Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Od Hrvatske su u korona borbi lošije samo 4 zemlje u Europi: Cjepivo Moderne dolazi u drugoj polovici siječnja, moći će stajati 30 dana u frižideru

28.12.2020. 10:55


Nacionalni stožer Civilne zaštite održava konferenciju za novinare.
Danas je 308. dan od pojave korone u Hrvatskoj. Imamo 316 novih slučajeva. U protekla 24 sata testirano je 2642 osobe, dnevni postotak pozitivnih je 11,96. Prosječna dob testiranih je 44. 2720 je na bolničkom liječenju.
Umrlo je 68 ljudi. Pet osoba je imalo po jedan komorbiditet, ostali puno više. Najmlađa preminula osoba je 42 godine, rečeno je na početku konferencije.


Četiri zemlje gore od Hrvatske
“Prje dva tjedna smo imali 1472 novooboljela od 5798 testiranih, prije tjedan dana 772 nova slučaja. Od 22. do 28.12 imamo 48 posto manje novooboljelih nego što smo imali tedan prije. Incidencija jučerašnja 14-dnevna na 100 tisuća je 710. 1112, najvišu incidenciju ima Međimurska županija.
Naša 14-dnevna incidencija nas stavlja na 23. mjesto od 27 članica EU, višu od nas imaju Češka, Nizozemska, Slovenija i Litva. 7-dnevna incidencija nas stavlja na 18 mjesto od 27 zemalja EU”, rekao je Krunoslav Capak.
Do 19 sati jučer cijepljeno je 443 zdravstvena djelatnika i 1711 stanovnika i djelatnika Domova za starije.
“153 tisuće ih je izdano. Došlo je 148 tisuća zahtjeva, odobreno je 80 tisuća zahtjeva, na sustav epropusnica. Ostalo je došlo na mail. Zamolili smo građane da propusnice traže preko sustava e-propusnica.
Puno više problema ima sa sustavom e-maila, ima slučajeva gdje jedna osoba šalje po 8, 10 mailova, većina ih je neispravnih, pa šalju mailove na različite adrese… ”
Na pitanje kada će cjepivo doći kod obiteljskih liječnika odgovorio je Capak.


Punktovi za cijepljenje
“U prvoj fazi planirali smo cijepiti zdravstvene djelatnike koji su na prvoj crti i štićenike domova za starije. Tek nakon tog aće cjepivo biti distribuirano liječnicima obiteljske medicine. Mi smo poslali na teren vrlo detaljna upustva za Pfizerovo cijepljenje. Mi očekujemo da će do druge polovice siječnja doći Modernino cjepivo koje će moći stajati u frižideru do 30 dana. Zato smo htjeli poštedjeti liječnike da im ne šaljemo Pfizerovo koje traje 5 dana. Sve ćemo se dogovoriti s liječnicima, poslane su im već prezentacije, ima snimka webinara gdje naši stručnjaci daju uputstva.
U našim glavama je plan da ako dobijemo više cjepiva da ćemo napraviti punktove za cijepljenje te organizirati mobilne timove….
Direktan odgovor je da prije druge polovice siječenja neće doći cjepivo i ordinacije obiteljskih liječnika”, rekao je Capak i odgovorio na pitanje o nuspojavama nakon cijepljenja:
“Telefonom smo radili anketu koliko je osoba cijepljeno. Dobili smo informaciju da nuspojava nije bilo, u sustavu prijava nije bilo, bila su dva slučaja alergijskih reakcija u Zaraznoj”, odgovorio je Capak.
“Bila su dva blaža osipa kod dvoje djelatnika, jedan je povezan, unutar 15 minuta je bio, drugi je bio nešto kasnije pa utvrđujemo je li nešto drugo utjecalo na to”, dodala je Markotić.
Nove doze trebaju doći tijekom tjedna, doći će 8 kutija, oko 7800 doza. Sljedeći tjedan 18 kutija, u svakoj je oko 970 doza, rekao je Capak.
Članovima Stožera upućeno je i konkretno pitanje zašto se i oni neće cijepiti među prvima, iako su to najavljivali.
“Pitanje je malo provokativno. Mi smo donijeli odluku da ćemo dati prednost onima kojima je to cjepivo najpotrebnije, čim dobijemo veće količine cjepiva mi ćemo organizirati cijepljenje i pozvati vas sa kamerama da nas snimite”, rekao je Capak.
 




Statičari krenuli na teren poslije potresa
“Nemam broj koliko pripadnika civilne zaštite je na terenu, ali sav resurs je na terenu i pruža pomoć stanovništvu. Sreća je da nema velikih konstruktivnih šteta i nema ozlijeđenih osoba. Prije 40-ak minuta je krenula ekipa statičara, 9 njih, kako bi procijenili može li se u objektima i dalje boraviti”, rečeno je na konferenciji Stožera.