Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarska poduzetnica Sandra Babac održala prigodno predavanje

28.12.2018. 11:11
Zadarska poduzetnica  Sandra Babac održala  prigodno predavanje


U okviru obilježavanja Međunarodnog dana planina, koji  pada početkom prosinca, javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit organizirala je prije nekoliko dana niz događanja u Krasnom vezanih za planine, uključujući i tematska predavanja od kojih je jedno  održala i vlasnica Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Babac/Damjanić iz Poljica, Sandra Babac.
-Pozvali su me u Krasno da predstavim svoj pekmez od smokava  "Šinjorinu Smokvu" što sam rado prihvatila, posebice što je moje predavanje, u okviru kojeg sam imala priliku okupljene upoznati sa svim  procesima proizvodnje i prodaje "Šinjorine", bilo dio programa obilježavanja Međunarodnog dana planina s obzirom da moja obitelj i ja u  slobodno vrijeme hodamo hrvatskim planinama. Samo smo u posljednje tri godine osvojili oko 70 vrhova, uključujući i najviši – Sinjal na Dinari, rezimirala je gostovanje na događanju Babac i dodala kako je  predstavila i Lokalnu akcijsku grupu Bura, čija je članica odnedavno.
Babac se osvrnula i na, kako je objasnila, poražavajuću činjenicu da,  iako nam je ovdje u zadarskom kraju Velebit „ispred nosa“, nažalost,  subotom mnogi radije izabiru trgovačke centre ili gradsku "špicu" za  šetnju umjesto neku od velebitskih staza.
– Toliko prekrasne prirode a ljudi po trgovačkim centrima i na "špicu". To me dodatno motivira da promoviram, ne samo ljepote Velebita,  već i ostalih hrvatskih planina poput Vie Dinarice, planinski trail koji se  proteže od Slovenije preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore  do Srbije i Albanije, informira nas Babac.
Međunarodni dan planina u Krasnom je obilježen po 16. put, u suradnji s Gradom Senjom. Prvi dio programa u Društvenom domu Krasnu u jutarnjim satima ponudio je sajam lokalnih OPG-ova, predstavu  "Kako je izabran kralj šume" u izvedbi učenika Područne škole Krasno  te predstavu gostujućeg kazališta Smješko iz Zagreba "Lara u svijetu  životinja". U dvorištu Društvenog doma Krasno u isto su se vrijeme  kuhali kotlići i vino, a brojni posjetitelji kasnije su imali mogućnost degustiranja i druženja. Središnji program obilježavanja započeo je uvodnim govorom ravnateljice Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Irene  Glavičić Sertić, koja je istaknula važnost proslave Međunarodnog dana  planina, ali i 40 godina rezervata biosfere „Planina Velebit“ te je pritom  zahvalila Gradu Senju na pomoći u organizaciji događaja. Brojnoj okupljenoj publici obratio se i gradonačelnik grada Senja Sanjin Rukavina,  koji je čestitao ovaj važan dan i naglasio kako su stanovnici ovoga područja itekako svjesni važnosti Velebita i njegovih prirodnih vrijednosti.   Nacionalni park Paklenica ponudio je zanimljiv osvrt na važnost 40 godina rezervata biosfere „Planina Velebit“, pri čemu se istaknulo kako su  rezervati biosfere mjesta na kojima se živi u skladu s prirodom i od prirode, a rezervat biosfere „Planina Velebit“ nudi krajobraznu raznolikost, georaznolikost i bioraznolikost.