Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

BOMBAŠKI NAPADI Vatavuk: U Grdovićevoj garaži pronašao sam detonatorske kapisle i štapin

28.12.2018. 09:58
BOMBAŠKI NAPADI  Vatavuk: U  Grdovićevoj  garaži  pronašao sam  detonatorske  kapisle i  štapin


Na Općinskom sudu u Zadru jučer je nastavljeno suđenje Siniši Glaviću, Ninu Grdoviću i Nikici Grdoviću, optuženima da su sudjelovali u bombaškim napadima na sjedište Policijske uprave zadarske 5.  prosinca prošle i 16. travnja ove godine.
Siniša Glavić optužen je kao neposredni izvršitelj bacanja bombe u  dvorište policijske postaje u Zadru, a Nino Grdović kao poticatelj na to  kazneno djelo, dok je Nikica Grdović, brat Nina Grdovića, optužen za posjedovanje eksplozivnih tvari. On se brani sa slobode, a Nino Grdović i  Siniša Glavić jučer su na raspravu kod sutkinje Mitre Meštrović dovedeni  policijskim kombijem iz istražnog zatvora.  
Pred raspravnom dvoranom se već prije devet sati nalazila poveća  grupa zadarskih policajaca pozvanih da svjedoče o ovom kaznenom djelu te je prvi svoj iskaz dao Šime Kokić koji je vodio pretragu Grdovićeva  stana.


Pretraga provedena na zakonit način
Naime, obrana je na ročištu u studenom tvrdila da je pretres kuće Nina Grdovića proveden nezakonito jer je troje svjedoka, među kojima i sin  Nina Grdovića, navelo da su krim-tehničari različite vrste dokaza izuzimali istim rukavicama. Sutkinja Meštrović stoga je na jučerašnjoj raspravi policijske službenike ispitivala o načinu izuzimanja dokaza, zbog čega  su policajci precizno govorili o svakom koraku svojega postupanja toga  dana.
Svjedok Šime Kokić posvjedočio je da je vodio pretragu stana te da je  sa svojim kolegom sjedio u kuhinji s optuženim Ninom Grdovićem.
– Kritičnoga dana kada je provedena pretraga stana u obiteljskoj kući u  kojoj živi Nino Grdović brinuo sam se da se pretraga bude provedena na  zakonit način, a u kuhinji gdje sam sjedio s kolegom i optuženim Ninom  Grdovićem bio je prisutan i okrivljenikov branitelj. Podijelio sam zadatke  policijskim službenicima  formirajući skupinu od njih četiri do pet, a tu  su bili i policajci s dva psa, od kojih je jedan bio za detekciju droga, a jedan za detekciju eksploziva, kazao je Kokić iznoseći u nastavku niz detalja o pretrazi stana te naglašavajući kako su pretragu sve vrijeme nadgledali i svjedoci.
– Na to uvijek pozivam prilikom pretraga da se ne bi dogodio problem,  naglasio je Kokić.


"Svaka čast, bilo je sve po zakonu"
Zastupnik optužbe, zamjenik općinskog državnog odvjetnika Dragan  Bogatić, pitao ga je "je li branitelj okrivljenog za vrijeme istrage ukazivao  na možebitne nepravilnosti", no policajac je odgovorio:
– Dapače, branitelj mi je rekao: "Svaka čast, bilo je sve po zakonu". Nisu izrazili sumnju da bi bilo ikakvih nepravilnosti  ili nezakonitosti. Izuzimanje tragova su provodile stručne osobe, krim-tehničar i krim-službenik, rekao je Kokić.
Uslijedilo je intrigantno  pitanje tužitelja Bogatića: "Jeste li imali razloga namještati dokaze okrivljeniku?", na što je Kokić odgovorio:
– Bože sačuvaj da bih ja ili bilo tko drugi okrivljeniku Ninu Grdoviću  namještao dokaze. Smatram da je navedena pretraga obavljena visoko  profesionalno. Osim toga, nemam ništa protiv okrivljenog i obitelji, dapače, prvi put sam ih vidio toga jutra kada sam došao izvršiti pretragu,  posvjedočio je Kokić. 




Obrana prigovorila "pristranosti svjedoka"
Branitelj Siniše Glavića, Siniša Katuša, Kokića je pitao je li aktivno pratio pretragu, što mu je ovaj potvrdio. Branitelja optuženog Nina Grdovića, Ivu Brkić, zanimalo je pak što je Kokić unosio u zapisnik o očevidu.  Nakon Kokićeva odgovora, Brkić je samo komentirao:
– Je, u pravu ste, nemam što reći.
Odvjetnik Katuša u nastavku suđenja inzistirao je na detaljima pretrage pitajući je li pas u Grdovićevoj sobi nanjušio ekspoloziv. Kokić je odgovorio da nije te da je, bez obzira na to, ekipa za očevid iz navedene sobe izuzela tragove koristeći za to predviđene trakice. Kokić je u jednom  trenutku Katuši prigovorio da "ne razumije smjer njegova pitanja", napominjući kako su "tijekom provedbe očevida bili prisutni svjedoci".
Katuša je na kraju zaključio da je "iskaz svjedoka neistinit i pristran,  odnosno iskonstruiran za potrebe tužitelja, a posebno naglašava da niti  on niti svjedoci pretrage nisu mogli prigovoriti radnji koja se nije izvršila". Policajac Kokić nije mu ostao dužan poručujući: "Ne razumijem  koja se to radnja nije izvršila".


Svjedocima pokazano sve što je izuzeto
Iskaz je potom dao djelatnik Druge policijske postaje, Josip Čakarun,   koji je također sudjelovao u pretrazi kuće Nina Grdovića. Njemu je tek jedno pitanje postavio tužitelj Dragan Bogatić kojega je zanimalo je li itko  iznosio nepravilnosti vezane za pretragu. Čakarun je odgovorio da nije.
Uslijedilo je svjedočenje policijskog službenika Roberta Vatavuka o   detaljima pretrage u garaži.
– Na policama sam pronašao detonatorske kapisle i sporogoreći štapin. Za sve vrijeme pretrage inzistirao sam da svjedoci uvijek budu prisutni i pomno prate što se radi kako kasnije ne bi bilo prigovora. Svjedoci  pretrage nisu imali nikakvih primjedbi jer bi to pisalo u zapisniku. Odvjetnik ima neometano pravo pratiti pretragu te nemam saznanja da se  bilo tko od svjedoka javio na obavljenu pretragu. Osim toga, svjedocima  je pokazano sve što je izuzeto, izjavio je Vatavuk.
U nastavku su saslušani i ostali policajci koji su također svjedočili o zakonitosti obavljanja pretrage, a za danas je planirano saslušanje još njih  trojice.


Sutkinja upozorila odvjetnika Katušu
Ispitujući policijskog službenika Šimu Kokića o načinu izuzimanja tragova, branitelj Siniše Glavića, Siniša Katuša, više je puta podigao glas, pritom žustro gestikulirajući, što je posebno došlo do izražaja na   pitanju o načinu na koji je policija izuzela  DNA profil i usporedila ga s opuškom Nina Grdovića. Sutkinja Meštrović stoga ga je  upozorila neka "smanji ton".


Grdović pitao je li tko "ispravljao  štapin"
U raspravu se u jednom trenutku uključio i optuženi Nino Grdović pitajući djelatnika PU zadarske, Roberta Vatavuka, sjeća li se u kakvom je položaju bio štapin koji  je pronašao u garaži te je li ga policajac "mjerio i ispravljao"? Vatavuk je odgovorio:
– Bio je u polukrugu, a nisam ga mjerio, niti je to moja nadležnost, kazao je Vatavuk.