Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vrtić i pješački most 2,8 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

28.01.2009. 23:00
Vrtić i pješački most 2,8 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Vrijednost radova na Dječjem vrtiću Murvica-Briševo iznosi 2 milijuna u potpunosti osigurana iz općinskog proračuna. Istovremeno s dječjim vrtićem pješački most se izgrađuje iznad državne ceste D8 u Murvici. Vrijednost radova iznosi 800.000 kuna, a financira ih također Općina Poličnik, doznajemo od načelnika Lončara


Intenziviraju se radovi na izgradnji Dječjeg vrtića Murvica-Briševo koji će po dovršetku moći primiti 60-ak mališana jasličke i vrtićke dobi te na izgradnji pješačkog mosta preko Jadranske magistrale (D8) u Murvici.
– Unatoč božićno-novogodišnjim blagdanima i nepovoljnim vremenskim prilikama s radovima na dječjem vrtiću građevinari su došli do pripremnih radova za izgradnju armirano-betonske ploče na prvoj etaži građevine. Za završetak izgradnje pješačkog mosta u Murvici preostaje još postavljanje pocinčane ograde i premošćivanje Jadranske magistrale s pontonom, kaže Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik.
Vrijednost radova na Dječjem vrtiću Murvica-Briševo na samoj administrativnoj granici ovih naselja u Općini Poličnik, iznosi dva milijuna kuna koja su u potpunosti osigurana iz općinskog proračuna. Izvođač radova je tvrtka AZ Commerce d.o.o. Šibenik. Nadzor je povjeren Idassa commerceu d.o.o. Zadar. Tlocrtna površina iznosi 295,80 četvornih metara, a dječji vrtić s radom će započeti u pedagoškoj godini 2009./2010.
– Izgradnju novog dječjeg vrtića s nestrpljenjem su čekali roditelji i zaposlenici Dječjeg vrtića Zvončići u Poličniku. Budući da je problem smještaja djece sve veći, bilo je teško zadovoljiti potrebe roditelja za smještajem njihovih mališana. Ovaj problem riješit će se izgradnjom novog vrtića, istaknuo je Lončar dodajući kako će u novoizgrađenom vrtiću djeca na raspolaganju imati dvije potpuno opremljene igraonice, jaslice, kuhinju i sve druge sadržaje.
– Kako je u Hrvatskoj već duže vrijeme nazočan pad nataliteta, poručujem mlađim bračnim parovima iz Murvice i Briševa, ali i s područja cijele općine da se potrude da ovaj prostor što prije bude premalen da primi svu djecu, a mi ćemo se pobrinuti za sve ostalo, poručio je Lončar.
Istovremeno s dječjim vrtićem pješački most se izgrađuje iznad državne ceste D8 u Murvici. Vrijednost radova iznosi 800.000 kuna, a financira ih također Općina Poličnik. Izvođač radova je zadarska tvrtka Ploter d.o.o., a dovršetak je predviđen sredinom ožujka.
– Hrvatske ceste za ovu su investiciju darovale dio plutajućeg pontonskog mosta koji je od 1993. godine, nakon oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Maslenica, pa sve do završetka novog Masleničkog mosta 1997. godine, premošćivao Novigradsko ždrilo u Maslenici. Već prije jedan je ponton ugrađen u nadvožnjak preko Jadranske magistrale u Poličniku na raskrižju Jadranske magistrale s ulazom-izlazom u Poličnik i Suhovare. Nadvožnjak je omogućio znatno veću sigurnost svih sudionika na toj svojevrsnoj “crnoj točki” ove izuzeto frekventne državne ceste, rekao je Lončar napominjući kako su svi predviđeni radovi za postavljanje pontona već završeni.
– No, dok se ne postavi odgovarajuća ograda neće se prići postavljanju pontona na već izgrađena ležišta, prvenstveno zbog sigurnosti pješaka, naročito djece. Pocinčana ograda je u izradi i čim se postavi na betonske stepenice i ponton organizirat će nadasve zahtjevno premošćivanje Jadranske magistrale, najavio je Lončar.
Inače, završena je sanacija i asfaltiranje makadamskog puta, tzv. stare ceste od poduzetničke zone Grabi do Poličnika. Radove je izvela tvrtka Heres iz Vira.