SVETKO ĆUSTIĆ: Podbacili smo, ali nećemo se predati

Slika korisnika valentinam
O netom završenoj polusezoni i planovima za nogometno proljeće
Činjenica je da smo na početku sezone najavili napad na prvo mjesto i plasman u Drugu ligu, a da u ovome trenutku zauzimamo 8. mjesto na ljestvici. To nas nikako ne može činiti sretnim i učinit ćemo sve da to promijenimo u nastavku sezone - kazao je Zadrov direktor
Vedran SITNICA
KORAK PO KORAK DO DRUGE LIGE - Svetko Ćustić

Uprava Nogometnog kluba Zadar zasigurno nije i ne može biti zadovoljna učinkom u jesenskom dijelu sezone. Momčad sa Stanova polusezonu je završila na 8. mjestu s 22 osvojena boda, deset manje od prvoplasirane Croatije i pet iza drugoplasiranog Primorca iz Biograda. Razlog nezadovoljstvu sigurno leži u činjenici da je Uprava uoči ove sezone kao krajnji cilj odredila napad na 1. mjesto i plasman u Drugu HNL. Ili bolje reći povratak u drugi po vrijednosti rang hrvatskog nogometa. Međutim, jesen nije donijela niti željeni rezultat, niti igru kakvu su svi očekivali na Stanovima. Tri kola prije kraja jesenskog dijela trener Leo Burčul koji je do tada vodio momčad Zadra dao je neopozivu ostavku, a na klupu Zadra sjeo je Vjeran Simunić. Momčad nije briljirala pod ravnanjem Lea Burčula, a ista situacija nastavila se i kada je trenersku palicu preuzeo Simunić. Sve to ukazuje, a prije svega igra Zadra, da nije bio problem u treneru, već u kvaliteti momčadi sa Stanova. Na kraju svake polusezone red je da se riječ da predsjedniku Uprave ili bolje reći direktoru, u ovome slučaju Svetku Ćustiću. Pitanje o zadovoljstvu, tj. nezadovoljstvu nije trebalo posebno postavljati.

- Apsolutno sam nezadovoljan učinkom i plasmanom Zadra nakon jesenskog dijela prvenstva - kazivao je na početku razgovora Ćustić.

Odgovornost

- Činjenica je da smo na početku sezone najavili napad na prvo mjesto i plasman u Drugu ligu, a da u ovome trenutku zauzimamo 8. mjesto na ljestvici. To nas nikako ne može činiti sretnim i učinit ćemo sve da to promijenimo u nastavku sezone. Kada smo sastavljali momčad za ovu sezonu vodili smo se mišlju da momčad bude sastavljena od igrača iz Zadra. Mnogi od njih igrali su u Prvoj ili Drugoj HNL i smatrali smo da mogu iznijeti taj teret. Međutim, pokazalo se da to nije točno. U mnogim utakmicama ova momčad nije dala svoj maksimum i to se vidi na rezultatima. Da se razumijemo, ja i dalje smatram da ovi igrači imaju kvalitetu za plasman u Drugu ligu. Međutim, isto tako smo svjesni da se moramo pojačati s nekoliko provjerenih igrača, prije svega u napadu.

Smatrate li da ste kao direktor NK Zadra u ovome trenutku najodgovorniji za loš rezultat ove polusezone uz trenera Lea Burčula s kojim ste sastavljali ovu momčad?

- Naravno, ja sam direktor kluba i smatram da sam najodgovorniji za rezultatski podbačaj u ovoj sezoni. Trener Burčul i ja smo sastavljali ovu momčad, ali smatram da je moja odgovornost veća od njegove. Jednostavno nismo pogodili s ovim igračima, tj. smatram da smo morali inzistirati na još nekoliko kvalitetnih igrača sa strane. Mislili smo da Ivičić uz mlade snage Brlića, Verunicu i Gagulu iznijeti taj teret u napadu. Međutim, to se nije dogodilo i automatski preuzimam odgovornost za rezultatski podbačaj.

Koji je rezervni plan, što mislite učiniti da bi Zadar na kraju ipak dobio priliku za povratak u Drugu HNL?

Pojačanja

- Plan je jednostavan, moramo dovesti nekoliko provjerenih igrača iz Druge i Treće HNL, a nekim igračima koji su do sada nosili dres Zadra se zahvaliti. I onda kroz pripreme moramo momčad spremiti za proljetni dio prvenstva. Pred nama je još 15 kola i puno toga dobroga se može učiniti u tom razdoblju. Više nećemo ponavljati pogrešku koju smo učinili na početku ove sezone kada smo najavljivali 1. mjesto. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, uspinjati se mjesto po mjesto na ljestvici i onda vidjeti gdje će nas to donijeti. U svakom slučaju nećemo se predati.

Smatrate li da trener Vjeran Simunić može momčad pojačanu s nekoliko igrača odvesti do željenog cilja?

- Uvjeren sam da Vjeran Simunić, kojem je ovo treći put na Stanovima, može Zadar dovesti do Druge HNL. Kao što sam već kazao s nekoliko provjerenih igrača koje želimo u ovom prijelaznom roku dovesti na Stanove. Pregovori s tim igračima su u tijeku i vjerujem da ćemo uspješno finiširati taj posao. Naravno, o imenima za sada ne bih dok dogovor ne bude konačan. Mogu samo kazati da je riječ o dva iskusna napadača, veznom igraču i desnom bočnom.

Ima li NK Zadar potrebna financijska sredstva za ta pojačanja i možemo li kazati da se klub financijski stabilizirao u prethodnom periodu?

- Jednostavno moramo pronaći sredstva za ta pojačanja. Nećemo mi puno izlaziti iz dosadašnjih financijskih okvira jer ćemo se nekim igračima zahvaliti. Jednostavno ne smijemo stati na pola puta jer je činjenica da u ovakvom sastavu, a to je pokazala i jesen, ne možemo do željenog cilja. A što se financijske situacije u klubu tiče teško je kazati da se klub financijski u potpunosti stabilizirao jer to ne bi bila istina. Puno smo napravili na tom planu, primanja igrača i radne zajednice su redovita, ali stalno imamo problema sa velikim zaostacima i dugovanjima iz prošlih vremena. Međutim, ja sam optimist i vjerujem da ćemo ubrzo uz određene korekcije moći kazati da se klub u potpunosti financijski konsolidirao.

Na posljednjem Gradskom vijeću NK Zadar je ponovno prozvan na način da ga se ponovno povezuje s kadrom koji je radio s Renom Sinovčićem i koji se povezuje s ovom Upravom. Kako komentirate te prozivke?

Budućnost

- Ljute me takve prozivke jer one jednostavno nemaju veze s istinom. U službenom priopćenju Kluba naveli smo da oni koji nas prozivaju mogu slobodno doći u NK Zadar i sami se uvjeriti na koji način sada funkcionira ovaj klub. To nema nikakve veze s onime što je bilo nekada kada su neke druge osobe vodile glavnu riječ na Stanovima. A osobno me najviše pogodilo spominjanje djece koja treniraju u našoj Školi nogometa. Činjenica je da svaki klub u Hrvatskoj i svijetu ima svoju školu nogometa koja živi od članarina koje plaćaju njihovi roditelji. A u kasnijoj fazi njihova napredovanja klub itekako ulaže svoja sredstva u njih.

Ima li budućnosti za NK Zadar i ostajete li kod teze da se klub sa Stanova do 2020. može vratiti u Prvu HNL?

- Za mene po tom pitanju nema nikakvih dvojbi. NK Zadar ima budućnost i moramo sve učiniti da ona bude prvoligaška. Učinit ću sve da Zadar u sljedećoj sezoni bude drugoligaš, a kada to ispunimo onda se Grad Zadar jasno treba odrediti može li i hoće li pratiti ovaj klub. Grad je vlasnik najvećeg udjela dionica i jedino ako na pravi način stane iza nas možemo 2020. biti ponovno prvoligaši. Naravno, ni na kraj pameti nam nije stajati skrštenih ruku, želimo kroz marketing osigurati ostatak sredstava i uz podršku naših "vatrenih" stvoriti svijetlu budućnost NK Zadra - kazao je na kraju razgovora Svetko Ćustić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)