Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Rekordni proračun Općine Preko

Autor: Ivana Burica

28.01.2009. 23:00
Rekordni proračun Općine Preko

Foto: Adam VIDAS



– Baš naprotiv! S obzirom na veličinu općine Preko proračun nije velik. Kad se u obzir uzme da imamo osam mjesta po prihodima od vlastitih sredstava, zapravo smo jedna od siromašnijih općina, kaže načelnik Jerolimov


Ovogodišnji proračun Općine Preko planiran je na čak 20 milijuna kuna, što je najveći proračun u povijesti ove ugljanske općine.
– U 2008. godini proračun je ostvaren u iznosu od 16 milijuna kuna. Razliku najvećim dijelom čini 5 milijuna kuna koje će se u općinski proračun sliti od prodaje nekretnina na lukoranskoj obali, koja je nekoć bila talijanski ljetnikovac. Nekretninu je kupila tvrtka Batuda Projekt d.o.o. iz Lukorana za 8,9 milijuna kuna koja će, prema propozicijama uvjetovanog natječaja, preko kojeg je i došlo do kupnje nekretnine, na tom prostoru izgraditi hotel visoke kategorije, informira nas načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.
Što se tiče raspodjele planiranih sredstava, za dovršetak vodovoda i kanalizacije na području cijele općine u proračunu je osigurano 2 milijuna kuna. Jednako koliko i za sanaciju rive u Lukoranu, a milijun kuna predviđeno je za prvu fazu izgradnje nogometnog igrališta u Sutomišćici.
– Tu su i uobičajene stavke kao što je financiranje rada dječjeg vrtića za što je osigurano 600.000 kuna ili financiranje rada komunalne tvrtke Otok Ugljan s planiranih 800.000 kuna. Za Pučko otvoreno učilište “Dom na žalu” predviđeno je 150.000 kuna, a isti iznos planiran je za sufinanciranje turističkih zajednica Preko i Ugljan. Za unaprjeđenje turizma u sklopu čega uređenje plaža i javnih površina iz proračuna Općine Preko, ove bi godine trebalo biti uplaćeno 600.000 kuna, nabraja Ante Jerolimov.
Tu su i stavke za probijanje protupožarnih putova (250.000 kuna), financiranje rada dobrovoljnog vatrogasnog društva (350.000 kuna) te stipendiranje učenika i studenata (150.000 kuna).
– Lani smo stipendirali 64 učenika i studenta s po 300 kuna mjesečno. Natječaj za stipendije još traje, a dosad je bilo pedesetak prijava. Ukoliko bude manje zainteresiranih nego lani, moguće je da će stipendije biti i nešto veće nego dosad, pojašnjava Jerolimov.
Za održavanje sakralnih objekata Općina Preko je u svom ovogodišnjem proračunu osigurala 600.000 kuna, za pomoć raznim udrugama 270.000 kuna, za sportske klubove 75.000 kuna, a za održavanje sportskih dvorana 42.000 kuna. Mislilo se i na potpore poljoprivrednicima za što je predviđena proračunska stavka od 100.000 kuna. Za izradu projektne dokumentacije za proširenje groblja u Preku i Sutomišćici u ovoj je godini predviđeno 150.000 kuna, za održavanje nerazvrstanih cesta 600.000 kuna, a za lučice 150.000 kuna.
– Još se može spomenuti i 250.000 kuna, koje smo planirali za održavanje domova kulture. Za izgradnju javne rasvjete na području cijele općine predvidjeli smo 800.000 kuna, a za izgradnju javne rasvjete od priključka na državnu cestu do spomenika u Lukoranu dodatnih 400.000 kuna, navodi načelnik Jerolimov, koji ističe da proračun od 20 milijuna kuna s obzirom na veličinu općine Preko nije velik.
– Baš naprotiv! Kad se u obzir uzme da imamo osam mjesta po prihodima od vlastitih sredstava zapravo smo jedna od siromašnijih općina. Ključ razvoja ovog područja je kombinacija suradnje s gospodarstvom, korištenja državne pomoći za razvoj infrastrukture te činjenica da vodovodni i kanalizacijski sustav radimo preko vlastitog kumunalnog poduzeća čime se stvaraju značajne uštede, zaključuje Jerolimov.
 


 U SUTOMIŠĆICI NIŠTA BEZ SUGLASNOSTI MJEŠTANA




Vezano za peticiju mještana Sutomišćice protiv izgradnje hotela na mjestu sadašnjeg nogometnog igrališta Ante Jerolimov kaže:
– Ne želimo graditi ništa što mještani ne bi htjeli. No, imam dojam da većina mještana i ne zna točno što se tamo planira i kako. Pojasnio sam im to u svojem javnom pismu koje je objavljeno i u Zadarskom listu. Naime, kako to potpisnici peticije kažu, već obiteljski hotel s najviše 80 ležajeva koji bi zauzimao otprilike trećinu igrališta. Tim projektom bi se riješio kanalizacijski sustav na obali Sutomišćice, uredio bi se trgić i šetnica, govori Jerolimov koji navodi da se sad pripremaju 3D slike i animacija projekta.
– Mještane ćemo upoznati s projektom i nakon toga im ponuditi referendum. Mi smatramo da bi ovaj projekt dao pozitivan doprinos općem izgledu i razvoju Sutomišćice, ali bez suglasnosti mještana neće se poduzimati ništa. Ja to jamčim, zaključio je prečki načelnik.