Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za procjenu vrijednosti gradskih nekretnina 1,2 milijuna kuna

Autor: Nives Rogoznica

28.01.2009. 23:00
Za procjenu vrijednosti gradskih nekretnina 1,2 milijuna kuna


Grad Zadar će u proračunu za 2009. izdvojiti 400.000 kuna za usluge vještačenja i procjene vrijednsoti nekretnina u svojem vlasništvu, a još će ukupno 800.000 kuna za ovu svrhu izdvojiti iz proračuna za 2010. i 2011. godinu


Cijena pitke vode neće se mijenjati, iako je došlo do povećanja troškova u projektu “Jadran” čiji se dio financira upravo iz cijene vode. Ovo proizlazi iz jučerašnje odluke Gradskog poglavarstva o promjeni udjela u cijeni vode iz kojeg se osiguravaju sredstva za financiranje građenja objekata i uređaja odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda koja, po odluci iz 2005., iznosi 1,63 kune po kubičnom metru potrošene vode.
Poskupio projekt “Jadran”
Ovaj iznos ostaje isti, no umjesto dosadašnjih 1,15 kuna, koliko je išlo za pročišćivače, precrpne stanice i kanalizacijske ispuste, od sada će ići 1,33 kune po kubičnom metru potrošene vode, pri čemu se smanjuje iznos namijenjen za izgradnju sekundarne mreže odvodnje i pripreme zemljišta koji je ranije znosio 48 lipa, a od sada će 33 lipe po kubičnom metru potrošene vode.
Projekt “Jadran” u pedesetpostotnom iznosu se financira kreditom Svjetske banke koji će vraćati Grad Zadar, pri čemu u izgradnji sustava pročišćavanja otpadnih voda Grad Zadar sudjeluje s 19% sredstava, Hrvatske vode sa 7% i Vlada RH s 24%. Gradonačelnik Živko Kolega je pojasnio kako je do povećanja troškova izgradnje došlo zbog promjene Zakona o gradnji, koji se odnosi na sustav protupožarne zaštite.
– Biološki pročišćivač bit će u funkciji u ožujku, kolektori i crpne stanice su već odavno u funkciji, kandidiramo se za drugu fazu, odnosno za izgradnju kolektora u Smiljevcu, to jest od biološkog pročišćivača do Novog Bokanjca, kazao je Kolega.
Poglavarstvo je donijelo odluku i o raspisivanju javnog natječaja za izgradnju crpne postaje “Zgon” u istoimenoj uvali u Diklu, čija je cijena bez PDV-a nešto manja od 9, dok s PDV-om prelazi 11 milijuna kuna. Kako su istaknuli gradonačelnik Kolega i pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Andrej Sudinja, izgradnja crpne postaje, koja obuhvaća radove na preko 2 kilometra, riješit će problem zagušenja postojećeg sustava u vrijeme velikih oborina.
Grad Zadar raspisat će natječaje i za izradu projektne dokumentacije urbane rasvjete za ulice Jurja Barakovića, Narodni trg, Široku ulicu, Trg svete Stošije i Jurja Bijankinija, za usluge vještačenja i procjene vrijednosti gradskih nekretnina, te za izradu glavnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije nogometnog stadiona NK Zadar.
Za izradu projekta rekonstrukcije stadiona iz proračuna je osigurano milijun i pol kuna, a kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović, ulaganje u postojeći stadion ne znači odustajanje od plana za izgradnju novog.
– Za zapadnu tribinu osigurali smo privremeno rješenje, a nakon rekonstrukcije tribine i sa svlačionicom, imat ćemo dobar stadion, ocijenio je Kolega.
Osvjetljenje Poluotoka
Projektna dokumentacija urbane rasvjete u pet gradskih ulica, to jest na potezu od, kako je pojasnila članica Poglavarstva za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Nives Kozulić, od mosta do crkve Gospe do Zdravlja, koštat će 300.000 kuna. Poglavarica Kozulić je napomenula kako je projekt rekonstrukcije rasvjete u Foši već napravljen.
– Studiju osvjetljenja Poluotoka smo već prezentirali javnosti i u nju se uklapaju i naša posljednja rješenja, koja obuhćavaju prostor Istarske obale i Trga Ivana Pavla II. sa šetnicom uz taj trg, kazao je Kolega.
Kako je pojasnila v.d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Jagoda Surać, Grad Zadar će u proračunu za 2009. izdvojiti 400.000 kuna za usluge vještačenja i procjene vrijednosti nekretnina u svojem vlasništvu, a još će ukupno 800.000 kuna za ovu svrhu izdvojiti iz proračuna za 2010. i 2011. godinu.
Poglavarstvo je prihvatilo prijedlog Tržnice Zadar d.o.o. o postavljanju tri nova kioska na tržnici na Bilom brigu. Na ovim štandovima prodavat će se riba, meso i pekarski proizvodi.
Surać je pojasnila kako je riječ o štandovima za čije postavljanje nije potrebno ishoditi građevinsku dokumentaciju, te Tržnica može odmah raspisati javni natječaj.
– MO Bili brig jedan od najmnogoljudnijih i namjera je postavljanjem ovih štandova obogatiti ponudu tržnice kako stanovnici Bilog briga ne bi po ribu, meso i pekarske proizvode morali ići u grad, napomenula je Surać.
Poglavarstvo je prihvatilo nastavak sufinanciranja Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata u iznosu od 55 kuna po satu rada pojedinog stručnog djelatnika.
– Sa zadarskog područja je u Domovinskom ratu mobilizirano 20.000 ljudi, a ako tu brojku pomnožimo s tri ili četiri člana obitelji, dobijemo 60.000 potencijalnih korisnika, istaknuo je pročelnik UO za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut napominjući kako je pomoć Centra lani zatražilo 2.980 osoba, dok su suradnici Centra ukupno imali 6.200 intervencija kojima treba pridružiti i 105 intervencija mobilnog tima.
Petsto šezdeset tisuća kuna odobreno je za financiranje osmog tima Hitne medicinske pomoći u 2009. godini. Kako je podsjetio Pešut, prema broju stanovnika Zadru pripada sedam timova, no taj se broj u praksi pokazao nedostatnim budući da bi se bez osmog tima građani koji su prisiljeni potražiti pomoć u “Hitnoj” mogli naći i u situaciji da ih nema tko pregledati jer je dežurni tim na terenu.
Uz to će s ukupno 120.000 kuna Grad Zadar financirati dežurstvo pedijatra nedjeljom. Pedijatar će biti dežuran između 8 i 14 sati, a za svako dežurstvo primit će 2.200 kuna.
Športskom ribolovnom društvu “Premuda” Poglavarstvo je odobrilo zahtjev za produženjem ugovora o korištenju poslovnog prostora veličine 65 četvornih metara u lučici Krijal na Premudi na neodređeno vrijeme.