Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Priču o Sinu Božjem ispričali bivši ovisnici

27.12.2016. 23:00
Priču o Sinu Božjem ispričali bivši ovisnici


Da se Isus rodio na slami, u skromnoj štalici, podsjećaju nas bivši ovisnici, a danas štićenici Zajednice Cenacolo, bratovština sv. Nikole u Jankolovici pokraj Biograda na Moru koji su već tradicionalno za blagdan sv. Stjepana ili Stipanje uprizorili “žive jaslice”. Repriza je na blagdan sveta Tri kralja.
– Ove jaslice simbol su našeg rođenja jer smo se u zajednici ponovno rodili, u svoje živote su vratili smisao Božića, kazao je Sebastian iz Zagreba, bivši ovisnik i voditelj ove zajednice u Jankolovici.
– Do dolaska u bratovštinu smisao Božića mi je bio totalni promašaj, kaže Sebastian čija su iskustva i život ukorijenjeni u euharistiji, u riječi Božjoj i u svetoj krunici.
U performansu prožetom tekstualnom podlogom, glazbom, plesom, svjetlosnim efektima i vatrometom, uživalo je stotine domaćih i stranih hodočasnika koji su odlučili uživo vidjeti prekrasnu priču o rođenju Sina Božjeg u štalici na slamici staru više od 2.000 godina.
Kako bi se što vjernije bila dočarana cijela priča koja započinje navještenjem Blaženoj Djevici Mariji da će roditi sina i završava rođenjem djeteta koje će promijeniti svijet, izgrađena je replika Betlehema. Pozornica se nalazi na otvorenom na površini većoj od 2.000 četvornih metara. Scenografiju čine štalica, svratište, stolarija, pekara, toranj za stražare, građani Betlehema, domaće životinje, uvjerljivi kostimi i glumci amateri koji utjelovljuju Svetu obitelj, mudrace s Istoka i pastire.
– Doista mislim da bivši ovisnici zaslužuju veliki pljesak i zbog svoje hrabrosti i svoje otvorenosti životu. Oni pokazuju da će Isus uvijek imati mjesta za sve nas, da su ga i oni rado zagrlili, kazala je Jasna koja je u Jankolovicu došla s autobusom u organizacije svenazočne sestre Melkiore.