Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Rad Nikole Bašića izabran za spomenik kornatskim vatrogascima

Autor: Hina (H)

28.01.2010. 23:00
Rad Nikole Bašića izabran za spomenik kornatskim vatrogascima

Foto: FAH



Prema idejnom rješenju arhitekta Nikole Bašića izradit će se spomen-obilježje dvanaestorici vatrogasaca poginulih u požaru na otoku Veliki Kornat, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture RH.
Bašićev prijedlog u potpunosti se srodio s karakterom kornatskog ambijenta, kao što su tragične žrtve zauvijek poistovjećene sa sudbinom toga prostora, stoji u obrazloženju Prosudbenog povjerenstva natječaja, koje je pročitao predsjednik Povjerenstva akademik Tonko Maroević.
Autor je, projektirajući u duhu suvremenog land arta, a istodobno u materijalu najdublje tradicije ljudskog odnosa prema tom krajoliku, u tehnici suhozida, predvidio podizanje niza kamenih nakupina u obliku križa, svaka na mjestu pojedinačne pogibije vatrogasaca na Velikom Kornatu.
Prilagodivši put po surovom kamenjaru gotovo biblijskih svojstava, cjelinu doživljavamo kao svojevrsni križni put, autentično mjesto martirija, dodaje se u obrazloženju.
Za prostor zajedničkog okupljanja u svrhu komemoracije poginulim vatrogascima predviđeno je kružno središte i okrugli žrtvenik te privremeni krovni pokrivač u obliku latinskog jedra. “Na taj je način samim priručnim sredstvima, materijalima i znakovima dugoga trajanja Bašić stvorio djelo koje će najdublje urasti u memoriju sredine”, istaknuo je Maroević.
Maroević je ocijenio kako se poštivanjem otočnog terena radi najveći hommage žrtvama, te izrazio nadu da će se roditelji i ljudi iz tog kraja moći poistovjetiti s izabranim radom.
Planira se da Bašićev rad bude dovršen do treće obljetnice tragične pogibije vatrogasaca, 30. kolovoza ove godine, a njegova cijena znat će se nakon dovršetka izradbe projektne dokumentacije.
Drugoizabrano idejno rješenje bilo je ono kipara Kuzme Kovačića, a trećeizabrano slikara Mile Skračića. Povjerenstvo u kojem je 13 članova, biralo je između 20 pristiglih radova na pozivni natječaj.
Izložba idejnih rješenja za spomenik poginulim kornatskim vatrogascima održat će se za desetak dana u zagrebačkom Muzeju Mimara, nakon čega bi se mogla postaviti i u Šibeniku.