Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Serija potresa od jutros trese središnju Hrvatsku, tri su bila prilično jaka. Na području Siska i Petrinje ima šteta, ljudi su na ulicama

28.12.2020. 08:31


Snažan potres zatresao je rano jutros središnju Hrvatsku. Dogodio se u 6,28 sati, a kako javlja EMSC, bio je snage 5,2 po Richteru. Epicentar mu je, kako javlja EMSC, bio na dubini dva kilometra, a udaljen 12 kilometara jugozapadno od Siska i 51 kilometara jugoistočno od Zagreba.
 
Točan epicentar potresa je na području Pokupskog.
 
NOVO! 9:20 – Potvrđeno je da predsjednik Zoran Milanović u 10 stiže u Sisak, a u 11 sati u Petrinju. Stižu i premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.
 
 
NOVO! 8:30 – Pojavile su se i prve snimke potresa na sisačkom području. Više pogledajte OVDJE.
 
NOVO! 8:20 – Nakon prvog potresa u 6,28 minuta, u Sisku se u 7,55 minuta osjetio i drugi, jednako jak potres. Građani, koji su se već vratili u svoje domove, ponovo su istrčali u parkove i na ulice.
 
U gradu se čuju i vatrogasne sirene, što znači da ima dosta intervencija. Na zgradama se zapažaju i veće štete, odlomljeni i popucali zidovi, porušeni dimnjaci, otpale fasade i slično.
 
Građani su u strahu od mogućih novih potresa.
 
NOVO! 7:50 – U središnjoj Hrvatskoj osjetio se još jedan dosta snažan potres. Epicentar je opet bio na istom mjestu, a prema informacijama EMSC-a, bio je snage 4,9 po Richteru. Naknadno je Seizmoložka služba revidirala magnitudu drugog potresa na 4,7 po Richteru, a nakon toga je bio još jedan – snage 4,1.
 
NOVO! 7:45 – Nema oštećenja u zagrebačkoj zračnoj luci i promet je u 6,55 sati nastavljen po redu letenja, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz Zračne luke Franjo Tuđman, nakon potresa koji se jutros snažno osjetio u Zagrebu i okolici.
 
“Danas ujutro, u ovim nenadanim okolnostima, sve dežurne službe Zračne luke Franjo Tuđman reagirale u skladu s procedurama, u uvjetima potresa, vodeći računa da su sigurnost i zaštita putnika prioriteti. Naknadnom inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno je da nema oštećenja u samoj zgradi niti na uzletno-sletnoj stazi, ni na ostalim manevarskim površinama. Nakon uspostave operativnih sustava, promet je nastavljen u 06.55 sati, prema redu letenja”, izvijestili su iz Zračne luke.
 
——————————————————–
 
U ponedjeljak u 6,28 sati na cijelom području Siska osjetio se snažan potres koji je  istjerao građane na ulice.
 
U cijelom gradu su se oglasili alarmi na automobilima,a  prema prvm informacijama u stanovima je pričinio znatne štete, pomicao je  i rušio namještaj, slike sa zidova i sl.
 
Prema EMSC-u epicentar potresa jačine 5,2 bio je 13 kilometra jugozapadno od Siska.