Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Odlazak nadbiskupa kojeg su krasili vedrina, jednostavnost, otvorenost i susretljivost

Autor: Marija Ćurko

28.01.2010. 23:00
Odlazak nadbiskupa kojeg su krasili vedrina, jednostavnost, otvorenost i susretljivost

Foto: Filip BRALA



U subotu u 11 sati započinju sprovodni obredi misom zadušnicom koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Potom će tijelo preminulog mons. Prenđe biti pokopano u grobnicu zadarskih nadbiskupa u katedrali
Oproštaj od preminulog zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe započeo je jučer rano jutro pred katedralom Sv. Stošije u Zadru, gdje su se brojni Zadrani okupili te ganuti sa suzom u oku dočekali tijelo velikog Pastira zadarske Crkve. Između velikog broja vjernika te uz rodbinu, svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove i sjemeništarce te predstavnike raznih institucija, sudjelovali su ministar Božidar Kalmeta, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Grada Zadra, zadarski dogradonačelnici Dražen Grgurović i Darko Kasap, Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća te drugi dužnosnici. Lijes su, duboko potreseni, unijeli mons. Ivan Mustać, don Josip Lenkić, don Srećko Petrov, don Dario Tičić, don Stanislav Wielinski i fra Diego Deklić.
U svečanoj povorci svećenstva i vjernika, lijes s tijelom nadbiskupa položen je na za to predviđeni odar i to tako da je pokojnik okrenut licem prema narodu. Na lijes je položena jednostavna mitra i Evanđelistar. Kraj glave pokojnika postavljena je upaljena uskrsna svijeća. Na sjedalici na kojoj je sjedio papa Ivan Pavao II. za svog pastirskog pohoda Zadru, položena je slika mons. Ivana Prenđe. Sprovodni obred u katedrali predvodio je preč. don Srećko Frka-Petešić, a uz svećenike nazočio je i katedralni župnik mons. Ivan Mustać te počasni kanonik Kaptola Sv. Stošije Rolf Lindemann.
Molitva pred lijesom
 Don Srećko Frka-Petešić na početku oproštaja blagoslovio je lijes pred zadarskom prvostolnicom. Obred je pjevanjem predvodio Katedralni zbor Sv. Stošije. Rodbina, svećenstvo, brojni dužnosnici i vjernici pomolili su se pred lijesom iskazujući tako čast i zahvalu preminulom nadbiskupu koji je cijeli život neumorno bdio nad Kristovom Crkvom, brinući se za povjereni narod. Duhovne poruke, propovijedi, vedrina i optimizam duboko su utkane u srca tolikih Zadrana. Nadbiskup je neumorno bdio nad zadarskom Crkvom cijelim svojim bićem i duhom uz Božju milost i pomoć, nesebično se dajući za rast Božjeg kraljevstva. Njegov rad kao svećenika i nadbiskupa na Božjoj Njivi bio je u znaku potpunog predanja Kristu i povjerenom poslanju. Nebeski Otac ga je pozvao u vječnu domovinu, u nebesku slavu i trajno zajedništvo s Njime…  Brojni Zadrani jučer su pohodili zadarsku prvostolnicu moleći se pred lijesom preminulog nadbiskupa. Svoje molitve, zahvale i misli o velikom nadbiskupu upisali su u knjigu sućuti.
U subotu u 11 sati započinju sprovodni obredi Misom zadušnicom koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Potom će tijelo preminulog mons. Prenđe biti pokopano u grobnicu zadarskih nadbiskupa u katedrali. Kako smo saznali od Žana Morovića, voditelja Katedralnog zbora, odvijat će se koralna misa VIII. “Anđeoska”, a prema nadbiskupovoj želji, pjevat će se i pjesma “Slavim te Gospode” (J. S. Bach).
Svjedočio je radost 
 Brojni su izrazi zahvalnosti i sjećanja na preminulog nadbiskupa mons. Ivana Prenđu.
– Mons. Prenđa je dolazio često u Sjemenište, podržavao nas i pratio molitvom. On je bio duhovnik i rektor Sjemeništa više od dvadeset godina. Svaki susret s njim u našoj ustanovi bio je poseban. Nadbiskup je dolazio u prigodi raznih svečanosti, susreta i priredbi, bio je naš domaćin u svakom trenutku, kako za odgojitelje tako i sjemeništarce. Sigurno će nam jako nedostajati. Bio je pravi otac koji se brinuo za svakog od nas. Mons. Prenđa je u Sjemenište “Zmajević” dolazio i na svećeničke rekolekcije kad je okupljao svoje svećenike. Također se jednom mjesečno u Sjemeništu susretao s redovnicama. Istaknuo bih trenutke kad bi predvodio svetu misu u našoj kapelici, rekao nam je don Stanislav Wielinski, duhovnik Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević”.
– Mons. Prenđa svjedočio je radost i veliku zauzetost u svom radu, evangelizaciji i katehezi kako bi Božja Riječ došla do svakog čovjeka. Ne samo da je bio poglavar zadarske Crkve, nego i jednostavan i susretljiv čovjek, zauzet za rast vjere u tolikim dušama. Izgubili smo nadbiskupa koji će nam ostati u najljepšem sjećanju. Posebno bih izdvojio njegovu brigu za rad nadbiskupskog Katehetskog ureda te za vjeroučitelje. Na evangelizaciju je poticao sve svećenike, govori don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije.  
– Mons. Prenđu poznajem već od vremena kad je bio rektor Sjemeništa “Zmajević”. Dok sam bio župnik u Banju, Dobropoljani i Ždrelcu, on bi redovito svako ljeto boravio tamo mjesec dana, s bogoslovima i sjemeništarcima. Bili smo veliki prijatelji, a poznajem ga još od ranije, kad sam bio sjemeništarac i bogoslov, a poslije kao svećenik, od 1983. godine.
 Nadbiskup Prenđa bio je prije svega jednostavan čovjek, blizak svakom vjerniku. Bio je vrlo omiljen među ljudima, što se vidi i u ovim trenucima po žalosti ne samo građana grada Zadra, nego i drugih gradova i mjesta cijele županije, koji duboko proživljavaju njegov odlazak k Ocu, u vječni Očev zagrljaj, kaže fra Drago Ljevar, gvardijan Samostana Sv. Frane u Zadru.
Život pun duhovnih plodova
– Kad je mons. Ivan Prenđa preuzeo vođenje nadbiskupije, postao sam prvi njegov generalni vikar. To je bilo vrijeme nakon Domovinskog rata kad je trebalo započeti s duhovnom i materijalnom obnovom i on se upravo na tom području posebno zalagao, naročito u obnovi brojnih crkava te podršci i ohrabrenju koje je pružao narodu. Moj život u Nadbiskupiji s njime bio je pun duhovnih plodova oko kojih smo se zajedno trudili. U tom periodu puno smo se zauzimali da se uvede vjeronauk u škole. Imao sam njegovu veliku podršku u svojim nastojanjima u radu za Crkvu. Pokazivao je veliku zauzetost da se nadbiskupija obnovi.
 Geslo njegovog nadbiskupskog ređenja “Ljubiti Crkvu” bilo je njegov cilj. Bio je čovjek koji je volio ljude i Crkvu, u čemu je njegov veliki doprinos. Nadam se da će primiti nagradu od Gospodina, kazao je don Milivoj Bolobanić, župnik župe Kraljice Mira na Stanovima.
– Istaknuo bih ono što je krasilo nadbiskupa Prenđu, a to su vedrina, jednostavnost, otvorenost i susretljivost prema ljudima te briga za ljepotu liturgijskih čina. Kad je mons. Prenđa prvi put posjetio Samostan Sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu, moj prethodnik o. Martin Kirigin mu je tada rekao: “Nastavite i dalje raditi kao nadbiskup s osmijehom koji vas je uvijek resio.” Mogu reći da je otac nadbiskup svjedočio vedrinu i optimizam i dok je ranije obnašao druge službe u Nadbiskupiji. Drugim riječima, oko sebe je širio ozračje vedrine. Premda je obnašao svoju uzvišenu službu kao poglavar zadarske Crkve, on je uvijek i u svakom trenutku bio susretljiv prema svima. Obnašajući službu pročelnika liturgijskog povjerenstva, uvijek iznova kod njega sam mogao osjetiti veliku ljubav i brigu za dotojanstvo liturgijskih čina. Dakle, on je želio da obredi u crkvama budu lijepi i da se odvijaju dostojanstveno.
 Moj posljednji susret s njime bio je u Mostaru na ređenju nadbiskupa Petra Rajiča u subotu 23. siječnja, a nakon mise pitao me za mišljenje kakav je bio liturgijski čin, “je li bilo lijepo”. Imao je posebnu ljubav prema Crkvi kao živoj zajednici, a u tom zajedništvu prepoznavao je mjesto i ulogu mnogih svetaca. U njegovim riječima, propovijedima i govorima osjećalo se bogatstvo raznih karizmi u životu Crkve, osobito karizmi pojedinih redovničkih zajednica, monaških i drugih koje su plod Duha Svetoga. Nastojao je u zadarskoj Crkvi sačuvati bogatstvo raznih karizmi i darova, što se očituje u postojanju brojnih crkvenih udruga, pokreta i zajednica, naveo je benediktinac o. Jozo Milanović.


 
U 11 SATI ZAZVONIT ĆE SVA ZVONA


U petak u 18 sati započelo je molitveno bdjenje u zadarskoj katedrali Sv. Stošije koje je predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski.
U subotu u 11 sati, kada započinju sprovodni obredi, u cijeloj Zadarskoj nadbiskupiji zazvonit će zvona na svim crkvama u spomen na preminulog nadbiskupa mons. Ivana Prenđu.