Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Intimna promišljanja zrelog pjesnika

Autor: Nikola Markulin

28.01.2010. 23:00
Intimna promišljanja zrelog pjesnika

Foto: Filip BRALA



U srijedu navečer u atelieru Beninijevih održana je pjesnička večer. Gost zaljubljenika u poeziju i umjetnost ove je večeri bio proslavljeni zadarski pjesnik Vinko Hajnc, široj javnosti možda i najpoznatiji po nagradi UN-a koju je za najbolji stih dobio u konkurenciji više od 7.000 pjesnika iz čitavog svijeta.
– Vrlo sam počašćen biti gost ovog uglednog kruga izvrsnih poznavatelja poezije i umjetnosti općenito. Gospodinu Beniniju moja se posljednja zbirka pjesama “Čuvar oblaka” vrlo svidjela i odlučio me je pozvati. Naravno, ja sam se vrlo rado odazvao, kazao nam je Vinko Hajnc.
Duško Benini je, čuvši ovaj razgovor, dobacio:
– Knjiga je fenomenalana.
O sedmoj Hajncovoj zbirki pjesama govorio je Milan Miočić-Stošić. Kazano je kako se radi o intimnom promišljanju zrelog pjesnika koji je u životu štošta prošao te se stvarajući ovu poeziju pita: Gdje je kraj?; Što je kraj?; Zašto živimo?… Pjesnik u “Čuvaru oblaka”, čuli smo na predstavljanju, svojim stihovima uistinu želi preći liniju dohvatljivoga čovjeku. Nadalje, “Čuvar oblaka” je okarakteriziran kao najzrelija pjesnikova zbrika, te kao pokušaj pjesnika da iz dubine ljudskog bola razgovara s Bogom i obrani čovjeka.
Nakon što smo uživali u njegovoj poeziji Hajnc nam je otkrio:
– Otprilike za mjesec dana u izdanju Sveučilišta u Zadru izat će moja knjiga, zbirka više od 1.300 misli, aforizama, maksima i komentara nazvana “Misli iz nesanice”. Osnov svega je misao, a ove su nastajale gotovo čitavog mog života u trenutcima nesanice. Recenziju bi knjizi trebao napisati rektor Ante Uglešić. No, sve u svoje vrijeme…