Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uprizorili povratak izgubljenog sina

27.12.2016. 23:00
Uprizorili povratak izgubljenog sina


Tradicionalni božićni susret Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u sportskoj dvorani te škole okupio je njihove profesore i djelatnike, učenike, njihove obitelji i prijatelje, svećenike. Učenici su izveli scenski prikaz o temi milosrđa, na suvremen način uprizorivši povratak izgubljenog sina iz Lukinog evanđelja. Nakon lutanja u ispraznim izlascima, sin shvaća promašenost života temeljenog na ispijanju alkohola i nepotrebnom trošenju, odolijeva magijskoj ponudi sektaške duhovnosti koja kaže da je novac bog i zarobljava te nagovorima protivnima životu. Vraća se kući gdje ga otac čeka pun ljubavi.
– Onaj kome je iskazano milosrđe ne duguje ništa, osim eventualno zahvalnosti iz dobre namjere, poručili su učenici. Tekst je napisala gimnazijalka Matea Kaleb u suradnji s ravnateljem gimnazije mr. don Antom Sorićem koji je rekao: „Bog se utjelovio da bi čovjeka učinio čovjekom. U školi se trudimo od djece učiniti ljude i sve zbog čega je Bog došao na svijet. Hvala roditeljima na pomoći, podršci i što su nam nekad korektiv.
Sorić je zahvalio i duhovnicima gimnazije, don Stanislavu Wielinskom i don Tomislavu Dubinku.
– Oni su u gimnaziji tihi, uvijek tu, prisutni, pripremaju učenike i ostale za blagdane ali i za druge duhovne sadržaje. U školi je duhovnik stalno na raspolaganju i s njima učenici, roditelji i obitelji mogu duhovno razgovarati, rekao je Sorić poželjevši svima blagoslovljen Božić.
Učenike i školu je blagoslovio mons. Josip Lenkić, generalni vikar i kancelar Zadarske nadbiskupije. U prigodnom nagovoru je rekao da je Božić očitovanje Božje ljubavi koja je spasiteljica svih ljudi, pokazuje nam i približava Boga koji dolazi k nama, da bude s nama, Emanuel. „Bog dolazi da nas uzdigne, oslobodi, očisti, opere, da podigne našu palu ljudsku narav, da nam dokaže da je on Bog ljubavi. Očitovanje Boga ljubavi je izvor istinske radosti. Unatoč sredstvima povezanosti, daleki smo jedni drugima na ulici, radnom mjestu, u susjedstvu, školi pa i u vlastitoj obitelji.
Nakon navještaja Proslova iz Ivanovog evanđelja, vikar je blagoslovio prisutne uz molitvu da čuvamo svoje obiteljsko i kršćansko zajedništvo, da radosno vršimo kršćansko poslanje u svijetu, da odgovorno brinemo jedni za druge i za ono što nam je potrebno za vremeniti i vječni život.
Nadbiskup nije mogao biti na proslavi kako to uvijek čini, jer je sudjelovao u svečanosti 950. obljetnice prvog spomena grada Šibenika. Nastupio je i Zbor Klasične gimnazije pod ravnanjem prof. Grge Ivkovića. Održana je i tombola prodaje prigodnih artikala koje su izradili gimnazijalci a prihod je namijenjen za njihov školski fond Gorušičino zrno čijim se sredstvima pomažu polaznici slabijeg imovinskog statusa u toj školi.