Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

IZ PRORAČUNA Zadarskoj kulturi ukupno 26 milijuna kuna

28.12.2018. 10:42
IZ PRORAČUNA Zadarskoj kulturi ukupno 26 milijuna kuna


Grad Zadar za sljedeću sezonu planira podržati rad više od 35 udruga (amaterskih i stručnih) te preko 80 programa koje su pripremili. Osim toga podržat će izdavanje 30 tiskanih izdanja, 14 znanstvenih izdanja, sufinancirati 14 programa ustanova kojima Grad nije osnivač (među kojima su i ustanove Županije koje se nalaze na području grada, a to su Kazalište lutaka Zadar, Narodni muzej Zadar, kao i aktivne ustanove kojima je osnivač RH tj. Ministarstvo kulture – Muzej antičkog stakla i Državni arhiv u Zadru, kazala je Dina Bušić, zamjenica pročelnika za kulturu Radovana Dunatova o novom programu za kulturu koji je predstavljen na posljednjem Gradskom vijeću.
Planirani proračun za kulturu i sport u idućoj godini iznosi 57,1 milijun kuna, od toga se za kulturu planira 26 milijuna kuna.


Tradicionalne manifestacije
Planiraju, kaže Bušić, podržati i devet programa kulturne razmjene, 16 festivalskih programa, 14 kulturnih programa na zadarskim otocima, sufinancirati zaštitu i obnovu spomenika kulture i osigurati osnovna sredstva za pogon rada Kneževe palače.
– Grad Zadar u 2019. godini ima u planu, kao i do sada, dati čvrstu podršku javnim ustanovama kojima je osnivač – Koncertnom uredu Zadar i Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Te dvije javne ustanove svojim programima kroz dramsku i koncertnu sezonu donose veliki broj programa koji ujedno čine bazu kulturnih događanja u gradu kroz godinu te produciraju i festivale različitih profila tijekom ljetnih mjeseci. Grad će dakako, kao ustanove kojima je osnivač, podržati rad Gradske knjižnice Zadar, Znanstvene knjižnice Zadar, osigurati sredstva za nabavku knjiga i programe koje su prijavili. Obje knjižnice specifične su po svojim programima rada i daju snažan pečat kulturnom životu Zadra, pojasnila je Bušić.
Pojasnila je kako će Grad i sljedeće godine financijski poduprijeti Karnevalić i KalelargArt u organizaciji agencije Ross Medija.
– Nismo se složili s prijedlogom Kulturnog vijeća da se manifestaciji ukine financiranje zbog toga što se radi o tradicionalnim manifestacijama koje uključuju naše najmlađe sugrađane i njihove aktivnosti u vrijeme karnevala, odnosno inventivne programe prezentirane kroz festival uličnih umjetnosti koji dopiru do široke publike tijekom ljetnih mjeseci, pojasnila je dodavši kako nisu mogli usvojiti ni prijedlog da se festivalu Monoplay dodjeli cijeli traženi iznos, ali su u 2019. godini povećali sredstva koliko su u okvirima proračuna mogli za ovaj vrijedan projekt.


Za festival Monoplay više sredstava nego lani
Tako je za festival Monoplay izdvojeno više sredstava nego prošle godine – sveukupno Zadarskom plesnom ansamblu i Umjetničkoj organizaciji 21:21 koji projekt rade u koprodukciji, 80.000,00 kn.
 – Sudeći po broju prijava, zainteresiranih sudionika u kulturi je sve više i naš je zadatak pomno pratiti one koji se ističu kvalitetom i specifičnošću programa, savjesnošću rada te im biti na usluzi da što bolje iskoriste dodijeljena im sredstva. Moramo misliti na različite profile potencijalne publike u kulturi i pokriti široku lepezu publike – od osnovnoškolaca preko srednjoškolaca, studenata, koji sve više cijene programe u kojima i sami mogu sudjelovati u vidu radionica i sl., ali i zadovoljiti apetite redovne, zrele publike koja je u stanju kritički popratiti ponuđene im programske sadržaje, zaključila je Bušić.