Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zadru se i dalje mogu uloviti prodavači ribe na crno

28.12.2018. 10:20
U Zadru se i dalje mogu uloviti prodavači ribe na crno


Redakciji Zadarskog lista potužili su se vlasnici jedne ribarnice na Bilom brigu koji svakodnevno svjedoče ilegalnoj prodaji ribe u blizini njihove ribarnice.
– Imamo jedan veliki problem na Bilom brigu, a to je što se na više mjesta oko naše ribarnice prodaje riba, naravno na crno, i nitko im ništa ne može. Pokušali smo javiti Ribarskoj i Carini, ali bezuspješno. Teško da će nam na ovakav način ribarnica na Bilom brigu uspjeti, i još pored svih nameta koje moramo plaćati, kazali su.


Ilegalna prodaja na Bilom brigu
Upit o ilegalnoj prodaji ribe u Zadru, odnosno u kvartu Bili brig, te o eventualnim prijavama, prvo smo poslali Odjelu za komunalno redarstvo pri Gradu Zadru iz kojeg su nas preusmjerili na Ministarstvo financija, Carinsku upravu.
Iz Carinske uprave uputili su nam odgovor, iako su naglasili da su za nadzor prodaje ribe na javnim površinama nadležni i komunalni redari (sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu).
U odgovoru stoji da su ovlašteni carinski službenici Službe za nadzor Carinskog ureda Zadar i ovlašteni carinski službenici Sektora za mobilne jedinice Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Zadar u više navrata tijekom svojih redovnih aktivnosti, a i temeljem zaprimljenih prijava, na području Grada Zadra i drugih mjesta Zadarske županije, provodili nadzore neregistrirane prodaje robe – ribe.
Naveli su kako, sukladno odredbama članka 10. stavak 3. Zakona o trgovini, prodaja robe na javno-prometnim površinama na štandovima i klupama izvan tržnica na malo, prodaja putem kioska, prodaja putem automata i prigodna prodaja, može se obavljati samo na mjestima koja svojom odlukom odredi predstavničko tijelo grada ili općine.


Odgovor Carinske uprave
– U Zadru je u periodu od protekle tri godine u 19 slučajeva izvršeno oduzimanje ribe i drugih morskih organizama u količini od cca 105 kilograma te su izdani prekršajni nalozi kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 61.100,00 kuna i rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, stoji u odgovoru Carinske uprave. 
Inače, što se tiče novčanih kazni koje se propisuju za neregistriranu trgovinu, iz Carinske uprave naglasili su kako je člankom 70. stavkom 1. Zakona o trgovini propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od četiri do sedamdeset tisuća kuna kazniti fizička osoba ako obavlja djelatnost trgovine, a nije registrirana za obavljanje kupnje i prodaje robe i/ili obavljanje usluga u trgovini.
Također, podsjetili su kako građani svaku sumnju u obavljanje neregistrirane djelatnosti ili druge nepravilnosti za čiji je nadzor nadležna Carinska uprava mogu prijaviti na besplatni broj telefona 0800 1222 ili na mail [email protected].