Nadbiskupova smrt odgodila primopredaju moći sv. Šime jeruzalemskoj crkvi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
svsime1009_10
Ivan JAMIČIĆ
Svečevo tijelo čuva se u škrinji u Zadru

Grčki pravoslavni patrijarh Jeruzalema Teofil III. poslao je brzojav u kojem izražava duboku sućut vjernicima Zadarske nadbiskupije u povodu smrti nadbiskupa Ivana Prenđe, moleći Svevišnjeg za mirni počinak njegove duše.

Susret mons. Prenđe i Teofila III. bio je prije dvije godine u Jeruzalemu kad je nadbiskup Prenđa hodočastio s vjernicima svoje nadbiskupije u Svetu zemlju. Tada ga je patrijarh Teofil III., čuvar Svetog Groba, ugostio u svome domu. Nadbiskup je po povratku u domovinu posvjedočio njihovu veliku zainteresiranost i želju da dođu do svečevih relikvija, rekavši da je patrijarhov stol bio pun knjiga i raznih materijala o svetom jeruzalemskom starcu Šimunu kojeg jako štuju. Tada je dogovoreno da Zadarska nadbiskupija Grčko-pravoslavnom jeruzalemskom patrijarhatu daruje moći sv. Šimuna.

Njegov se prazan grob, potvrđeno arheološkim nalazima, nalazi u Jeruzalemu i nadbiskup ga je vidio, a svečevo tijelo počiva u Zadru u svetištu sv. Šimuna kojeg Zadrani štuju osam stoljeća; njihov je omiljeni svetac i zaštitnik grada. Relikvije sv. Šimuna forenzičari su uzeli sa svečeva tijela u Zadru, a Jeruzalemski patrijarhat priznaje ih autentičnima za štovanje.

Za proslavu ovogodišnje Svijećnice u svetištu sv. Šimuna u Zadru planirana je njihova primopredaja. Nadbiskup Prenđa jako se radovao i pripremao za taj veliki događaj. Naručio je i izradu zlatne škrinjice u koju bi bile položene Šimunove relikvije. Dolazak visokog jeruzalemskog izaslanstva u Zadar i taj veliki čin povezanosti Crkava Istoka i Zapada odgođen je do daljnjeg. Tako je, uz nadbiskupijsku zaštitnicu sv. Stošije koja je mučeništvom i štovanjem poveznica Istoka i Zapada, duh povezivanja Crkava dvaju plućnih krila na osobit način obogatio i sv. Šimun.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno