Izgradnjom šumske ceste Mrljane - uvala Kobiljak otvoriti put robinzonskom turizmu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Proračun Općine Pašman za iduću godinu težak više od 36 milijuna kuna
Na EU fondove planiramo aplicirati s projektom izgradnje šumske ceste Mrljane – uvala Kobiljak u vrijednosti 3.017.764,00 kuna. Također, imamo spreman i projekt rekonstrukcije i opremanja Interpretacijskog centra ribarstva u Ždrelcu koji obuhvaća radove na rekonstrukciji postojeće zgrade u vlasništvu Općine Pašman u ukupnom iznosu od 1.965.200,00 kuna od čega se planira povući 1.615.200,00 kuna iz sredstava EU, ističu u Općini Pašman
TZO PAŠMAN
Pašmanci za EU fondove imaju pripremljena dva projekta, vrijedna oko četiri milijuna kuna

Jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća Općine Pašman, žitelji otočnih naselja Kraj, Pašman, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac u novu godinu ulaze s najvećim proračunom do sad, teškim više od 36 milijuna kuna. Brojni projekti kojima će se dodatno podići kvaliteta života mještana planirani su za nadolazeće razdoblje u toj otočnoj općini koja prema popisu stanovništva iz 2011. godine broji nešto više od dvije tisuće stanovnika.
Iz Općine Pašman kažu kako je proračun realan, ali da njegovo izvršenje ipak ovisi o tome hoće li se provesti najavljeni EU natječaji, kao i natječaji za sufinanciranje projekata iz državnog proračuna. Za EU fondove imaju pripremljena dva projekta, vrijedna oko četiri milijuna kuna.

Interpretacijski centar ribarstva u Ždrelcu

- Na EU fondove planiramo aplicirati s projektom izgradnje šumske ceste Mrljane – uvala Kobiljak u vrijednosti 3.017.764,00 kuna. Izgradnja će omogućiti građanima bolji pristup poljoprivrednim zemljištima te će otvoriti put prema pružanju turističke usluge u cilju razvijanja robinzonskog turizma. Također, imamo spreman i projekt rekonstrukcije i opremanja Interpretacijskog centra ribarstva u Ždrelcu koji obuhvaća radove na rekonstrukciji postojeće zgrade u vlasništvu Općine Pašman u ukupnom iznosu od 1.965.200,00 kuna od čega se planira povući 1.615.200,00 kuna iz sredstava EU, napominju u Općini Pašman i dodaju kako imaju više manjih, ali za stanovnike značajnih projekata koji će se financirati iz proračunskih sredstava.
- Među bitnijim projektima je proširenje i uređenje postojećih groblja na području općine Pašman u ukupnom iznosu od 2.665.000,00 kuna. Ovim projektom obuhvaćeni su radovi na završetku izgradnje mrtvačnice na mjesnom groblju Kraj, kupnja zemljišta i izrada projektne dokumentacije za proširenje mjesnog groblja Mrljane te radovi na proširenju mjesnih groblja u svim općinskim naseljima. Za nadolazeću godinu, s realizacijom kreće projekt sanacije obalnog pojasa vrijedan 2.400.000,00 kuna te milijun kuna vrijedan projekt uređenja parkirnih zona, ističu u Općini te naglašavaju kako će u novoj godini izraditi i projektnu dokumentaciju za svjetlovodnu distribucijsku mrežu sa svrhom poboljšanja internetske veze. Uz građevinske projekte, Pašmanci ulažu i značajna sredstva za razne socijalne programe, a posebno ulažu u sport i rekreaciju.

Izdvajanja za novorođenčad

- Programom javnih potreba u predškolskom odgoju, osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, visokom obrazovanju i socijalnoj skrbi planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 2.234.387,00 kuna. Za socijalnu skrb u koju spadaju jednokratne pomoći za pokrivanje troškova stanovanja i liječenja, božićnice umirovljenicima te sufinanciranje programa iz područja zdravstvene i socijalne skrbi planiramo izdvojiti 355.804,00 kuna. Za kulturu je planirano 170.000,00 kuna, za sport 603.000,00 kuna dok je za uređenje igrališta predviđeno 480.000,00 kuna, pojašnjavaju u Jedinstvenom upravnom odjelu.
U Općini Pašman svjesni su kako su im potrebne kvalitetne demografske mjere kako bi potaknuli mlade ljude da ostanu živjeti na otoku. A da jedne od najizdašnijih naknada za novorođenčad u županiji imaju svoj učinak govori i podatak prema kojem je u ovoj godini rođeno čak osamnaest malih Pašmanaca.
Pri završetku su i radovi na adaptaciji postojeće zgrade u Banju te registracija jaslica koje će djelovati kao područni objekt Dječjeg vrtića »Otok Pašman«. U planu je i rekonstrukcija postojeće zgrade vrtića u Dobropoljani za što će se u 2022. godini izraditi projektna dokumentacija.
Općina Pašman za prvo dijete izdvaja 12 tisuća kuna, za drugo 24, treće 36, četvrto 60, a za peto rekordnih 100 tisuća kuna. Za novorođenčad je ove godine isplaćeno ukupno 278 tisuća kuna - osam za prvo dijete, pet za drugo, četiri za treće dok je jedan ugovor potpisan za četvrto dijete.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno