Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KK ZADAR Na polugodištu ocjena dovoljan

28.12.2018. 13:54
KK ZADAR Na polugodištu  ocjena  dovoljan


Kako se bliži kraj 2018. godine nekako se prirodno nameće  bavljenje sintezama svega učinjenog pred skori ulazak u Novu godinu.  Što se tiče košarkaša Zadra pozabavit ćemo se tek posljednjim tromjesječjem kojim su zaključili prvu polovicu sezone iako je ostala još jedna  utakmica, ona sutrašnja kod Cedevite u sklopu 13. kola ABA lige. Iza Zadrana je tako odrađena polovica HT Premijer lige dok su u regionalnom  natjecanju posljednjom utakmicom protiv FMP-a zagazili u drugu polovicu osnovnog dijela.


12 pobjeda i 11 poraza
Ukupno su odigrali 23 utakmice i gledano zbirno omjer pobjeda i poraza je 12-11. U domaćoj ligi na omjeru su 8-3 dok je u ABA ligi 4-8. Ako  bi se igrali škole onda bi polugodište Zadrani prošli s ocjenom dovoljan,  ali i s  tendencijom pohađanja dodatne nastave kako bi se izbjegao pad  godine u proljeće. Ocjenu više zaslužili bi da su prošli petak uspjeli doći  do pobjede nad FMP-om s kojom bi se progurali do zlatne sredine na  ljestvici, no dogodio se čak peti domaći posrtaj ove sezone u ABA ligi što  je donijelo novu dozu zabrinutosti na Višnjik, ali i zebnju u srcima najvatrenijih navijača koji se s pravom pribojavaju da bi se Zadar sljedeće sezone mogao strmoglaviti u niži rang, u tzv. Drugu ABA ligu. Katastrofalni  domaći učinak umnogome je doprinio ovoj jedva prolaznoj ocjeni, a  malo svjetla na ovu priču bacaju tek gostujući uspjesi, prvenstveno onaj  u Beogradu protiv Partizana te u Zagrebu protiv Cibone dok je itekako  vrijedno i slavlje u Novom Mestu. Na Višnjiku su uspjeli mjeru uzeti tek  Igokei te se pred završnih 10 kola regionalne karavane momčad Ante Nazora nalazi pred teškim zadatkom. Da bi se izbjeglo posljednje mjesto  kojim se gubi pravo nastupa u ABA ligi sljedeće sezone, ali i pretposljednje koje vodi u kvalifikacije s drugoplasiranim iz Druge ABA lige trebat će  im najmanje isti broj pobjeda kao i u prvom dijelu. Iako ih čeka još pet  domaćih ogleda teško je u konkurenciji kakva jest ove sezone u regionalnom natjecanju nadati se da će uspjeti doći do većine bodova u svojoj  dvorani. Ipak su gosti Krešinog doma u narednom razdoblju momčadi  poput Partizana, Crvene Zvezde, Cibone dok će dvije preostale sa slovenskim predstavnicima Petrol Olimpijom i Krkom definitivno biti kvalifikacijske. U gostima najveće izglede za pobjedu trebali bi imati kod  Mornara, Igokee i eventualno Mege Bemaxa dok su Cedevita i Budućnost ipak destinacije gdje će se prvenstveno tražiti pružanje što boljeg otpora s obzirom na preveliku klasu u njihovim rosterima.


Legija stranaca
U HT Premijer ligi nakon 11 utakmica također nije išlo sve po planu  iako je opravdanje da su mnoge utakmice domaće lige patile upravo  zbog ABA ligaških nastupa. No, ocjenu dovoljan koju smo dali za nastupe u regionalnom natjecanju teško da možemo za HT Premijer ligu podignuti  do razine solidne prvenstveno zbog kiks poraza od slabašnih Zaboka i Hermes Analitice. Srećom po njih kiksali su Cibosi i Cedevitaši te  je još uvijek otvoren lov na jedinicu dok će zanimljivo biti vidjeti i rasplet  završnice Kupa "Krešimir Ćosić" gdje će ako se naravno plasiraju igrači  Ante Nazora imati najkonkretniju priliku za podizanjem trofeja. Iako pored mega jake Cedevite te sigurno u bližoj budućnosti mnogo kvalitetnije Cibone će se vrlo teško do tog cilja. No, kako se provlači teza o svim  pustim pojačanjima koja su pristigla na adrese domaćih i regionalnih  konkurenata treba priznati kako su i na Višnjiku tijekom jeseni kao nikad  dosad često posezali za strancima. A sjetimo se samo najava u ljetnim  mjesecima koje su dolazile iz usta sportskog direktora Branimira Longina kako će se u novoj sezoni usmjeriti na domaće zadarske snage, no  činjenica je da u svlačionici osim kapetana Špralje i Bašića svima ostalima treba GPS za pogoditi Kalelargu. Uz uskakanje u usta struke kluba ta  legija stranaca donosi  pred završnicu sezone u domaćim natjecanjima    situaciju da su u momčadi čak četvorica koja nemaju hrvatsku putovnicu (Little, Magarity, Vaughn i Dašić). To će donijeti brojne zavrzlame u  pripremi i vođenju utakmica. Propozicije nalažu da u isto vrijeme tek  dvojica stranaca mogu biti na parketu što će predstavljati veliki problem  pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da Nazor barem sudeći po posljednjim utakmicama najviše vjeruje petorci s Lukom Božićem i četiri  stranca. Logično, jer je tih pet igrača i najkvalitetnije što posjeduje, pa će   i  tom problemu trebati znati doskočiti na pravi način. Sve u svemu, pred  košarkašima s Višnjika je razdoblje u kojem će definitivno pokazati jesu  li ili nisu sposobni donijeti barem tračak prošle sezone u kojoj se s  mnogo nekvalitetnijim rosterom, ali i s boljom kemijom te  pojedincima poput Bostica, Knowlesa i Ivanova, pokazalo da se s manje novca može do  više pobjeda.




Pojačavaju se regionalni konkurenti
Ono što bi trebalo uz nestalnost forme i očiti nedostatak pravog kvalitetnog kadra  također zabrinjavati stožer Zadrana pred ulazak u završni dio sezone jest i činjenica  da su se ostali regionalni konkurenti ozbiljno pojačavali u ovim završnim danima  2018. godine. Najviše su naravno osnažili svoje redove oni najjači poput Budućnosti  koja je ionako snažan roster s kojim su krenuli u Euroligu  podebljala s jednim od ponajboljih igrača lige Gogom Bitadzeom za kojeg su u pravcu Mege Bemaxa poslali  perspektivnog Zorana Nikolića. Uz Bitadzea na Moraču su pristigli i James Bell iz  Cedevite kao i dvostruki osvajač NBA prstena, američki razigravač Norris Cole. Partizan je također pojačao organizaciju igre s nekadašnjim Zagrebašom Alexom Renfroeom, dok su u Cedeviti još početkom prosinca napravili malu rekonstrukciju  momčadi dovevši Jacoba Pullena, Marka Banića i Edu Murića. Petrol Olimpija je otpustila slovenskog reprezentativca Blaža Mesičeka te dovela iskusnog Domena Lorbeka iz Igokee. Velike kadrovske promjene su pokrenute i u Ciboni. Pod Tornjem su  se odrekli usluga dvojice Amerikanaca, Jeffersona i Raley-Rossa te su najavljene  zamjene koje bi trebale kvalitativno nadomjestiti ovaj dvojac što znači da se pred finiš domaćih natjecanja sprema Zadru teški 'fight' u pokušaju osvajanja nekog trofeja  nakon dugih 10 godina posta.


Kup: Jazinama Zadar, Soniku Cibona
U prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza izvučeni su parovi trećeg kruga Kupa Krešimira Ćosića. Utakmice će se igrati 12. i 13. siječnja sljedeće godine.  Sonik  Puntamika će ugostiti zagrebačku Cibonu, a pobjednik će na završnom turniru u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz dvoboja Pula 1981 – Adria Oil Škrljevo. Košarkaši Zadra će u osmini finala igrati protiv gradskih rivala Jazine-Arbanasa. Bolji iz te utakmice za ulazak u polufinale igrat će protiv pobjednika dvoboja Šibenik – Bosco.
Parovi osmine finala: Jazine-Arbanasi – Zadar, Sonik-Puntamika – Cibona, Dubrovnik – Split, Vrijednosnice Osijek – Cedevita, Zabok – Alkar, Šibenik – Bosco, Hermes Analitica – Gorica, Pula 1981 – Adria Oli Škrljevo.


Pitaj NO KK Zadar
Zanimljiva manifestacija dogodit će se danas u press salonu ŠC Višnjik. Naime, na  facebook stranici "KK Zadar fans" napisana je objava koju prenosimo u cjelosti:
"UN Tornado Zadar u petak 28.12. s početkom u 16:00 sati u press salonu ŠC  Višnjik organizira razgovor sa članovima nadzornog odbora KK Zadar. Razgovoru će  nazočiti predstavnici Tornada u NO: Tomislav Fain i Marin Gulan, predsjednik NO  Ivan Mijolović te voditelj marketinga Ivan Ištuk.
Ovaj razgovor je prilika da se postave pitanja predstavnicima Kluba te ovim činom  želimo dokazati da smo mi tu zbog KK Zadar, a ne obrnuto te da ćemo se nastaviti  boriti za transparentan i pošten KK Zadar.
Molimo da svojim ponašanjem vodite računa o tome da ne narušavamo ugled KK  Zadar, UN Tornado Zadar kao ni mjesta na kojem se razgovor održava te molimo da  isti protekne mirno, dostojanstveno i u ugodnoj atmosferi kako i priliči blagdanskom  ozračju.
Pozvani su svi navijači i simpatizeri košarkaškog kluba Zadar.