu, kolače i prigodnu dodjelu diploma. Sveukupno, diplome su primila 23 mala školarca, a rezultatima su zadovoljni i voditelji škole.
– Prva mala planinarska škola je protekla izvrsno. Odradili smo sveukupno šest vikenda, a sa školarcima su išli i roditelji, tako da nas je uvijek bilo pedesetak po izletu. Vikendi su uključivali raznovrsna događanja, od penjanja, spiljarenja, spašavanja… Obrađeni su svi aspekti planinarenja. Mogu reći i da smo mi puno toga naučili i o djeci, kazala je Natalija Andačić, planinska vodička i voditeljica ove prve Male planinarske škole.
Dakako, i sami vodiči naučili su poneke stvari u druženju s djecom.
– Jedna od lekcija je bila da moramo biti jako strpljivi, spremni na svakakva pitanja… No, užitak je bio raditi u školi, poručila je voditeljica škole.
Kroz školu je prošlo petnaestak ljudi koji su sa svojim znanjem i sposobnostima sudjelovali u organizaciji. Pomagali su članovi Gorske služba spašavanja, spiljari, sportski penjači, kako je tko mogao, i to sve kako bi mališani dobili potrebna znanja za snalaženje u planini. A napredak, kako su se primicali zadnji vikendi škole, itekako se primjećivao, kazala je Andačić. Sama razlika primjećivala se i u hodanju. Prvih vikenda bilo im je teško hodati po krškom terenu. Kasnije su postali izuzetno spretni u svojoj motorici, pa su se i roditelji u potpunosti opustili, dajući slobodu mališanima da isprobavaju svoje mogućnosti.
– Osim poboljšanja motorike, isto možemo reći i za orijentaciju u prostoru, u kojoj su u potpunosti napredovali, a tu je i sama organizacija u grupi. Ipak, da bi to sve bilo moguće, trebalo je organizirati različite aktivnosti, jer kad su djeca u pitanju, ako nemaju fokus, nema ni učenja, kazala je Andačić.
Dodajmo i to kako se Mala planinarska škola planira održavati i dalje, a s obzirom na velik interes za njezinu početničku varijantu, i sljedeće godine moglo bi se tražiti mjesto viška.
Mala planinarska škola u organizaciji Planinarskog društva Paklenica iz Zadra i Stanice planinarskih vodiča Zadar održana je u razdoblju od 22. rujna do 30. listopada. Škola je organizirana sukladno Pravilniku o Maloj planinarskoj školi u Hrvatskom planinarskom savezu. Upisalo ju je 25 djece, ali dvoje djece je zbog iznenadnih obveza prisustvovalo samo jednom izletu, tako da je školu uspješno završilo njih 23. Sva djeca su članovi PD Paklenice. Nositelji škole bili su vodiči iz Stanice planinarskih vodiča Zadar, ujedno i članovi PD Paklenice. Također, u realizaciji škole pomogli su HGSS Stanica Zadar, PD Belveder i JU NP Paklenica.